Home Forums Nieuw met diabetes Vragen Toujeo…..

Vragen Toujeo…..

Goedendag,

In Oktober ben ik opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege acute pancreatitis.
De artsen waren het er over eens, dat de bloedsuikerwaardes wel weer bij zouden trekken, dat bleek dus niet het geval. Mijn morgenwaardes zijn veel te hoog en de rest van de dag ook. Ik kreeg twee dagen geleden Toujeos Solostar voorgeschreven wat ik s´avonds moet spuiten.

De dokter zei dat ik met 4 eenheden moest beginnen en richting de 100 mg/dl s´morgens nuchter moet heenwerken.

Hoe snel moet je de stappen nemen om een eenheid hoger te gaan?

Heeft het lichaam tijd nodig om aan de insuline te wennen?

Lieve groet!

  • Ben42

  De dokter zei dat ik met 4 eenheden moest beginnen en richting de 100 mg/dl s´morgens nuchter moet heenwerken.

  Hoe snel moet je de stappen nemen om een eenheid hoger te gaan?

  Twee vragen die eigenlijk door je eigen arts beantwoord moeten worden.
  Lees daarom de onderstaande vragen met uiterste voorzichtigheid.

  100 mg/dl = 100/18 mmol/l = 5.5 mmol/l
  Waarden van onder de 4 mmol/l (72 mg/dl) beginnen vervelend en/of gevaarlijk te worden.
  Artsen zullen daarom altijd terughoudend zijn in het geven van adviezen over ‘meer’ te gaan spuiten. Zelf zou ik zeggen dat je binnen een paar dagen toch echt moet waarnemen dat je met de nuchtere waarde aan het zakken bent. En na een week, misschien twee weken moet je volgens mij toch zo langzamerhand onder de 6 mmol/l (108 mg/dl). Het laatste stukje naar beneden krijgen zou je dan wat voorzichtiger kunnen doen.
  Onder de 5.5 mmol/l heb je ook nog wat ruimte dat het niet gevaarlijk is.
  Maar vraag het je arts, eventueel telefonisch.

  Heeft het lichaam tijd nodig om aan de insuline te wennen?
  Nee het lichaam heeft geen tijd nodig om aan insuline te wennen. Eenmaal in het bloed werkt insuline onmiddellijk. De halfwaarde tijd van insuline in het bloed is 8 minuten. Dus voor insuline in het bloed daar is na een half uurtje al bijna niets meer van over.
  Maar de insuline zit niet direct in het bloed maar in een ‘vetlaag’, de insuline komt hier langzaam uit vrij. Voor snel werkende insuline is de piek na een half uur en de werking is dan 2 a 3 uur. Voor langwerkende insuline is de werking ongeveer om na bij de 24 uur. Insulines ook lang werkende insuline is naar ruim 24 uur uitgewerkt.

  Je lichaam heeft als het een hele tijd hoge bloedsuikers heeft gehad wel weer tijd nodig om te wennen aan normale bloedsuikers. Zit je al heel lang hoog, dan kan een normale (of zelfs hoge bg (bloedglucose) aanvoelen als een hypo. Je zit dan nog te hoog maar in het lichaam beginnen er al wat alarmbellen af te gaan. (Duizelig en honger gevoel en wat kan is dat door Adrenaline, je ineens heel erg alert, actief of zelfs een beetje paniekerig wordt).
  Meten van je Bg is dan het verstandigste.

  Volg de instructies van je arts, de instructies van de arts moeten natuurlijk wel gegeven zijn. Eventueel stel je dezelfde vraag na een paar dagen nog een keer. Een terugkoppeling naar de arts met welke waarden je meet geeft hem ook een goed beeld voor vervolginstructies.
  Mijn advies is dus of je krijgt zeer gedetailleerde instructies wat je met welke waarden moet doen, of je moet om de paar dagen even contact leggen.

  Toediening van Insuline is niet iets eenvoudigs, waarvoor ‘simpele’ regeltjes gelden.
  Er zijn mensen waarbij een vast schema en simpele regels werken, er zijn ook mensen waarbij het altijd lastig blijft.

  Wat de komende feestdagen betreft. Omdat je nu nieuw bent met het gebruik van insuline, zou ik het eetpatroon zoveel mogelijk ‘normaal’ houden. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt (of niet werkt), dan kun je de feestdagen wel weer wat uitbundiger vieren. Maar deze eerste kerst zou ik toch streng zijn.

  Sterkte,
  Prettige feestdagen,
  Ben

 • Hallo Ben42,

  Bedankt voor je uitvoerige antwoord!
  Het gaat inderdaad de goede kant op, de waardes zijn aan het zakken.
  Vanmorgen 130 nuchter en dat is al een stuk beter dan de afgelopen maanden met 160+ opstaan. Ik heb gisteravond 6 eenheden gespoten.

  Ik zal voor de feestdagen de arts proberen te contacteren, want er zijn een stel vragen bijgekomen waarvan ik vermoed dat dit forum niet de juiste plek is.

  Ik zal me met de feestdagen terughouden qua eten en alcohol is sowieso taboe voor mij.

  Nogmaals dank en ik wens jou ook een prettig kerstfeest.

  Groeten, Dutchie

  • Ben42

  Hallo Duchie87,

  Ik zal voor de feestdagen de arts proberen te contacteren, want er zijn een stel vragen bijgekomen waarvan ik vermoed dat dit forum niet de juiste plek is.

  Waar het forum terughoudend in hoort te zijn, is het geven van medische adviezen. Maar er zit hier op het gebied van diabetes wel veel ervaringskennis. Gaat het om vragen die verband houden met de diabetes, dan is de kans dat de kennis hier omtrent hier aanwezig is. Volgens mij kun je dit soort vragen hier gewoon stellen.

  Niet alle vragen zullen beantwoord worden en wees altijd voorzichtig met de antwoorden die hier (en op het hele internet) worden gegeven. Zeker als het om ‘medische’ adviezen gaat. Maar lezen met gezond verstand daarmee kom je hier een heel eind.

  Verder kun je op deze site heel veel antwoorden vinden, zoeken is wel lastig, maar mijn advies is de Google zoekmachine gericht gebruiken op deze site. Hoe doe je dat, wil je b.v. zoeken op de termen geel en groen, dan typ je in de zoekbalk van Google in :

  site: http://www.diabetestrefpunt.nl geel groen

  Het kiezen van de juiste termen, dat is een kwestie van ervaring. Een aantal zoektermen geeft weinig hits, kies dan een ander woord met dezelfde betekenis. Een aantal zoektermen geeft een zeer groot aantal hits, zodat het niet overzichtelijk meer is. Maar al doende leert men.

  En vragen stellen om meer informatie te krijgen, dat is zelden fout. Nu zijn diabetes 1 en diabetes 2 verschillende ziekten, met symptomen die elkaar heel erg overlappen. De behandeling voor type 1 is anders dan voor type 2. Veel mensen op deze site zijn type 1. Voor type 1 mensen is het lastiger om vragen van diabetes type 2 helemaal goed te beantwoorden. (En andersom ook.)

  Diabetes blijft natuurlijk een vervelende ziekte, daar verander je niets aan, maar je eigen houding tegenover de ziekte, maakt wel dat je een en ander anders ervaart. Maar er aan ‘wennen’, dat kost best een heel lange tijd (jaren). Mijn advies blijft, baal er af en toe van, maar probeer het merendeel van de tijd het te accepteren. Het niet accepteren kost veel meer energie en maakt je niet gelukkiger.

  Vriendelijke groet,
  Fijne feestdagen,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.