Home Forums Nieuw met diabetes Accepteren

Accepteren

Haii ik heb sinds mijn 3de al diabetes type 1 ( ben ondertussen 18 ) maar ik heb het eigenlijk nooit echt kunnne accepteren ik moet 4 keer per dag spuiten waarvan ik bijna elke dag de ochtend al oversla nu hoor ik steeds vaker hoe gevaarlijk het is om het te vergeten maar hoe graag ik dat ook niet wil het lukt me niet heeft iemand tips ofzo ?

 • Hoihoi!

  Wat lastig en vervelend voor je …

  Er is natuurlijk geen magische tip waardoor het je ineens wel gaat lukken. Uiteindelijk moet het écht vanuit jezelf komen. De basis is gewoon dat je moet weten dat je goed voor je lichaam moet zorgen en spuiten en prikken hoort daar helaas bij.

  Het helpt mij heel erg om te zorgen dat het routine wordt. ’s ochtends gaat er geen hap door mijn mond voordat ik geprikt en gespoten heb. Misschien kun je het desnoods meteen doen als je wakker wordt?

  Beloningen willen ook nog wel eens werken. Misschien kun je met je ouders of diabetesverpleegkundige (sommigen zijn zo gek hoor!) een weddenschap afsluiten, dat als je een maand lang iedere maaltijd spuit je een taart krijgt en dat je er anders een moet bakken (ik bedenk maar wat …) Dat zou ook nog wat motivatie op kunnen leveren.

  Heel veel sterkte,
  Anne

 • Hoi quincy123

  Hoe herkenbaar! Geen zin in je aandoening hebben is een van de meest gehoorde problemen bij ons. Heb je wel eens een activiteit met andere jongeren met diabetes ondernomen? Je hoeft niet over je acceptatie te praten, maar het gebeurt meestal relaxed vanzelf.
  Ben je sportief? Dan is het misschien leuk om op zaterdag 3 juni mee te doen aan de Outdoordag in Arnhem die we samen met de Bas van de Goor Foundation organiseren.
  Of meer zin in een kroeg? In Alkmaar organiseert een vrijwilliger op 14 april een Diaborrel.
  Of meer zin om all the way te gaan? JONG organiseert 3 jongerenreizen naar het buitenland deze zomer. Dit zijn gewone reizen met toffe jongeren (zonder diabetes) waar wij een aantal plaatsen gereserveerd hebben, zodat je andere jongeren met diabetes kunt ontmoeten, maar ook gewoon lekker een strandvakantie, watersportreis of outdoorvakantie kunt vieren.

  Wij weten dat heel veel jongeren met zo’n activiteit ineens ervaren dat ze er niet alleen voor staan en hun aandoening echt meer een plek gaan geven in hun leven. En dat wensen we jou ook toe!

  Sterkte en misschien tot ziens bij JONG!
  jong@dvn.nl

  • Maye

  Probeer eens om jouw welbevinden en kwaliteit van leven, voorop te stellen. Daar maakt lichamelijke gezondheid een deel van uit, maar hoe je je geestelijk voelt, is belangrijker.

  Natuurlijk zijn stabiele BG waarden en een goed hba1c zinvol, omdat ze helpen het risico op late complicaties te verkleinen. Maar is dat het állerbelangrijkste? Voor mij niet. Wat er voor mij wel toe doet? Dat ik mijn leven met diabetes een beetje leuk kan houden, en dat betekent dat ik wel degelijk let op m’n BG (en hba1c) maar niet omdat de dokter dat graag wil horen. Juist meer voor mezelf: als ik de boel in het gareel hou, voor zover mogelijk, dan maak ik me minder zorgen oveer late complicaties en heb dus een blijere dag. Als ik vóór het ontbijt m’n BG check en bolus geef, voel ik me later op de ochtend niet lamlendig vanwege een hyper, en zit bovendien niet met de stress die uitstellen me geeft, en heb dus een leukere ochtend.

  Je diabetes kan niemand wegnemen. En je weerstand ertegen heeft ook ruimte nodig. Maar daarnaast kun je zoeken naar een compromis tussen je diabetes en jij, en doen wat nodig is om er zo min mogelijk hinder van te ondervinden, en toe te komen aan wat voor jou belangrijk is in het leven, of gewoon, op deze dag.

 • Hai Quincy,

  Ik hoef niet te spuiten, maar moet wel 6 keer per dag eten. Vergeten is linke soep. Dus heel praktisch: Ik zet wekkers op m’n mobiele telefoon, want die heb ik toch altijd bij. Hij gaat daardoor de hele dag af, wat best wel irritant kan zijn, maar zo vergeet ik tenminste niks en kom ik niet voor hypo’s te staan. Ik heb nooit veel regelmaat gehad in m’n leven, en nu leef ik met de klok. Wat nogal een omslag is, maar het voelt wel beter. Dus misschien op je gebruikelijke spuit-tijden een wekker zetten… Misschien met een vrolijk muziekje, zodat het niet al te negatieve bijgedachten heeft?
  Met accepteren kan ik je niet helpen; heb het zelf nog net geen jaar (Type 2), en het blijft ook voor mij een bittere pil, al heb ik het beduidend makkelijker dan jij. Je redt het al 15 jaar met suiker; je kúnt dit.

  Sterkte!
  José

 • Hoi Quincy,

  ik las net je korte tekst en dacht dit is heel herkennbar! Ik wil je moeilijke situatie graag in iets positiefs veranderen en zou het heel leuk vinden als je mij wil helpen met een experiment voor diabetes patienten. Mag ik me even voorstellen: Ik ben Julia, ik heb zelf al 23 jaar diabetes type 1 en believe me… ik ken echt iedere positieve en negatieve kant ervan! Ook ik heb Diabetes jarenlang geen goede plek kunnen geven in mijn leven, ik voelde me alleen en zielig, totdat ik er helemaal klaar mee was. Daarom wil ik er iets aan veranderen en heb ervoor gekozen met dit onderwerp in de master “Design for Interaction” aan de TU Delft aftestuderen. Op dit moment loop ik stage bij Roche Diabetes Care (Accu Chek) en doe ik een onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor diabetespatiënten om elkaar supporten en van elkaar te leren, om alles een stukje makkelijker en gezelliger te maken. Want gedeelde smart is halve smart! Ik ben dus juist geïnteresseerd in jouw verhaal, waarom lukt het jou niet (zoals mij ook heel lang niet), waar heb je moeite mee en wat moet er veranderen voor jou? Dus als je liever niet met je arts, psycholoog hierover wil praten maar met iemand die dezelfde shit hebt meegemaakt. Here I am!

  Als je zin hebt om mee te doen bij mijn onderzoek kan je mij een berichtje sturen! Misschien is dit een nieuwe weg voor je om het hierover te hebben en te zien dat je echt niet de enigste bent die tegen zoooo veel dingen aan loopt. Het onderzoek bestaat uit een klein boekje die je mag invullen als voorbereiding op het interview, en het interview zelf en vindt plaats vanaf 8 Mei tot eind Mei in Rotterdam en omgeving. Je mag zelf een tijdstip en plek kiezen en wordt van tevoren gebrieft wat we gaan doen. Als je verder weg woont kunnen wij ook in jouw stad afspreken.

  Alvast heel erg bedankt en misschien tot straks!

  Julia

  mobiel: 0633137736
  juliabrinkmann5@googlemail.com
  Of pm on facebook

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.