Diabetes Trefpunt header

Type 2? Oh nee…!

GevraagdaanDVN:

Bij Diabetesvereniging Nederland komen veel vragen binnen van onze leden over leven met diabetes. Sommige vragen plaatsen de medewerkers van de klantenservice van DVN op DiabetesTrefpunt. Dan kan iedereen erop reageren en er over meepraten.

Mijn moeder heeft type 2. Al sinds vlak voor mijn trouwdag, 18 jaar terug. Die diabetes is er dus gewoon. Maar ik realiseerde me toen en realiseer me nu nog meer dat je type 2 echt niet moet onderschatten. Het is geen aandoening waarbij je denkt ‘Een pilletje erin en je hebt geen hoofdpijn meer.’ Bij diabetes werkt dat niet zo.

Het is en blijft een ernstige ziekte.

Bezorgdheid
Als we een feestje hebben en ze eet een taartje en drinkt een wijntje, dan vraag ik haar wel altijd even extra te meten. En als ik haar niet te pakken krijg, dan ga ik wel eerder even bij haar langs dan wanneer ze geen diabetes zou hebben, denk ik. Ik heb veel aan DVN gehad, doordat ik gewoon veel informatie heb gekregen over hypo’s enzo. Nu ik beter geïnformeerd ben, ben ik ook wel wat bezorgder, volgens mij.

Complicaties
Mijn moeder heeft beginnende neuropathie. Haar voeten en onderbenen doen pijn en de doorbloeding is niet goed. Of ze nog meer complicaties heeft weet ik niet. Ze ziet wat minder. Maar ja, ze is ook 71! Ik denk niet dat diabetes daar de oorzaak van is, maar hoe weet je zoiets zeker?

Behandeling
Toen ze net diabetes bleek te hebben, gebruikte ze alleen pillen. Ze is toen veel afgevallen omdat ze goed op haar eten en bewegen ging letten. Helaas hoefde ze daardoor niet minder medicijnen te nemen. Daarna is het een beetje stil gaan staan met haar gewicht. 10 jaar terug moest ze ook insuline gaan spuiten en dat veranderde niets aan haar gewicht. Nu valt ze sinds kort weer af, waarschijnlijk omdat ze weer aan het sporten is.

Erfelijkheid
En ja… ik heb wel een beetje overgewicht. Ik let wel op met eten, dat doe ik zo gezond mogelijk. En ik beweeg voldoende. Ik laat elk jaar mijn HbA1c controleren, want er zit wel een beetje angst in mijn hoofd: ik ben natuurlijk erfelijk belast. Ik zou daar vast niet zo mee bezig zijn als mijn moeder geen type 2 zou hebben!

 

Ronald, 44 jaar
(We hebben Ronald gevraagd een blog te schrijven over zijn moeder in het kader van het maand-thema ‘Jij en je omgeving’)

 

  • Mag ik vragen hoe oud uw moeder is?
    Laat u uw HbA1C uit voorzorg bepalen of heeft u als een diagnose?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.