Home Forums Onderwerptag: Hypo

Een hypoglykemie of hypo is het gevolg van een relatief overschot aan werkzame insuline in het lichaam. Insuline heeft één belangrijke taak: glucose uit het bloed halen en daar brengen waar het nuttig kan zijn of geen kwaad kan. Dus als brandstof naar de cellen in het lichaam, als reservevoorraad energie opslaan in de lever, of als reserve opslaan als vet. Bij mensen zonder diabetes wordt er door de alvleesklier minder insuline  aangemaakt als de bloedglucosewaarde daalt, en is er een goed evenwicht tussen vraag en aanbod van insuline zodat de bloedglucosewaarde altijd goed is (tussen de 4 en 8 mmol/l).

Zodra je het hormoon zelf gaat doseren (met pen of pomp) zul je altijd alle balansfactoren (voeding, beweging, hormoonwerking) in balans moeten houden met de hoeveelheid insuline om er zeker van te zijn dat je de streefwaarde houdt. Dit is bijna niet te doen. Te weinig insuline ten opzichte van de andere factoren leidt tot een hyperglykemie (hyper), en te veel insuline leidt tot een hypo. Insuline die je met pen of pomp in je lijf brengt, werkt altijd, en er zit geen rem op.

Een hypo betekent dat er te weinig glucose in het lichaam is om volledig te kunnen functioneren. er vindt dus functie uitval plaats. En hoe lager de bloedglucosewaarde, hoe meer functie het (tijdelijk) niet meer doen. De oplossing: glucose. Als er weer voldoende brandstof is, kan die energie weer benut worden. Hormonen waarschuwen voor een te lage bloedglucosewaarde: je  gaat bijvoorbeeld  zweten of bleek zien. Maar ook kun je een hongergevoel krijgen. In een volgend stadium krijgen zelfs de hersenen te weinig glucose, en dan gaat er daar van alles mis. Je wordt emotioneel, chagrijnig (of juist heel lief), je kunt niet meer helder denken, praten gebeurt met dubbele tong, coördinatie is afwezig. Mensen die langer diabetes hebben of vaak last van hypo's, zullen de eerste waarschuwingssignalen van het lichaam niet meer ervaren en kunnen gevaarlijk lage waarde krijgen zonder dat ze daar erg in hebben. Dit wordt hypo-unawareness of hypo-ongevoeligheid genoemd. Kijk hier voor meer informatie over de hypo.