Diabetes Trefpunt header

Een diep verlangen

GevraagdaanDVN:

Bij Diabetesvereniging Nederland komen veel vragen binnen van onze leden over leven met diabetes. Sommige vragen plaatsen de medewerkers van de klantenservice van DVN op DiabetesTrefpunt. Dan kan iedereen erop reageren en er over meepraten.

We lazen in De Telegraaf een column van medisch journalist René Steenhorst. Is zijn beschrijving herkenbaar??

Gevangen zit ik, in een net van lekkers en laksheid. Dol op vers brood en pastagerechten ben ik, verzot op knapperige toastjes met kaas en rode wijn. Allemaal fout! Ik weet ’t. Want sinds een flink aantal jaren heb ik diabetes type 2 –’ouderdomssuiker’ heette dat ooit – en dat is een grote ellende voor wie het heeft.

Daar hoort een stroopwafeltje bij. Het liefst twee.

Ook ik beweeg te weinig en zit te veel en te lang achter mijn bureau – zoals u weet schrijf ik voor mijn vak, dag in dag uit. Daar past, ter inspiratie, regelmatig een overheerlijk stuk chocolade bij of een stroopwafeltje, het liefst twee. Helemaal verkeerd, hartstikke fout. Ik mag al die lekkernijen eigenlijk niet hebben. Toch doe ik het. Dom!

Ruim een miljoen mensen in Nederland heeft, net als ik, een van de inmiddels vijf aangetoonde vormen van deze verraderlijke auto-immuunziekte. Ze zijn om me heen, in mijn vrienden- en kennissenkring, op het werk en in mijn woonomgeving. Zelfs in mijn verleden, er zijn familiesporen: een oudtante en een oom hadden het.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed meer op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. ’De insuline is als het ware onzichtbaar en kan zijn werk niet doen’, beschrijft het Diabetes Fonds het mankement. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed achter.

Velen hebben diabetes zonder het te weten. Sommigen hebben de verschijnselen al lang: vaak dorst, veel moeten plassen, vermoeidheid, branderige ogen. Het is alleen niet door de (huis)arts vastgesteld. Nóg niet…

Het is zo’n ziekte waaraan je dagwerk hebt

Iedereen die het heeft, weet hoe het voelt: vanaf het moment van de diagnose ben je geen dag meer zónder het prikken van je bloedsuiker, pillen slikken en/of insuline spuiten. Het is zo’n ziekte waaraan je dagwerk hebt, ook al beweert iedereen, meestal ten onrechte, dat je er 80 jaar mee kunt worden.

Want, altíjd onder controle blijven, nooit jezelf kunnen laten gaan. Rekening houdend met de bijwerkingen van medicatie zoals depressiviteit, en gezondheidsrisico’s op termijn: hart- en vaatproblemen, hersenbloeding, slechtziendheid, blindheid, amputaties… Het kan allemaal.

Een ergerlijke aandoening waar je vanaf wilt. Dat lijkt nu mogelijk. Iemand met diabetes type 2 zou voor een belangrijk deel van z’n ziekteverschijnselen kunnen afkomen door z’n leefstijl om te gooien. Door meer te bewegen, beter te slapen, meer te ontspannen. En het belangrijkste: veranderingen in voeding zoals geen koolhydraten meer (geen brood, aardappelen, pasta, enzovoorts), maar méér groente, vlees en eieren.

Geen medicijnen meer

Het zou allemaal mogelijk zijn door deelname aan het groepsprogramma Keer diabetes 2 om. Na een jaar zou 87 procent geheel of deels van de ziekte zijn verlost en 38 procent zou zelfs helemaal geen medicijnen meer gebruiken.

Wat geweldig zou dat zijn! Weliswaar een oud recept, maar aanlokkelijk. Omdat het de diepste verlangens van de diabetespatiënt aanwakkert.

Ook de mijne.

René Steenhorst, rsteenhorst@telegraaf.nl

  • Gezond leven in welke vorm dan ook is voor ieder mens een must.
    Sinds een aantal jaren diabetes, hoe was de leefstijl op dat moment?

  • Beste Rene, het kan echt. Al is en blijft het moeilijk.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.