Home Forums Hulpmiddelen 670g en FSL

 • josjen

670g en FSL

Zijn er meer mensen hier die een 670G hebben en een afwijzing voor FSL hebben gekregen van hun zorgverzekeraar?

Ik loop momenteel door de klachtenprocedure van mijn zorgverzekeraar heen. Ik heb de 670G in september 2019 aangevraagd omdat deze (na 4 jaar gebruik te hebben gemaakt van de 640g) een logische opvolger was. Op dat moment was vergoeding voor de FSL nog niet ter sprake, maar er werd wel gesproken over mogelijke vergoeding van FGM en CGM in 2020-2021, om hierop voorbereid te zijn (je zit 4 jaar aan een pomp vast) heb ik toen in overleg met de DVK gekozen voor de 670g.

Ik heb geen indicatie voor een CGM en mijn HBA1C is door gebruik van de FSL gedaald van 63,4 (nov 2019) naar 44,5 (feb 2020) met een mogelijke verdere daling naar 39 (TIR=95%) in de komende maanden (voor het eerst onder de 55 in 20 jaar). Hierdoor bewijst de FSL zich wel degelijk binnen mijn behandelplan.

Hoe dan ook.. Ik heb een eerste afwijzing gekregen van de zorgverzekeraar op basis van doelmatigheid en kosten voor de 670G. Echter uit een rondvraag bij de verschillende pompleveranciers blijkt dat de 670G EXACT even duur is als de Kaleido voor zorgverzekeringen, namelijk 3160 (exclusief 9% btw). Om die reden heb ik dan ook een heroverweging gevraagd waarnaar bij afwijzing ik zeer waarschijnlijk naar de kantonrechter zal stappen.

  • Jasper

  Op pagina 7 van het volgende topic staat er meer over:
  https://diabetestrefpunt.nl/bericht/doorbraak-in-vergoeding-fsl-2/page/7

  Ik denk dat je verzekering het verkeerd heeft.

   • josjen

   Jasper, die pagina gaat over de 640G, niet over de 670G.

   In eerste instantie werden ook gebruikers van de 640G buitengesloten. Dit is door ZN binnen 3 dagen aangepast in het machtigingsformulier en inmiddels worden alleen 670G (maar een vrij kleine groep) buitengesloten.

  • Jasper

  Ahh,
  Ik ging er van uit dat het voor alle pompen die samen “kunnen” werken met een CGM, maar de gebruiker geen CGM heeft gold. Beetje jammer dus zo :(

 • Ik ga over op een pomp
  Sinds deze week heb ik ook de FSL
  Gesprek met Mediq gehad en die vertelde mij ook dat de 670G niet vergoed zou worden samen met de FSL,de 640G wel.

  Waarom? Geen idee

   • josjen

   Exact dat…

   Mijn zorgverzekeraar zegt dit:

   “De leverancier van deze pomp was verplicht om doelmatige zorg te leveren. Wellicht had een conventionele pomp ook volstaan. De hybrid closed looped insulinepomp is een duurdere en kostbare variant wanneer deze gecombineerd wordt gebruikt met de Flash glucose monitoring. De combinatie van dit type insuline pomp met Flash glucose vinden zorgverzekeraars niet doelmatig. Zorgverzekeraars Nederland kijkt op dit moment naar dit probleem. Wij weten nog niet wat het eindoordeel gaat worden.”

   Wat echt een en al kulantwoorden zijn..

   1) Een 670g kan prima als een conventionele pomp gebruikt worden.
   2) Een 670g is EXACT even duur als een Kaleidopomp (ik heb contact opgenomen met ALLE pompleveranciers in NL)
   3) Over doelmatigheid tussen deze combinatie kunnen ze helemaal niets zeggen binnen jouw eigen zorgbehoefte/plan
   4) De zorgverzekeraars geven aan het dat het een probleem is. Dat is HUN probleem, niet MIJN probleem. In dat geval zouden ze coulant moeten zijn totdat ZIJ zekerheid zouden krijgen.

   Dit is ongeveer…. maar dan in iets meer juridische vorm wat ik naar mijn zorgverzekeraar heb gestuurd… Ik wacht op een reactie maar bij een afwijzing stap ik naar de rechter.

    • Ben42

    Volgende is ter informatie en voor zover ik het weet.

    Paar maanden geleden heb ik een nieuwe pomp gekregen. Ik had de 640G en op advies van Medtronic heb ik toen om de 670G gevraagd. Mijn DVK heeft toen wat rondgebeld en kwam uiteindelijk met het antwoord dat ik niet voor de 670G in aanmerking kwam. De reden deze is duurder dan de 640G, ik kom niet voor vergoeding van de sensor die bij de 640G of de 670G past en dus is de 670G niet doelmatig. (Want duurder en in mijn situatie niet effectiever dan de 640G).

    Nu weet ik niet wat er in werkelijkheid wordt vergoed voor de 640G en/of de 670G. Medtronic maakt wellicht een verschil in prijs voor deze twee, want anders waarom zouden ze dan nog beide producten voeren. (De 670G kan alles wat de 640G kan, volgens mij is de productie van de 670G vrijwel nagenoeg gelijk aan die van de 640G. Dus als er geen prijsverschil is, waarom is er dan nog een 640G. Mijn conclusie is dus ook dat de 670G meer kost dan de 640G).

    Bij de verzekeringen en de leveranciers krijg je niet echt te horen wat er voor de verschillende producten en diensten wordt betaald. Dat maakt het lastiger voor ons als ‘consument’ om op prijs gebaseerde keuzes te maken. Helaas. :-(

    Houd ons op de hoogte, ik ben benieuwd naar de reacties van de verschillende instanties.

    Vriendelijke groet,
    Ben

    • josjen

    Er gaan hier een aantal dingen mis.
    1) De zorgverzekeraar had doelmatigheid moeten toepassen bij de aanvraag van de pomp, niet bij de aanvraag van de FSL. Nu straffen ze je af voor een keuze waarbij zij eerder zelf verzuimd hebben om een controle volgens hun eigen regels na te gaan.
    2) Zoals al aangegeven, de Kaleido is even duur. Helaas wilde Medtronic mij niet de prijs voor zorgverzekeraars geven voor de 640/670 maar de consumenten prijs voor beide is EXACT hetzelfde, namelijk 3.888 euro. De 670g (gebaseerd op mijn gedeclareerde zorgkosten) kost de zorgverzekeraar 3.444,40 euro (net als de Kaleido).
    3) Ten tijde van mijn aanvraag in september 2019 was er nog helemaal geen sprake van dergelijke uitzonderingen. Daarnaast is het onmogelijk om een pomp terug te geven aan Medtronic.

  • Beste Xandorra,

   Ik had een vraagje over de pomp. Zoals ik heb gelezen gebruikt u de insulinepomp 670g. Mijn vraag was of u de Medtronic 640g wil verkopen aan mij, als u het niet meer gebruikt tenminste.

   Ik zie graag een reactie tegemoet.

   Groetjes,

   Chantall

  • m@rtin

  hier hebben we 670 en krijgen gewoon de fsl vergoed . nooit probleem mee gehad
  groet
  m@rtin

   • josjen

   Maak je borst maar nat want dat werd in eerste instantie bij mij ook gedaan.. Mediq gaat echter voor de volgende vergoeding door alle pompsoorten heen en de kans is groot dat je er dan ook uitgehaald wordt.. Mediq krijgt namelijk geen vergoeding van je verzekering hiervoor.

   Waar ben je verzekerd?

 • Hoi Chantall,
  Nee ik krijg de 640g 😉
  Als het goed is heb ik die deze week binnen en ga ik de 23ste definitief over.
  Ik heb geen extra pomp helaas

  • Beste Xandorra,

   Bedankt voor uw reactie.

   Met Vriendelijke groet,

   Chantall

  • Ben42

  Op 3 maart is een bericht van 23 februari beantwoord. Zie in de bovenstaande draad. Ben

   • josjen

   Hoi Ben,

   zie mijn antwoord op jouw antwoord.

  • m@rtin

  chantal heeft inmiddels een 640 ppomp ik had er nog een liggen

  • ReneK

  Helaas is het zo dat de combinatie 670 en FSL niet meer vergoed wordt, elke gebruiker zal hier vroeg of laat mee te maken krijgen, het is nog niet duidelijk om hoeveel personen het gaat maar de vraag is om als je hier ook me te maken hebt/krijgt dit per mail kenbaar te maken aan de DVN.
  Bij DVN wordt al gewerkt om deze waanzinnig bureacratische maatregel ongedaan te krijgen maar dit zal niet 123 gaan zoals het er nu naar uitziet.
  Mail aub naar info@dvn.nl
  Media opzoeken en naar de rechter is een optie maar ook daarvoor staan we samen sterker dan individueel, ook dit zou in combinatie met en ondersteuning van de DVN een stuk simpeler zijn.

 • Ter info, en ik weet dat dit frustraties op kan wekken bij sommigen;
  Ik heb samen met mijn dbvk en internist duidelijke motivaties op papier gezet waarin ik duidelijk maak dat ik de Fsl nodig heb ivm wisselende werkomstandigheden, en ook waarom ik graag de 670 zou hebben en niet de 640 (oog op de toekomst, verwachting dat ik vergoeding van de bijbehorende sensor komend jaar voor elkaar krijg),
  Aan de hand hiervan heeft de zorgverzekering bepaald dat ik de fsl icm de 670 vergoed krijg!

  Als je dus goede motivaties neer kan leggen is er zeker iets mogelijk,
  Maar in de eerste instantie doen ze het inderdaad niet!
  De 670 los is geen probleem, maar de vergoeding van de fsl is in eerste instantie het probleem met die pomp…

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.