Flash glucosemonitoring in basispakket. Wat vind jij?
DVN pleit voor vergoeding van flash glucosemonitoring. Freestyle Libre en toekomstige ‘pijnloos meten’ methoden die voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk komen daarmee mogelijk voor bepaalde groepen mensen in het basispakket. Lees het bericht hierover hier op dvn.nl.
Wij gaan samen met zorgverleners in gesprek met Zorginstituut Nederland (ZIN). Wat mogen we in die gesprekken wat jou betreft niet vergeten mee te nemen?
-
Vooral de ervaringen van patiënten. Soms heb ik het idee dat een boel mensen zonder diabetes zich niet realiseren hoeveel Flash glucosemonitoring kan opleveren. Wat voor last het wegneemt. Onbegrijpelijk dat dit nog niet vergoed wordt, gezien de vele positieve ervaringen.
-
klopt echt 100% ben van 25.8 naar 9.6
door met dank aan freestyle libre en ook de zijn de hypo,s veel minderik kan er ook niet met me pet bij dit is zo een uit komst niet alleen voor mij
maar voor ouder mensen en kinderen
het erge is de premie gaat weer om hoog
je wordt gewoon uit geknepen in NL
lang leven de tweede kamer maarja zo is nu eenmaal
-
-
Hier ben ik een groot voorstander van !
Flash glucosemonitoring heeft m.i. vele belangrijke voordelen.
Je kan het gedrag van je diabetes continue monitoren, en dit heeft als voordeel dat je nauwgezet daarop kan anticiperen.
Dit heeft weer als voordeel een betere bloedglucose-instelling door de hele dag en nacht heen.
Het insulineverbruik wordt economischer m.n. geen hypo’s door teveel insuline gebruik.
Bovendien worden de gevolgschades beperkt door de betere instelling.
Je kan ook beter zien wat bijvoorbeeld een griep kan doen met je suikerwaarden…
Een heel goed voorbeeld is dat je honger krijgt, terwijl je bloedglucosewaarde toch hoog staat !
De flash glucosemonitoring geeft dan onmiddelijk uitsluitsel of er sprake is van snelle daling of van een lage suikerspiegel, en of je dan moet eten of niet.
Kortom vele voordelen en op termijn een grote kostenbesparing voor de gezondheidszorg !
Van belang is ook dat niet alleen diabetes type I maar ook diabetes type II patienten dit vergoed krijgen in de basisverzekering.
1440 euro bovenop je eigen risico van 385 is gewoon niet op te brengen… -
Ik sluit me aan bij @rene.
Het wordt tijd dat mensen met DM II die volledig op insuline moeten vertrouwen, gelijk getrokken worden met mensen met DM I. Het vingerprikken maakt geen onderscheid tussen de verschillende typen. Dus zou er ook geen onderscheid moeten zijn tussen vergoedingen.
Dan hoort Flash glucosemonotoring in het basispakket thuis.
-
Beste Chaim (en anderen)
De actie van DVN voor vergoeding van flash glucosemonitoring is gericht op alle mensen die meerdere keren per dag insuline moeten spuiten (en daarbij dus vaak moeten prikken), ongeacht welk type diabetes zij hebben. Mensen met diabetes type 2 vallen zeker niet buiten de boot.
Vingerprikken maakt geen onderscheid tussen de typen diabetes, wij doen dat in ons verzoek om vergoeding dus ook niet.
DVN is er voor alle mensen met diabetes.Vriendelijke groet,
Moderator-
Er wordt nog steeds gesproken over T1: insulinegebruikers en T2: tablet en/ of dieetgebruikers. Deze verdeling is alang achterhaald. Er zijn inmiddels veel T2-ers die, om wat voor een reden dan ook, insuline spuiten/ of een pomp hebben.
-
-
-
Ik voel me, sinds ik de FSL heb, een stuk zekerder.
Durf weer auto te rijden, te wandelen, te winkelen en mijn HB1AC is een stuk beter geworden.
Heb heel veel terug gekregen van wat ik verloren was! -
De verzekering moet eens kijken hoeveel goedkoper het is om de fls wel te vergoeden, als je zoals ik diabetes 3 hebt dan moet je 4 x per dag minstens controleren en als je te laag zit komt er zo 2 maal bij dat betekent 6 bloedsuiker strips per dag en dat zijn er dus 42 per week en 168 per maand ik mag van mijn internist 600 strips per kwartaal gebruiken en volgens mij is dat veel duurder dan de vergoeding van 3 maanden van de Fls. Bovendien is het geen lolletje om je 6 tot 8 maal in je vinger te prikken. Nu ik reeds een half jaar de Fls gebruik geen blauwe vingers meer. En je bent er eerder bij als je een hypo krijgt of dreigt te krijgen voor je gezondheid is het ook beter.
-
helemaal mee eens heb nu 2 maand de fsl en ben in die tijd erg vooruit gegaan met men gehele gezondheid sta weer fluitend op de ladder de raampjes te wassen denk dat het vele malen goedkoper is met oog op ziektewet en compli*-*———–*****************************-**-caties
-
En kijk dan ook eens naar de buren!!!!
België,Duitsland,Zweden en Oostenrijk hebben het al in de basisverzekering zitten. Waarom wij niet??
-
Even wat reacties geclusterd op alle bovenstaande vragen aan DVN:
1. En kijk dan ook eens naar de buren!!!!
België,Duitsland,Zweden en Oostenrijk hebben het al in de basisverzekering zitten. Waarom wij niet??
Elk land heeft een eigen financiering en beleid, zodat het tempo van besluitvorming nogal verschilt. In Nederland adviseert het Zorginstituut de minister over het basispakket. Voor het ZIN is het o.a. belangrijk dat er sprake is van overtuigende en objectieve bewijsvoering van de meerwaarde van een behandeling, medicijn of hulpmiddel, en tot nu toe was dat niet het geval. Overigens is het tempo in een land als Engeland vergelijkbaar met dat in Nederland.
2. FNV, ziektekosten verzekeraar, en vooral de Diabetes Vereniging Nederland, pak dat toch aan. DVN bv, ga eens een prijs bedingen voor al onze leden (ben ook lid DVN).
Ik was ook kleine zelfstandige, maar je hoeft niet van het hoger management te zijn om te begrijpen dat je als groot afnemer (denk bij de DVN leden echt honderdduizenden tot wel een miljoen sensoren per jaar zeker als je een goede prijs kunt bedingen, en een gigatische groei van het aantal leden) je toch iets moet kunnen bedingen. En TOT Abott ook. Je kunt als particulier STANDAARD bestellen tussen 1 en 12 sensoren. Meer zal ook wel mogelijk zijn. Nou, zelfs de verzendkosten schenken ze je nog niet. Tja, monopolie positie, er is nog geen concurrent. Abott (producent van de FSL) heeft echter ook andere produkten, waar wel concurrenten voor zijn. Zit er bij DVN dan niet een man (of vrouw natuurlijk) die wat zakelijker is en die dat weet uit te spelen. Ze hebben toch ook hun diabetesspullen winkeltje, zullen toch ook andere Abott spullen daarin verkopen en daarmee en daardoor toch iets kunnen bereiken.
Een interessant idee, we gaan hier zeker over nadenken3. Welke verzekeraar raadt ons de DVN aan, die of nu al vergoedt of waar op dat gebied het meeste en het snelste iets van te verwachten valt?
Werkt DVN met een verzekeaar samen in de vorm van collectief verzekeren met korting? Hoe staat die tegenover (gedeeltelijke) vergoeding van de FSL (gedeelte gezien de besparing op andere producten om te meten).
Elke zorgverzekeraar maakt zelf de keuze, en we kunnen dus niet voorspellen (laat staan garanderen) bij welke zorgverzekeraar u het beste af bent. Maar tot nu toe zien wij als het gaat om beleid over diabeteszorg in het algemeen en FGM in het bijzonder de meest positieve ontwikkelingen bij Zilveren Kruis en CZ. Bij CZ en Zilveren Kruis lopen onderzoeken naar de meerwaarde van de technologie. DVN volgt deze pilots nauwgezet, en zal pleiten voor goede afspraken over vergoeding. DVN heeft voor haar leden een collectieve zorgverzekering met CZ, Zilveren Kruis en Ohra.4. Op een gegeven moment kreeg ik spontaan de fout “Sensor fout, probeer het na 10 minuten nogmaals.”
Dit heb ik een uur lang ervaren.
Ook bemerkte ik dat de sensor, de keren dat hij het het wel “deed”, foutieve waardes doorgaf.
Volgens de sensor had ik een te laag bloedje. Terwijl de reguliere juist aangaf dat mijn bloedje goed was.
De dag daarna heb ik Abbott opgebeld en hen van de situatie op de hoogte gebracht. De sensor is vervangen.
Via de bekende weg ben ik er achter gekomen dat ik geen Skin Tac moet gebruiken op de plek waar ik de sensor wil “installeren”. Dit heb ik ook verteld aan Abbott. En daar keek men van op.
Ook op de vraag of men iets had gewijzigd intern in de sensor was niet bekend. Jouw verhaal staaft echter mijn vermoeden dat er een serie is die niet geheel de verwachtingen waarmaakt.
De sensor is bij mij vervangen, alleen mijn indruk is dat Abbott net doet zij niets van deze klacht afweten.
@moderator@dvn.nl; Wellicht dat de DVN / jullie ons hierbij ter wille kan/kunnen zijn?
Wij hebben uw opmerking doorgegeven aan dr Bilo in de Isala Kliniek (Zwolle), waar momenteel een onderzoek plaatsvindt naar de FSL
Groeten Moderator
-
-
Ik gebruik sinds 1 januari de FSL. Diabetes had ik al 15 jaar, met de laatste 10 jaren h1abc van 11 tot 15. Moest altijd naar de internist.
Na 2 maanden h1abc op 7,8. Sindsdien 3 maandelijkse controles met waardes tussen 7 en 7,5. Hoef niet meer naar internist maar alleen naar de diabetesverpleegkundige.
Voel mij zoveel beter lichamelijk dat ik weer ben begonnen wat te doen, vrijwilligerswerk, ik geef taalles en in het seniorencomplex 2 middagen per week helpen, geheugenspel / training met de mensen daar. Probeer nu naast goede suikerwaardes ook af te vallen, eet minder vet en ga ook 3 x per week fittnes. Kan overdag wakker blijven (voorheen lukte dat niet). Ben positief aktief en blij.Financieel kan ik dat niet betalen, die FSL. Door omstandigheden hebben wij 1000 euro netto na betaling ziektekostenverzekering. Dan nog kleine hypotheek, auto hebben we nodig, en de normale vaste lasten die iedereen heeft. Dan het eigen risico en de FSL.
Kan dus verder ook helemaal niks meer, en dat we het financieel nog redden is omdat mijn vrouw part time en in het seizoen kamers poetst (wit betaald) in een hotel. Wij zijn beiden 60 plus en mijn vrouw heeft chronisch pijn in armen en gewrichten.Ik vervloek de politiek die het ziekenfonds, zo iets super belangrijks! als het ziekenfonds afschaft, kwam van het CDA maar de andere, toendertijd grote partijen deden maar wat graag mee, ten gunste van de particuliere markt, onze grote vrienden de verzekeraars en banken die er een wetenschap en kunst van maken om goed te verdienen en zo weinig mogelijk uit te betalen en / of service te verlenen. Die zitten daar om winst te maken voor hun aandeelhouders en de lonen van het hogere management. Die willen ons helemaal niet. Die willen geen zieken, geen ouderen, geen mensen die meer kosten als dat er aan te verdienen valt. Zowel banken als verzekeraars niet.
Vroeger hadden we het ziekenfonds, die was er om ziektekosten te betalen. De verzekeraars zijn om geld te verdienen. DIE zijn wel blij met de regerende politieke partijen! Afbreken, de ziekenzorg, de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de bejaardenzorg. AOW aanpakken. pensioenen worden minder, WW etc minder. Daar verdienen de verzekeraars prima aan, want mensen die het zich kunnen permitteren, of veel angst hebben voor de toekomst, of door de wetgeving gedwongen worden (want dat is een wet!) een ziektekostenverzekering bij de commerciele verzekeraar af te sluiten.Ben al veel jaren bij Menzis, maar ben boos op hen vanwege hun starre opstelling. Ik ben daar via de collectieve ziektekostenverzekering FNV, krijg je wat korting (?) maar meer omdat ik dacht, de FNV die zullen wel wat goeds kiezen voor ons, “hun” mensen want de rijken zitten niet bij het FNV.
Kreeg 2015 een brief van Menzis, ze hadden een schadegeval waardoor ik 20 euro moest betalen. Ik weet niks van een schadegeval, er wordt verder niets bij verteld of uitegelgd, alleen een heel lang nummer wat bij hun intern bekend is. Dus waar hebben ze het over? Ik betaal niet. Krijg incasso op het dak. Wat bleek, had een eenmalig bezoek bij een psycholoog een eigen bijdrage van 20 euro moeten betalen. Dat waren die 20 euro. Ik stelde mij op het standpunt ik heb Menzis gemachtigd om automatisch te incasseren van mijn rekening, dus dat ze die 20 euro incasseren. Doen ze normaal toch ook met alle gelden. Dan gingen ze naar de rechter, er was ook al 40 euro bijgekomen voor het openen van een dossier !!!!! Ik geschreven, zie de rechtzaak met vreugde tegemoet, zal er ook veel vruchtbaarheid aan geven. Eens zien wat een nederlandse rechter ervan vindt dat een groot bedrijf die een machtiging voor automatische incasso heeft, en dan ook ruim 2000 euro jaarlijks automatisch incasseert van mijn rekening, mij nu voor de rechter wil slepen voor 20 euro, en dan ook nog dadelijk honderden euro´s incassokosten erbij laat komen! Ja, maar die eigen bijdrage (20 euro dus), die incasseren we niet automatisch, dat is “companypolicy”. Nu gaan we al over in het Engels, hebben zeker gestudeerd daar bij Menzis, dat hoger management. Nou, ik spreek toevallig vloeiend engels dus ik antwoordde, ja jullie companypolicy (niet MIJN companypolicy) van jullie super goed betaald management en een direkteur met bijna 2 miljoen loon per jaar. Nu, okay dan, was het antwoord, dan hoefde ik alleen de 20 euro te betalen (die ik ook nooit bestreden had maar de incasso kosten weigerde ik). Ja, nu dan alleen die 20 euro en wel dan 1,83 (oid) adminsistratiekosten. Ondertussen is dit aangepast bij Menzis, tot een dikke 200 euro incassert men nu ook automatisch eigen bijdrages als men daar hen voor gemachtigd hebt. Geen dankje van het goed betaalde management, zelfs geen excuus, dat ik hen de ogen ge-opend heb om hun companypolicy aan te passen. Ik moest van het incassoburo horen dat het ging om een eigen bijdrage voor mijn bezoek aan een psycholoog. Van Menzis alleen een schadegeval met nummer.Ik ben ervan overtuigd dat diverse verzekeringsmaatschappijen waaronder Menzis dit gebeuren rond de FSL gebruikt om nog veel na te denken en onderzoek te doen en vooral niet naar Duitsland Oostenrijk, Belgie en andere landen te kijken waar de FSL wel vergoed wordt, en natuurlijk veel praten en koffie zuipen, kortom de boel vertragen, in de hoop veel dure (lees: niet winstgevende) klanten zoals ons diabetici mooi kwijt te raken, om zodanig hun rendementen en winst te optimaliseren.
En ik verwijt het FNV dat ze Menzis kiezen voor hun collectieve verzekering. Weg daar FNV, collectief weg bij Menzis (dure spotjes de Menz is, regelmatig te zien op tv haha. Ja, Menzis maak de zin eens af, de Menz is … een winstpost of een schadegeval) en naar een verzekeraar die zich klantgerichter opstelt. -
Helemaal mee eens dat het in de basisverzekering moet komen en welke ze o snel mogelijk, dus 1 januari 2017.
Zilveren kruis vergoed op dit moment op basis van onderzoek voor 1 jaar 50% van de kosten.
Kosten voor de strips zijn overigens minder hoog dan cvandew zegt, even uitgaan van de vergoedingen die ZK hanteert, dan zijn er kosten €0,24 per strip en €0,07 per Lancet, voor 3 maanden dus totaal €167,40 bij 6x daags controleren, fsl kost in 3 maanden €390(uitgaande van de huidige prijs, verzekeraars kunnen vast nog wel en lagere prijs afdwingen)
En wat betreft DM type 2, ikzelf heb type 2 en gebruik insuline en krijg van ZK het komende jaar 50% vergoed, maar hou er wel rekening mee dat maar en klein deel recht heeft en/of krijgt op de vergoeding,zoals bij het huidige onderzoek kwamen maar 5% van de insulinegebruikers van ZK in aanmerking voor deze vergoeding. Waarschijnlijk zal dat % niet heel veel stijgen als het in de basisverzekering komt (uitzondering zal de jeugd onder 18 zijn, want die vallen buiten het huidige onderzoek)Groet mike
-
FNV, ziektekosten verzekeraar, en vooral de Diabetes Vereniging Nederland, pak dat toch aan. DVN bv, ga eens een prijs bedingen voor al onze leden (ben ook lid DVN).
Ik was ook kleine zelfstandige, maar je hoeft niet van het hoger management te zijn om te begrijpen dat je als groot afnemer (denk bij de DVN leden echt honderdduizenden tot wel een miljoen sensoren per jaar zeker als je een goede prijs kunt bedingen, en een gigatische groei van het aantal leden) je toch iets moet kunnen bedingen. En TOT Abott ook. Je kunt als particulier STANDAARD bestellen tussen 1 en 12 sensoren. Meer zal ook wel mogelijk zijn. Nou, zelfs de verzendkosten schenken ze je nog niet. Tja, monopolie positie, er is nog geen concurrent. Abott (producent van de FSL) heeft echter ook andere produkten, waar wel concurrenten voor zijn. Zit er bij DVN dan niet een man (of vrouw natuurlijk) die wat zakelijker is en die dat weet uit te spelen. Ze hebben toch ook hun diabetesspullen winkeltje, zullen toch ook andere Abott spullen daarin verkopen en daarmee en daardoor toch iets kunnen bereiken. -
Mijn zoon van 11 is erg onstabiel met zijn diabetes, vliegt alle kanten op van hoog naar laag. Desondanks toch een hba1c van 58 destijds met bloedglucose meting maar we vonden dat we veel te weinig zagen van wat er nu werkelijk gebeurde tussen met waarde 11 naar bed gaan en s ochtends heel hoog wakker worden of juist met een hypo. En waarom hij overdag om 11 uur zo hoog zat bij voorbeeld. Omdat hij vanwege zijn hba1c niet in aanmerking zou komen voor sensor in ons ziekenhuis hebben we zelf de Free Style Libre aangeschaft. We zagen zijn hba1c dalen tot afgelopen week bij controle 50. Het is zoveel beter voor zijn vingers waar echt zwarte puntjes op kwamen en we zien wat er gebeurd. Hij heeft veel meer vrijheid in doen en laten. Voor verzekeraar : minder teststrips nodig, beter hba1c betekent minder kans op complicaties dus ook in toekomst veel beter voor hun portemonnee ;-) als ze dan niet naar het welbevinden van de patient willen kijken, dan toch in ieder geval naar hun financiele gewin ;-)?
-
@ Moderator: Flash Glucosemeter in het basispakket! En waarom, de meter geeft je zoveel meer inzicht in het verloop van je bloedjes. Je kan tijdig ingrijpen en NIET als het in feite al te
laat is.Het controleren van je bloedje is een samenspel van je gevoel en je gecontroleerde waarde.
Ook tijdens het sporten geeft de FSL veel meer vrijheid.En met ruim 40 jaar controleren op de reguliere manier zijn mijn vingertoppen en muizen van mijn handen aan rust toe. Sinds ik de FSL gebruik voel ik mij vrijer, en het controleren is slechts een “scan” en klaar.
Je controleert echt niet voor je lol, om de zorgpremie er uit te halen. Nee, je controleert omdat je in leven wilt blijven met de complicaties zoveel mogelijk, geëlimineerd.
En daarvoor injecteer je ook.
Uiteindelijk is de FSL goedkoper. Complicaties nemen af, of nog beter worden vermeden. En dat bespaart weer langdurige zorgkosten.In de buurlanden Duitsland, Zweden, Belgie en Oosterijk wordt de FSL wél vergoedt, Nederland is het vijfde land dat binnenkort ook “wakker” wordt?!
-
Er is al veel gezegd en geschreven over het nut en de wenselijkheid om FGM in de BV op te nemen.
De voorwaarden die het fslregister aanhoudt lijken redelijk, zie
Quote
Daarnaast dient de patiënt aan één of meer van de hieronder staande inclusiecriteria te voldoen: 1. ‘hypoglycemia unawareness’ en ondanks gemiddeld 6 of meer metingen per dag in het afgelopen jaar en intensieve geleiding van het diabetesteam nog steeds hypoglykemieën 2. onverwachte hypoglykemieën ondanks gemiddeld 6 of meer metingen per dag in het afgelopen jaar en intensieve begeleiding van het diabetesteam 3. insuline afhankelijke diabeet die ondanks maximale inspanningen (frequente bloedcontrole en adequaat lifestyle management) en intensieve begeleiding van het diabetesteam niet komt tot verbetering van de glucoseregulatie, wat blijkt uit een gemiddeld HbA1c > 70 mmol/mol (8,5%) in het afgelopen jaar 4. een beroep hebben waarbij sensatieverlies aan vingers door vingerprikken kan leiden tot arbeidsongeschiktheid en die op advies van het diabetesteam meer dan 6 metingen per dag moeten doen, bijvoorbeeld musici 5. een beroep hebben waarbij relatief zeldzaam optredende hypoglykemieën tot een gevaar voor zichzelf en/of anderen kan leiden of vanwege veiligheidsrisico’s tot arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld buschauffeur. 6. in aanmerking komen voor Continue Glucose Monitoring (CGM). 7. bestaande FSL gebruikers die voor het FSL gebruik voldeden aan één van bovengenoemde criteria Het verantwoordelijke behandelteam beslist of de patiënt voldoet aan deze voorwaarden.
UnquoteOok in de andere landen houdt men soortgelijke voorwaarden voor vergoeding aan, dat kunt u voor uw bespreking natuurlijk checken.
Expliciet kun je toevoegen dat mensen met een insulinepomp ook tot de doelgroep behoren, denk verder aan kinderen boven de 4 jaar mits onder toezicht, en aan de bestaande gebruikers van een FGM systeem omdat die inmiddels door de FSL een lagere HbA1c hebben bereikt.Doel is o.a. met de FGM
– een lagere HbA1c te realiseren (verlaging met 30% zijn eerder regel dan uitzondering), een veilige waarde rond de 53 is daardoor weer realiseerbaar
– minder hypo’s en hypers
– glucose veel kunnen checken, vaak 10-20 keer per dag zonder pijnlijke prik
– door een betere instelling complicaties zoveel mogelijk voorkomen
– beter inzicht bij patient en behandelaar over het glucose verloop, er is immers elke dag sprake van een 24h dagcurve, waarschijnlijk kan de frequentie van de bezoeken aan DVK of arts dalen
– het maakt niet uit of men DM1, DM2, of een ander type heeft, het gaat er om de glucose in een veilig gebied te houden.etc., etc.
Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het gratis (voor patienten) programma Diasend, kunnen DVK of arts snel een gestandariseerde rapportage opvragen waar de metingen van de traditionele BG, FGM/CGM, etc.samengevat zijn. Diasend is sinds kort ook geschikt voor de FSL.
Aandachtspunten: aantal strips dat patient krijgt naast de FGM om BG te checken in uitzonderlijke situaties.
Niet iedere fabrikant zal een goed FGM systeem kunnen leveren.
Abbott heeft al jaren lang ervaring met CGM, dit merk je aan de FSL (sensor gaat14 dagen mee, geen kalibratie nodig, werkt goed, etc.).Liefst zo snel mogelijk in de BV, later kunnen wijzigingen als gevolg van voortschrijdend inzicht altijd nog doorgevoerd worden.
Er zullen altijd gebruikers zijn waar een FGM systeem niet geschikt is bijv. omdat men een allergie heeft voor pleisters. Die kunnen de bestaande meetmethodes blijven gebruiken.
Veel succes met ZiN.
Gr. Bert
-
Ook ik ben blij met de FSL. Geeft mij (en internist) goed inzicht in de reactie van mijn lichaam op de verschillende patronen van eten/insuline gebruik. HbA1C was altijd redelijk in orde, en wordt steeds beter.
De nacht was voor mij altijd een probleem, omdat ik in de nacht geregeld redelijk veel in mmol/l zak. Soms zelfs wel 8-10 mmol/l. Ik kan nu dus in de nacht makkelijk controleren (ik slaap gelukkig licht), en dan direct actie ondernemen. Sinds gebruik van FSL geen hypo’s meer gehad.
Ook overdag (met name de lunch periode) was altijd een periode met hoge suikers (ik reageer betrekkelijk laat op insuline, blijkt nu, dus dat kan ik beter afstemmen) en heb dat nu beter onder controle.
Kortom: FSL is top, en zou in basispakket moeten.
Mijn verzekeraar (Ditzo) is niet van plan dit te vergoeden (ook niet via een aanvullend pakket), tenzij in basispakket. Althans dat is wat ze mij telefonisch hebben verteld. Nu is Ditzo niet de meest vooruitstrevende verzekeraar, maar basispakket lijkt me toch wel een goede reden om te gaan vergoeden.
Voor mij is dit al een reden om van verzekeraar te veranderen. tenminste als er een is die dit in 2017 mogelijk geheel/deels gaat vergoeden (via aanvullende verzekering). -
Welke verzekeraar raadt ons de DVN aan, die of nu al vergoedt of waar op dat gebied het meeste en het snelste iets van te verwachten valt?
Werkt DVN met een verzekeaar samen in de vorm van collectief verzekeren met korting? Hoe staat die tegenover (gedeeltelijke) vergoeding van de FSL (gedeelte gezien de besparing op andere produkten om te meten). -
DEELCITAAT van hierboven:
2. FNV, ziektekosten verzekeraar, en vooral de Diabetes Vereniging Nederland, pak dat toch aan. DVN bv, ga eens een prijs bedingen voor al onze leden (ben ook lid DVN).
Ik was ook kleine zelfstandige, maar je hoeft niet van het hoger management te zijn om te begrijpen dat je als groot afnemer (denk bij de DVN leden echt honderdduizenden tot wel een miljoen sensoren per jaar zeker als je een goede prijs kunt bedingen, en een gigatische groei van het aantal leden) je toch iets moet kunnen bedingen. En TOT Abott ook. Je kunt als particulier STANDAARD bestellen tussen 1 en 12 sensoren. Meer zal ook wel mogelijk zijn. Nou, zelfs de verzendkosten schenken ze je nog niet. Tja, monopolie positie, er is nog geen concurrent. Abott (producent van de FSL) heeft echter ook andere produkten, waar wel concurrenten voor zijn. Zit er bij DVN dan niet een man (of vrouw natuurlijk) die wat zakelijker is en die dat weet uit te spelen. Ze hebben toch ook hun diabetesspullen winkeltje, zullen toch ook andere Abott spullen daarin verkopen en daarmee en daardoor toch iets kunnen bereiken.Antwoord van DVN op mijn opmerking:
Een interessant idee, we gaan hier zeker over nadenken.Nu pas? Moet IK jullie dat zeggen, een man met mavo en een inkomen van 1000 euro netto.
Wat mij betreft mag DVN wel “iets” slagvaardiger en pro aktiever te werk gaan. Overigens is het al zeker de derde keer dat ik hier neerschrijf dat de DVN zich aktief hiermee moet bemoeien,en wel door heel groot in te kopen bij Abott en dan die sensors aan ons door te verkopen. Dan doet DVN toch ook met andere diabetesspullen.
Wij, diabetici willen maar al te gaag de FSL methode gebruiken, velen zijn lid van DVN, en anderen zullen graag lid worden naarmate DVN meer voor zijn leden doet. De FSL is al een jaar verkrijgbaar en sinds januari zijn er geen leveringsproblemen meer!DVN, veel succes gewenst!
-
Beste Sugarboy
We horen wat je zegt!
Achter de schermen is DVN hier echt druk mee bezig voor onze leden; precies zoals je van onze belangenbehartiger mag verwachten. Maar het heeft wel meer voeten in de aarde dan het lijkt… We houden jullie op de hoogte zodra er nieuws is.Vriendelijke groeten
Moderator -
Ah, dat doet mij deugd, want dat maakte ik niet echt op uit uw vorige post.
Nu, dan wens ik “ons” (DVN-ers en diabetici) veel succes bij de onderhandelingen!M vr gr
Sugarboy. -
Graag ook voor kinderen! Dus onder de 18. Jammer bv. dat Zilveren Kruis alleen een pilot had van de Freestyle libre voor personen boven de 18 jaar. Kinderen lijken in eerste instantie aldoor mis te grijpen/ er achteraan te hobbelen.
Ik las net dat er de afgelopen tijd bij iemand afwijkende waarden bij de freestyle waren. Dat is bij ons ook het geval bij de laatste 2 sensors! De eerste heb ik gemeld en een nieuwe voor gekregen. Maar idd geen bericht of dit misschien een productiefout is bij een bepaalde serie. -
Natuurlijk moet de FSL in het basispakket. Op lange termijn zullen de kosten voor de diabetes zorg drastisch gaan dalen. (Dat die besparing wellicht wegvloeit naar de dames en heren met de toch al te hoge salarissen werkzaam binnen de verschillende ziektekosten verzekeraars is wel jammer.) Als voor mij in 1 week helaas 2x de ambulance voor moet rijden is dat een kostbare zaak maar had voorkomen kunnen worden met gebruik van de FSL. Als ik zie dat na 3 sensoren mijn HbA is gezakt zodanig dat mijn internist zelfs enthousiast wordt, weet ik dat het werkt. Het gemak waarmee je een meting eventjes doet: in mijn beleving is na ruim 40 jaar type 1, FSL de uitvinding van de eeuw. Het doet pijn om naast je premie, naast je eigen risico, naast je eigen betalingen ook nog 60 euro neer te moeten leggen om je kwaliteit van leven ietwat te verbeteren.
Terecht als de FSL in het basispakket wordt geplaatst