Home Forums Bloedsuikerwaarden Advies nodig m.b.t. behandeling

Advies nodig m.b.t. behandeling

Goedemiddag,

Middels deze weg wil ik graag advies vragen aan iedereen die wat meer inzicht kan verschaffen m.b.t. de behandeling van type 2 diabetes en ietswat verhoogde hba1c waarden.

Het gaat in dit geval om een mevrouw van 73. Zij heeft type 2, traagwerkende schildklier en ook hoge bloeddruk. Hiervoor krijgt zij al medicatie via tabletten.

Haar hba1c waarden hebben altijd wat geschommeld tussen de 50 en de 65. Hier en daar uitschieters naar 71 of 75. Na het overlijden van haar man is de hba1c waarde nog veel meer omhoog gegaan naar 81, 89 maar bij de laatste check was deze 78.

Zij heeft via huisarts altijd kenbaar gemaakt dat emoties en verwerken van verlies een rol spelen waarom de hba1c waarden zo hoog zijn en schommelen maar dan wordt er enkel begrip getoond en aangegeven dat zij insuline moet nemen.

Mijn moeder heeft aangegeven dat zij beslist geen insuline wil gebruiken vanwege de vele nadelen en situaties om haar heen waarbij men na het overgaan op insuline juist achteruit zijn gegaan of overleden zijn.

Daarnaast is zij zelf heel gevoelig als het gaat om het nemen van medicatie en heeft zij gewoon een duidelijke wens om dit middels tabletten stabiel te krijgen. Ik heb haar daarom doorverwezen naar een ziekenhuis.

Omdat de artsen tegenwoordig geen tijd hebben krijgt zij als arts de ene fellow na de andere fellow in opleiding als aanspreekpunt. Deze overlegt vervolgens weer met een internist.

Na 1 goeie fellow arts in opleiding die het wilde proberen met tabletten zijn er wat wijzigingen doorgevoerd in de medicatie maar aangezien zijn termijn voorbij was, kwam er een nieuwe. Deze heeft enkel hier en daar wat kleine wijzigingen doorgevoerd m.b.t. tabletten en hamert nu enkel op insuline.

Geeft aan dat er geen ingang voor insuline is en als er geen overeenkomst bereikt kan worden dat hij mevrouw weer terug gaat sturen naar de huisarts.

Nu is mijn vraag is dat gebruikelijk om bij een situatie als deze dit zo op te lossen? Een hba1c van 78, nog niet eens boven de 100, maar niet eens de moeite nemen om dit met tabletten op te lossen? Als je vervolgens een wens kenbaar maakt is de arts gelijk nors en wil hij verder met zijn spreekuur, omdat de meningen over insuline verschillen.

Mevrouw neemt momenteel de volgende medicatie:
– hydrochloorthiazide 25mg
– losartan 50 mg
– amlodipine 10 mg
– metformine 500mg
– gliclazide
– empagliflozine 25mg
– perindopril
– Euthyrox voor de schildklier

Ik neem aan dat als de patiënt de wens heeft om dit middels tabletten op te lossen dat een ziekenhuis of huisarts hier gehoor aan moet geven. De wens van een patiënt is immers leidend bij de keuze voor een hulpmiddel? Waarom pushen zij dan toch om insuline te nemen?

Wat kan mevrouw hierbij het beste doen?

 • Goedemiddag Strijder80,
  Ik kan de afkeer van insuline van je moeder goed begrijpen. Zelf heeft men mij enkele jaren terug ook aan de insulinepen willen zetten. Ik werd er heel gestrest van. Na 14 dagen heb ik de insulinepennen weggegooid en heb terug mijn tabletten genomen zoals voorheen. Alles gaat goed. Ik houd mijn waarden goed onder controle.
  Maar met diabetes moet je inderdaad een rustig en regelmatig leven leiden. Zodra er problemen bijkomen en je zorgen hebt, gaan die waarden omhoog. Daarna zakken ze wel weer.
  Ik hoop dat ik het tot aan mijn einde vol kan houden met de tabletten.
  Ik bewonder de mensen die vertellen over hun ervaring met bijvoorbeeld spuiten in het openbaar. Ik zou het niet kunnen. Maar als je echt de insuline nodig hebt, kun je er niet onderuit. Blijven strijden!
  MHP.

  • Goedemiddag MHP,

   Dank voor het delen van je ervaring ook met insuline. Dat ben ik met je eens, rust en regelmaat is inderdaad echt van belang. Momenteel zoekt zij naar een methode om dit in haar leven te brengen.

   Toch goed dat je er ook weer voor gekozen hebt om naar de tabletten over te gaan. Het werkt niet voor iedereen maar het lijkt wel of er heel weinig artsen zijn die daar begrip voor hebben.

   Zij gaat nu toch aan blijven geven dat zij voor een behandeling middels tabletten kiest. Ik ben van mening dat zij haar niet mogen dwingen om insuline te nemen namelijk.

   Toch goed om te horen dat jij na het overschakelen op tabletten toch weer alles onder controle hebt en ik hoop dat je dat ook vol blijft houden. Dat komt echt goed. :)

   Echt nodig hebben van insuline is inderdaad een situatie die je per patiënt moet bekijken. Ik ben alleen van mening dat de specialisten geen moeite nemen om veel tijd te steken in het vinden van de juiste samenstelling met tabletten. Alles volgens theorie en algemeen onderzoek.

   Klopt er zitten ook gewoon veel nadelen aan en het spreekt haar niet aan.

   Gaan wij zeker doen, dankjewel. Jij ook! :)

 • vanzelfsprekend mag iedereen zijn voorkeuren uitspreken. Maar ik denk dat er toch wel wat verkeerde aannames gemaakt zijn door
  “vanwege de vele nadelen en situaties om haar heen waarbij men na het overgaan op insuline juist achteruit zijn gegaan of overleden zijn.”
  Oudere, en, zieke personen hebben nou eenmaal nogal eens deze weg voor de boeg, totaal níet gerelateerd aan insuline, maar andere oorzaken.

  Voor mij is de insuline een bevrijding geweest. Klaar met die waslijst aan pillen die maar steeds langer wordt, en de vele mogelijke bijwerkingen die veel heviger uit kunnen pakken dan de bijwerking van insuline.
  btw bij alleen een langwerkende of tweemaal daag prik schema hoef je in principe bijna nooit iets in het openbaar te doen, dat kan prima thuis.
  Ik prik 4x daags en er is niemand die er raar van opkijkt. En meestal zíen ze het niet eens, ik prik rustig ook aan tafel, voor de meesten is het net alsof je even wat wegdraait.. oh was je aan het spuiten dan?..Wat ze meestal wel even zien is de vingerprik.

  Ik weiger pertinent, wat sommigen wel doen, is om naar het toilet te gaan om te spuiten. Een ruimte om te poepen, plassen en injecteren .. nee die functies gaan niet samen.

  • Helemaal mee eens. Prikken doe ik waar ik toevallig ben; vaak gewoon aan tafel. Geen enkel probleem. Met insuline heb je tenminste de controle zelf in handen. Wijken je waarden iets af, dan pas je de dosis wat aan. Dat kan met pillen niet. Ook geen bijwerkingen wat je met pillen wel hebt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.