Wat wij doen met 500 meldingen over moeizame rijbewijsprocedures

In de Diabc staat het verhaal van Ton. Zijn internist begreep de vragenlijst van het CBR anders waardoor Tons rijbewijs niet verlengd werd. Deze verhalen horen we vaak en daarom openden we een tijd terug een meldpunt. Hoe staat het daar nu mee?

In totaal kwamen er ongeveer 500 meldingen binnen. Die gaan bijvoorbeeld over het feit dat je rijbewijs 5 jaar geldig is en niet meer 10 jaar, zoals vroeger het geval was. Dat heeft met Europese regelgeving te maken. Het komt regelmatig voor dat oogartsen hier verkeerde informatie over geven.

Boos over herkeuring
Ook de kosten van de eigen verklaring is een terugkerend issue. En dat je voor een herkeuring naar een andere internist moet, vaak een stuk verder rijden. Je bent daar een paar minuten, de internist kijkt naar de vragenlijst, je betaalt een flink bedrag en dat is het. Daar zijn veel mensen boos over.

Ik spreek de mensen die tegen problemen aanlopen vaak persoonlijk. De verhalen raken me, want ik begrijp hoe belangrijk een rijbewijs is voor mensen. “Hoe kom ik anders naar mijn werk?” hoor ik vaak.

Wat doet DVN?
Als DVN hebben we niet overal een oplossing voor. De Europese regels zijn nu eenmaal zoals ze zijn en die moeten we als Nederland volgen. Over de verhoging van de kosten van de eigen verklaring, adviseren we de minister van Infrastructuur en Milieu jaarlijks negatief.

Dat je regelmatig een keuring krijgt als je diabetes hebt, is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Maar het proces moet wel goed en eerlijk zijn en dat is nu niet altijd het geval. Op dit moment analyseren we alle meldingen uit het Meldpunt om vervolgstappen te kunnen zetten.

To be continued!

 • Je kunt van de europeese regelgeving afwijken, zie bijvoorbeeld het gedoogbeleid van drugs hier in Nederland, dus zo maar roepen het moet van Europa is niet waar.

 • Het is raar dat je naar een andere internist moet. Je eigen internist kent je het best.
  En het CBR zou wat sneller kunnen werken om dit vlotter te laten verlopen.

  Wat mooi zou het zijn als er regels komen. Dat als je 3 maanden van te voren begint met het verlengen, en CBR niet op tijd is hun ook voor de schade opdraaien.

  • KeesB

  Ik vind het pure discriminatie. Als iemand een borreltje (te veel) op heeft, dan moet die persoon toch nog zelf beslissen of hij gaat rijden, dus waarom mag ik dat dan niet? Ik kan vandaag wel goed gekeurd zijn en morgen een zwaar ongeluk veroorzaken met een hypo achter het stuur. Die 5-jarige beperking is flauwekul.

 • @keesb; ik deel je mening geheel. Er is geen bewijs dat mensen met diabetes daadwerkelijk “slechter” rijden dan mensen zonder het “pretpakket”.
  Je bent 24 uur per dag met het “pretpakket” bezig om alles zo goed mogelijk reguleren. En als dank voor al je inspanningen krijg je een rijbewijs met beperkte geldigheid.

  Het enige wat ze willen is dat mensen met Diabetes goed kunnen anticiperen op hypo’s etc. etc. En dat ze geen hypo’s achter het stuur krijgen met alle gevolgen van dien.
  Hoe zit het dan met de mensen die met alcohol nog rustig achter het stuur kruipen of mensen die andere “genotsmiddelen” hebben genomen?

  En wat de DVN doet tegen deze discriminatie is veel te weinig.

 • @markpompje
  In 2010, toen de wijziging inging, hebben we natuurlijk bezwaar gemaakt bij het ministerie. Maar Nederland volgt de Europese regels, DVN kan dat niet veranderen. Dan kunnen we beter de huidige problemen rondom rijbewijzen proberen te verbeteren.

 • Nederland volgt slaafs Europeese regels terwijl ze daar makkelijk van af kunnen wijken, dat is nu net het grootste probleem, deze discriminerende eis voor diabeten moet van tafel.

 • @markpompje Nee, Nederland kan daar niet zo maar van afwijken. Rijbewijzen zijn niet alleen een binnenlandse aangelegenheid, omdat rijbewijzen geldig zijn in het buitenland.

 • Nee, in Belgie zijn de regels bijvoorbeeld weer anders, bijvoorbeeld : moet iedere persoon met diabetes of epilepsie zijn rijbewijs binnen de 4 werkdagen na de diagnose inleveren en na voorleggen van een rijgeschiktheidsattest laten vervangen door een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur.

  Dus hoe het met de rest van de europeese landen zit weet ik niet maar hetzelfde is het zeker niet.

 • Het komt op hetzelfde neer.
  Dezelfde regels enkel anders toegepast.

  Je moet jaarlijks naar de huisdokter/endocrinologie en de oogarts voor controle.
  Het rijbewijs voor diabetici is maximaal 5 jaar voor A en B en voor zwaarder vervoer 3 jaar.

  Voor het omzetten van je rijbewijs van onbeperkte duur naar beperkte ben je zelf verantwoordelijk. Wettelijk verplicht maar sommige hebben hebben er laks aan. Dan heb je een ongeldig rijbewijs en heb je gefraudeerd voor de verzekering bij een ongeval .

  Instituut Cara regelt rijbewijzen voor zieken en verwijst bij diabetes door naar endocronologie.

  Het verlengen van het rijbewijs is minder bureaucratisch.
  Het is de dokter waar je langs gaat voor controle die beslist of je mag rijden en tegen welke voorwaarden.

  Je vraagt het document bij de jaarlijkse controle gaat naar het gemeentehuis en een paar dagen later heb je een nieuw rijbewijs.
  Zonder extra betaling, zieken mag je niet discrimineren voor extra administratie.

  Belgie regelt via de wet en is daarmee gestructureerder en duidelijker.

 • nou niet hetzelfde dus, als je in Belgie diabetes krijgt moet je dit binnen 4 dagen melden en wordt je rijbewijs aangepast, in Nederland hoef je het helemaal niet te melden als je je rijbewijs al hebt, en in Belgie hoef je enkel langs je huisarts en niet extra kosten te maken voor een andere arts en oogarts als bekend is dat je diabetes hebt, in Belgie binnen een paar dagen geregeld en in Nederland kan het wel eens 6 maanden duren, dus die zogenaamde regels uit Europa daar kan een Land zelf van afwijken.

 • @markpompje Nee, de EU heeft alleen de geldigheidsduur van 5 jaar bepaald. Daar houden Nederland en België zich allebei aan. De Belgische termijn van 4 dagen etc. zijn allemaal zaken die niet in Europese richtlijnen zijn vastgelegd. Verschillen tussen Nederland en België zijn dus geen afwijking van Europese regels, maar een eigen invulling van de regels.

  Hier kunt u de Europese regels nalezen:
  RICHTLIJN 2009/113/EG VAN DE COMMISSIE (pagina 3)

 • Dus kunnen ze in Nederland prima de eis laten vervallen voor een oogkeuring en aparte arts en deze vervangen voor dat je minstens een keer per jaar door een specialist of huisarts gezien moet worden, dat scheelt enorm veel kosten voor de diabeet, je zit dan nog wel aan die belachelijke 5 jaar vast maar niet meer aan al die achterlijke dure onzin en maanden wachten.

 • Ja dat kan perfect. dvn probeert dit ook maar even voorstellen aan de regering of ze het Belgisch systeem willen overnemen komt vreemd over.

  Die 5 jaar is omdat je een degressieve chronische ziekte hebt en omdat mensen zich overschatten en autorijden gevaarlijk is.

 • Ach het CBR moet toch op een of andere manier aan hun geld komen en waarom dan niet over onze ruggen.

 • @ Abisko, autorijden is voor iedereen gevaarlijk en als ik van die jonge petjes in de auto zie zitten overschatten ze zich allemaal ongeacht of ze nu wel of geen diabetes hebben.

  Dus dat is geen enkele reden om diabeten te discrimineren.

  • Anke

  Mijn ervaring is dat het ook soepel kan verlopen bij het verlengen van je rijbewijs. Ik heb DM1, gebruik een pompje. Ik wist dat je niet per se naar de internist hoeft, een keuring bij de huisarts kan ook. Als je het vragenformulier downloadt van de CBR site, kun je dit ook door een huisarts in laten vullen (de meeste huisartsen willen dit niet doen bij eigen patiënten).
  Dit had ik gedaan, ook het oogartsformulier had ik al gedownload van de CBR site. Bij de huisarts betaalde ik voor de keuring 35? euro. Toen ik de oogarts belde moest ik moeite doen om alvast een afspraak te maken, er werd gevraagd om de brief van het CBR dat ik gekeurd moest worden. Die brief had ik niet omdat ik nog niet mijn eigen verklaring had opgestuurd. Ik wist zeker dat een oogartskeuring nodig was, omdat de keuring van de oogarts 10 jaar geleden was.Ik heb dus toch de afspraak gemaakt. Ik kon al binnen een week terecht (een normale afspraak duurt maanden).
  Ik heb beide (door huisarts en door oogarts) ingevulde formulieren plus mijn eigen verklaring tegelijk opgestuurd: 4 weken later had ik mijn rijbewijs! De oogarts zei dat ze mijn normale oogcontrole (1x per jaar) op zou schuiven omdat ik nu geweest was. En ik heb niets betaald voor de keuring. De nota kan natuurlijk nog komen, ziekenhuizen zijn traag, maar het is al ruim drie maanden geleden dat ik daar geweest ben.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.