Home Forums Voeding Afvallen bij Type 1 diabetes

Afvallen bij Type 1 diabetes

Hallo,

ik lijd aan diabetes type 1, sinds 20 jaar. Maak gebruik van een insulinepomp sinds 8 jaar.

Ik wil graag minimaal 10 kg afvallen. Zou het programma Weight Watchers, het puntendieet, hier geschikt voor kunnen zijn?
Graag zou ik reacties krijgen van mensen die hier ervaring mee hebben.
Staan alle koolhydraten vermeld bij de voedingsmiddelen?
Is het te doen voor een type 1 diabeet? Mijn voorkeur gaat uit naar de digitale versie, zonder weegmomenten dus.

Vriendelijke groet

 • Hoi,
  Waarom ga je niet naar een diëtist?
  Die kan je goede adviezen geven.
  Ik heb geen ervaring met de Weight Watchers. Maar ieder dieet wat je bewust doet lijkt mij een goede keuze.
  Veel succes!

 • idd ga naar een dietist, die kan kijken waar winst te halen valt, maar over het algemeen komt het neer op minder eten en meer bewegen.

  • AeneA

  Weight Watchers is een programma wat (zoals ook in de voorwaarden staat vermeld) bedoeld is voor “gezonde mensen”, en verwijzen derhalve mensen met een ziekte (zoals diabetes) naar een gespecialiseerde diëtiste.

  Ik ben bekend met WW, en volg dit programma al vanaf 2000, en heb dan ook diverse wijzigingen in het WW-programma meegemaakt. De laatste wijziging (Smart-points) heb ik niet meer gevolgd, omdat deze op de moderne tour ging van de Smartphone-gebruikers (vandaar ook de naam: Smart-points). Alles via de Smartphoon, geen forums meer via de website, alle blogs van duizenden deelnemers via de website zijn weggehaald, etc. Ik ben echter geen smartphoon-gebruiker, maar gebruik mijn mobiel alleen voor bellen in noodgevallen buitenshuis.
  Het laatste dat ik heb gevolgd is het pro-points programma van 2012.

  Wat gelijk is gebleven is het puntensysteem, dat wil zeggen dat zij ieder product een aantal punten geven, afhankelijk waar het product vandaan komt:
  producten die voortkomen van Moeder Natuur (verse groenten, fruit, onbehandelde noten, volkoren rijst/pasta, etc) laag in punten liggen
  producten die voortkomen uit een fabriek (behandelde producten zoals Spinazie a la creme of vissticks etc) hoog in aantal punten liggen
  én afhankelijk van de samenstelling van het product (de combinatie kh/vet/eiwit):
  volle melk, volle yoghurt, volle kwart liggen veel hoger in punten-aantal dan alle magere producten
  volkoren producten liggen lager in punten-aantal dan alle zgn. witte producten

  Feit is, dat WW werkt met punten, en je dus niet weet hoe hoog de Koolhydraten zijn.
  Stel: je wilt een broodmaaltijd eten Volgens het WW-programma bereken je dit als volgt
  1 boterham van 35-40 gram is 2 punten
  heel dun smeerbare magere dieetboter is 1 punt
  plakje 20+ kaas van 20 gram is 2 punten
  glas magere melk van 2,5 dl is 2 points
  stukje fruit is tot 2 stuks per dag vrij van punten
  totaal dus 7 punten voor deze maaltijd, maar hoeveel kh het zijn? wordt niet aangegeven, dat zul je zelf apart weer uit moeten zoeken…

  Het totaal aantal punten per dag wordt bepaald op je huidige gewicht: bij overgewicht heb je dus meer punten dan dat je bijna op je streefgewicht bent.
  Het programma is erop afgestemd dat je ong 500 gram per week kunt afvallen, als je je houdt aan alle pijlers van het programma: gezonde natuurlijke producten kiezen, veel water drinken, en veel bewegen en sporten. In de regel komt het neer op ong 1250 Kcal per dag (26 propoints per dag) als in de richting van je gewicht komt. Zit je daar boven, komt er steeds 2 punten bij per 3 kilo’s overgewicht.
  Streefgewicht wordt bepaald aan de hand van het gezonde BMI vs lengte. Er wordt geen rekening meer gehouden met werkzaamheden (zwaar werk, zittend werk, geen werk, school, etc)

  Als je als ‘diabeet’ goed bent ingesteld op de juiste HbA1c waarde, weet hoeveel insuline je moet spuiten op welke hoeveelheid Kh, je geen hypo’s en hypers tegen komt, en je insuline goed wordt opgebruikt en niet zorgt voor vetopslag, dan is het een programma wat je misschien kunt overwegen… maar het blijft lastig omdat je steeds naast je punten de kh moet blijven uitrekenen en de insuline moet blijven bepalen.

  Tot slot: Weight Watchers is inmiddels een heel commercieel en vooral heel duur programma geworden, en promoten steeds meer hun eigen producten, bijv. verkrijgbaar bij de clubavonden. Zo mag je bijv. hun “soepje” wel eten, ongeacht dat dit ook uit de fabriek komt en punten heeft, maar waarom zou je een heel duur pakje droge instantsoep nemen als je voor 0 punten een grote pan verse groentesoep kunt maken?

  Voor mij is dit niet te doen, en ik ben inmiddels op zoek naar een andere oplossing. Ik zal mij in een ander topic nader voorstellen en uitleg geven over mijn diabetes-geschiedenis. Ik hoop echter dat het jou wat meer inzicht geeft over hoe Weight Watchers werkt voor – zoals zij dus aangeven – voor “gezonde” mensen.

  • hoftor

  So Sweet ik sluit me volledig bij AeneA aan. Je moet zo wie zo zelf de koolhydraten uitrekenen.
  Bekijk anders eens het boek van Harriet Verkoelen.( Google even op haar site) Zij is een DVK en diabetes dietist en geeft goede bruikbare adviezen als je met diabetes 1 of 2 af wilt vallen.
  Als je WW online wilde gaan doen moet je het toch ook zelf doen , misschien is dit boek dan ook wel een goed idee. Het lezen van dit boek heeft mij in ieder geval wel wijzer gemaakt! Ik hoop niet dat dit bericht als reclame beschouwt wordt want ik heb echt geen connecties met deze mevrouw!!! Succes ermee!

  • AeneA

  Het nieuwe toverwoord is volgens mij “koolhydraat-arm”.

  In het gezellige Brabant is een gemeente waar heel het dorp gezamenlijk koolhydraat-arm eet; ze vallen af, jazeker – maar van iedereen is het cholesterol-gehalte sterk gestegen (boven de toegestane waarden!).
  Want als je de kh weg haalt, zal de energie ergens anders vandaan gehaald moeten worden, en die komen dan met name uit de eiwitten met de eierdooier (cholesterol-verhogend) en de vetten (volle zuivelproducten, zoals roomboter, volle melk, etc.)
  Vergelijk: 1 gram kh = 4 kcal, 1 gram vet = 9 kcal

  Wie heeft er ook gekeken naar het programma: Hoe word ik 100? Eveneens allemaal opeens kh-arm, volop aan het sporten en binnen 7 tot 10 dagen kon men opeens zonder 150 E insuline en de helft van alle medicatie mocht in de kliko. Wauw… wie wil dit niet? Maar wat als het programma is afgelopen? Hoe staan deze personen er nu voor, twee jaar later? En hoe is het met hun diabetes ?
  Is het niet zo dat een “lamme arm” met heel veel intensieve fysio-therapie, warm-waterbaden, zwemmen, sporten etc weer wat in beweging komt? Maar geneest het ? Dát is volgens mij de vraag, maar dát zien we niet meer…

  Daarbij is dit kh-arm programma ontworpen om (beginnende) diabetes bij mensen met overgewicht en ongezonde voeding/leefstijl te doen afnemen, maar wat als je nu al 20 tot 30 jaar diabetes hebt? Je bent goed ingesteld, je eet gezond, je spuit netjes je insuline in combinatie met je kh, je sport (uiteraard heb je hier kh voor nodig !) en je hebt zo mogelijk nog een drukke baan, kids in huis rond lopen, en je bent tot de conclusie gekomen dat juist door die kunstmatige insuline langzaam aan wat meer in gewicht bent aangekomen ? Tsja… zeg het maar…

  In allerhande artikelen kom ik steeds weer tegen: het zou kunnen helpen, het zou kunnen werken, je zou er van af moeten/kunnen afvallen…
  maar hoe werkt de praktijk voor iemand die goed is ingesteld op de medicatie/insuline en een gezond leven vol beweging, gezonde voeding, voldoende water, niet rokend en niet drinkend, geen drugs of andere ongezonde zaken…

  Ik ben er wel achter -na alles in de praktijk uitgeprobeerd te hebben- het zijn artikelen die voor mij als iemand met diabetes insuline-afhankelijk thuis horen in “De Fabeltjeskrant”.
  Neemt niet weg dat ik nu toch 6 kilo lichaamsgewicht wil wegwerken, niet omdat het moet, want volgens de internist is dit de keerzijde van het insuline-gebruik, maar omdat mijn bloeddruk net dat beetje zou kunnen dalen wat wel nodig is.
  (misschien leuk om hier een blog aan te wijden)

  • hoftor

  AeneA die 6 kilo eraf gaat jou toch zeker lukken! Ik herinner me nog al je forum berichten op het WWforum ! Vooral je doorzettingsvermogen toen je die pech met je voet had! Ook dat je toen al met diabetes en gewicht strijd voerde! Succes ermee!!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.