Home Forums Nieuw met diabetes Advies

Advies

Hallo
Ik ben nieuw hier en heb een vraag.
Ongeveer 5 jaar geleden is diabetes type 2 bij mij ontdekt. Heb lang gelopen met waardes van 16 tot 18. Nu is het sterk gedaald na 8 tot 6. Heb vaak goede waardes maar heb ook wel is een waarde van 5/6 overdag en kan er niet echt aan wennen. Voel me er niet echt lekker bij omdat ik bang ben dat ik nog lager kom te zitten. Iemand hier ervaring mee en mij mischien tips kan geven hoe ik hier mee om kan gaan? Ik hoop hier tips te krijgen.

Alvast bedankt

 • Ja, na zo lang met te hoge bloedsuikerwaarden te hebben rond gelopen, vindt je lichaam normale bloedsuikerwaarden niet leuk meer. Paniek alom. Het gaat met name om je hersenen. Die nemen rechtstreeks bloedsuikers uit het bloed op om te kunnen werken. Spieren hebben insuline nodig om bloedsuikers in de cellen op te kunnen nemen. Ik vergelijk het altijd dat bij hoge bloedsuikers de hersenen zich genietend in een suikerbad zich nog eens lekker omwentelen. Ja en dan kom je door je medicijnen en een gezondere levenswijze ineens in de normale range van 4 tot 8. Je spiercellen vinden dat prima, maar die hersenen niet. En die zenden panieksignalen het hele lichaam door om suikers uit de verschillende reserves te halen. Daarbij komen allerlei hormonen vrij, waardoor je je niet lekker voelt. Hypoverschijnselen zonder dat je een echte hypo hebt.

  Het lastige is er dat er geen instant middel is om dit op te lossen. Het is door de zure appel heen bijten en je hersenen weer laten wennen aan de normale waarden. Dat kan weken of een paar maanden duren.

  Voor je eigen gemoedsrust zou je zelf 1 of 2 FSL’s bij Abbott kunnen aanschaffen om met je mobieltje (als die een NFC heeft) de eerste periode door te komen. Die geeft een alarm als je bijv in de buurt van de 4 komt. Zie https://www.freestyle.abbott/nl-nl/freestylelibre/freestylelibre2.html en op deze website is veel informatie te vinden, net zoals bij de DVN en/of diabetesfonds. Schrik niet van alle problemen van gebruikers: mensen die tevreden zijn, hoor je minder vaak. Problemen komen echter ook voor.

  • Hoi yvonne
   Bedankt voor je reactie ik snap dat maar ik ben ook nog bang als ik weg enz.dan ga ik weg en heb me dan geprikt en zit ik goed maar dan in een keer door het lopen kom ik laag een 5 of zo en dat vindt ik ook nog eng ik ben dan bang om nog lage te komen en ik heb de link gezien maar als je dit wil dan moet instinsief spuiten of zo iets en dat doe ik niet maar 1 keer dus dan krijg je het niet toch

   • Ze zijn er, excl reader al vanaf 75 euro zie ik, is dat te overzien? ( niemand kan in de portemonnee van een ander kijken uiteraard)

    Je kunt als je wat lager zit bij het weggaan wat te eten meenemen en dextrose? Als je met regelmaat iets kleins eet weet je dat je geen hypo krijgt. Ik heb overal dextrose, in de auto al m’n jaszakken, in de keuken, slaapkamer, tas enz. Ook bij mijn familie ligt overal een rol.
    Ik heb een paar keer een goede hypo gehad in de afgelopen periode, maar ik was altijd bij zinnen genoeg om zelf wat te eten te pakken en even rust te nemen. Binnen 10-20 minuten ging het al veel beter.

   • Hoi cruella de vil

    Oke ga me er is in verdiepen.zou mischien wel minder stress zijn voor mij dit ook omdat ik angst/paniek aanvallen heb,en mag ik nog wat vragen hoe doen jullie dit met de nacht kwa slapen daar ben ik ik net zoals overdag nog niet zeker in ik heb een afspraak dat ik met een 8 na bed mag hahaha maar soms zit ik laag omdat ik niet elke keer zo vroeg na bed wil soms heb ik geprikt zo als laatst had ik een 9.7 dus dacht nou kan nog wel even wachten maar een uurtje of anderhalf zat ik ook weer op een 6 of 5 en brood pakt bij mij niet altijd en ze zeggen dat het wel goed is maar ben dan ook bang dat die lager komt als ik daar mee na bed ga en dat heb ik vaker

   • Ik eet standaard iets rond 22.00 uur, dan zit ik hooguit iets te hoog, maar dat vind ik fijner dan te laag. Ik ga heel laat naar bed ivm slaapproblemen.

    De avonden vind ik het lastigst met eten, ik krijg ( terwijl ik helemaal geen zoetekauw ben) in de avond last van eetbuien mbt zoet sinds een half jaar. Ben van alles aan ’t uitproberen qua eten om die buien te voorkomen. Hopelijk zakt dat weer langzaam weg.
    Als ik wegga gaat er naast mijn testset ook diverse eetwinkel mee.

    Vervelend van je angst- en paniekstoornis, ik weet wat het is.

 • Herkenbaar, wat Yvonne zegt heb ik 2 jaar na dato nog steeds. Onder de 6, soms zelfs met 7, heb ik hypoverschijnselen. Ik test dan even en dan stel ik mezelf gerust dat ik niet per se hoef te eten.
  Voor het nare gevoel neem ik dan bv een koffie of wat anders te drinken.

  Extra vraag aan Yvonne, sorry voor het inbreken in je topic: hoe zit de FSL nou vast, is dat geplakt of geprikt? Blijft dat goed zitten en hoe verwijder je dat weer, of blijft dat altijd? Alvast bedankt

 • Iedere huid is verschillend en er zijn allerlei omstandigheden die verschil kunnen maken, zoals zwemmen, zout water, zweten enz. Maar de basis bij mij is als volgt: De sensor van de FSL komt in twee delen, die je vlak voor het opplakken in elkaar moet zetten. Zal iets met houdbaarheid zijn. Als de FSL vers uit verpakking komt en in elkaar gezet is, heb je een houder met daarin de sensor: je ziet een ronde plakcirkel met in het midden een klein, lang trapezium gedeelte. Daarin zit een “flinke” naald. Naald tussen aanhalingstekens, hij lijkt groot, maar als je hem vaker ziet valt het mee.

  Als je de sensor met de houder aanbrengt, druk je die naald in je huid. De houder neemt op de terugweg die naald weer mee en laat een meetdraadje in de huid achter. De sensor met plaklaag zit op je huid. Na 14 dagen kan ik soms mijn nagel achter de plaklaag krijgen en trek zo de sensor er af. Soms is het trekken aan de sensor en komt de plaklaag er in de tweede stap af. De eerste jaren had ik een dunne zwarte cirkel van lijm op mijn arm. Er is een nieuwe lijm gekomen en ik zie er nu eigenlijk niets meer van terug.

  Zelden voel ik iets van pijn bij het aanbrengen en dragen van de FSL. Soms raak ik een zenuwtje en twee keer in de 5,5 jaar heb ik een bloedvaatje geraakt bij het plaatsen. Bij mij kwam er toen bloed door het gaatje in de sensor (dat gaatje waardoor de naald weer in de houder verdwijnt), maar de sensor heeft in het beide gevallen 14 dagen volgehouden. Met deze nieuwe lijm heb ik geen last meer van huidirritatie.

  Het meetdraadje zit muurvast aan de sensor. Mijn man heeft eens een oude sensor gesloopt, alles was los te krijgen behalve het meetdraadje. De sensor houdt automatisch op na 14 dagen, dat is software matig geregeld. Het heeft geen zin om hem na afloop te laten zitten.

  Meestal blijft bij mij de sensor 14 dagen lekker vastgeplakt zitten. Uitzonderingen bij mij zijn zwemmen in warm zeewater, dan plak ik er een stuk fysiotape overheen om de 14 dagen te garanderen (is per 5 meter goedkoop te verkrijgen bij een grote keten van goedkope spullen).

  Verder heb ik wel eens pech dat een sensor niet aan zijn plaklaag blijft zitten. Dagelijks inspecteer ik nu de sensor, dit is voorafgaand aan het spuiten van de langwerkende insuline. Met een stuk van dezelfde tape haalt die dan wel de 14 dagen.

  Ik doe trouwens nog steeds met de eerste rol tape. Ik heb een voorraadje van stukken tape van 10 cm met afgeronde hoekjes (afgeknipt met een rond nagelschaartje). De afdeklaag van de tape heeft heel handig een cm verdeling.

  • Wow wat een informatie, heel helder, dank je voor de moeite👍

   Dus indien niet vergoed is het niet een eenmalige aanschaf, maar werkt het 2 weken. Voor mijzelf evt interessant in een vakantie-situatie of als ik tijdelijk ontregeld ben.
   Nogmaals dank, heb er veel aan!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.