Home Forums Verzekering en vergoeding Afschaffen CAK

Afschaffen CAK

Hoi iedereen,

een tijdje terug is het CAK afgeschaft, tot mijn schrik zag ik, dat de brief die ik naar de gemeente had moeten opsturen eind december hier nog lag. Zodat de gemeente kan bepalen of je in aanmerking komt voor hulp bij het betalen van het eigen risico.

Ik heb de gemeente in Amsterdam (Amsterdam dus) gebeld, maar begreep daar dat je alleen met een minimum inkomen in aanmerking komt voor ondersteuning. Aangezien ik niet heel veel verdien gaat het wel op, maar ik zou verwachten dat er met suikerziekte standaardregelingen zijn voor het vergoeden van het eigen risico? Lijkt me? Je maakt immers altijd je eigen risico op.

Is dat zo? Hoe zit dat bij jullie? Bedankt

Wout

 • Helaas, door het verleggen van het CAK naar de gemeente waar je woont, zijn de regels verandert. Voorheen kwam je met een chronische ziekte in aanmerking voor een tegemoetkoming van je eigen risico nu niet meer omdat de gemeente het aanmerkt via je inkomen. Bij mij kwam het erop neer dat het gezamenlijk inkomen (mijn man werkt, ik ben werkzoekende zonder uitkering) niet boven 120% van de bijstandsnorm mag uitkomen. Dat deed het dus wel en dus pech. Alsof chronisch ziek zijn een keuze is die op die manier niet ondersteund hoeft te worden.

 • Tja het was weer een ordinaire bezuinigingsmaatregel, net als zo vele regels voor ons afgeschaft zijn, en als ik dan zie dat er ergens anders zo veel geld verspild wordt dan vraag ik me af of ze in Den Haag helemaal gek geworden zijn.

 • Oké, dan weet ik in ieder geval dat het klopt. Toch gek, ik zou verwachten dat daar rekening mee wordt gehouden want diabetes is helemaal geen keus, en ook een garantie dat je dat eigen risico opmaakt. En daarvoor was het CAK/ WtcG, omdat je die kosten standaard maakt. Hmm.

  • marit

  Je krijgt steeds minder compensatie en ook minder vergoed voor allerlei dingen. De solidariteit verdwijnt langzaam aan uit onze samenleving.

  • Liv1

  Wat ik gek vond mbt die vergoeding van het CAK. Die kreeg ik al jaren als chronische zieke.
  Over een jaar dat ik naar de fysio ging (voor iets heel anders) kreeg ik ineens 309 euro tegemoetkoming voor de kosten. Dat was uit de systemen gehaald. Ik denk dat het over de fysio ging, want dat was de enige verandering tov de jaren ervoor. De fysio werd echter 100% vergoed, dus waarom die tegemoetkoming? Een vriendin had hetzelfde voor haar astmatische kind (laag voor de chronische ziekte, hoog voor 100% vergoede fysiotherapie).

  Ik vond het maar krom die verschillen in die bedragen, terwijl je als chronische zieke altijd je eigen risico volledig betaald. En dan ook nog zo’n hoog bedrag krijgen voor iets wat volledig vergoed wordt en je dus geen kosten aan hebt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.