Home Forums Bloedsuikerwaarden Afwijkende waardes freestyle libre

 • tamara

Afwijkende waardes freestyle libre

Hallo allemaal,

Ik heb vanmiddag m’n freestyle Libre ontvangen (proefpakket besteld) en om 1730 geplaatst. Nu verschillen de waardes tussen m’n meter en de freestyle Libre nogal; meter geeft 13.8 aan en de sensor 5.0. Ik heb begrepen dat enig verschil normaal is net na plaatsing en calibratie maar ik vroeg me af wat jullie ervaringen zijn. Is dit normaal? En zo ja, na hoeveel uur moet dit enigszins rechtgetrokken zijn?

Ik hoop dat dit ee gewoon bij hoort want ik heb veel hoop gevestigd op de sensor!!!

Bedankt alvast voor jullie feedback :)

Groetjes
Tamara

  • Pedro

  Ik plaats altijd mijn sensor minimaal 12 uur eerder voordat ie in moet gaan.|
  Dus als mijn oude sensor afloopt ’s avonds om 22.00 uur dan zorg ik er voor dat de nieuwe ’s morgens al geplaatst is. Ik activeer hem dan wel pas ’s avonds natuurlijk.
  De eerste dag kan inderdaad ook afwijken. Soms heb je de pech dat de sensor erg veel afwijkt.
  Ik heb Abbott hier wel eens over gebeld en ook een aantal keren de sensor vergoed gekregen.
  Het is wel zaak de sensor goed te plaatsen, dus achter op je arm, daar schijnt het meeste vocht te zitten en daar werkt de sensor het beste.

  • tamara

  Oh dat is een goede tip, dankjewel Pedro! Gisteren liep de sensor inderdaad al veel meer in lijn met m’n meter en vandaag heeft ie slechts een afwijking van een halve mmol. Ben er super blij mee en ga de volgende keer ook jouw methode proberen

 • Het beste is niet steeds extra te controleren met stripjes het wijkt attijd af .
  Leef naar je freestylelibre pas als je denkt het klopt niet dan vergelijken met een extra prikje bv als je heel laag zit .
  IK HEB de freestylelibre bijna 2 jaar en bevalt me prima .
  Het enige waar is soms last van heb is irritatie van de kleurstof dat is jammer .

 • Sorry kleefstof

 • Ik plaats de Libre 24 uur voor activatie omdat ik merkte dat hij bij mij de eerste dag erg afweek. Nu klopt hij tot op de punt precies met mijn vingerprik. Daarbij komt natuurlijk dat de Libre op een andere manier meet dan de vingerprik, en dat je daardoor sowieso al een afwijking kunt hebben (en er zit nog een vertraging in bij de Libre). Ik meet de eerste dag na plaatsing ook nog met de vingerprik. Als het eenmaal overeenkomt, dan moet je daarna gewoon vertrouwen op de Libre. Alleen nog bij hypers en hypo’s is een vingerprik dan nodig.

 • Ik gebruik al meer dan een jaar LFS. een prachtig maar duur middel, kost me iedere 14 dagen €60.00.euro.waarom geen vergoeding
  ik gebruik immers geen test strippen meer ?

 • Hallo,
  Ik heb nu voor de 2e keer een sensor van Abbott. De eerste keer was dit een proefexemplaar via het ziekenhuis, maar nu had ik er 2 betaald via de website.
  Helaas heb ik nu dezelfde ervaring als de vorige keer (een jaar geleden). De waarden via de sensor wijken erg af van die met een vingerprik. Dit varieert van 1,7 mmol verschil bij bloed 5,9 en sensor 7,6 tot 5,1 mmol verschil bij 15,3 bloed en 20,4 sensor.
  Het lijkt er op dat naarmate de bloedglucose hoger is , ook de verschillen groter worden.
  Een jaar geleden zag ik dezelfde verschillen en na bellen met de klantenservice kreeg ik toen 1 nieuwe sensor en moest ik de oude ter onderzoek opsturen.
  Ik hoopte dat ik deze keer meer op de sensor zou kunnen vertrouwen, maar helaas blijken de resultaten onbetrouwbaar. Ook kreeg ik erg vaak een foutmelding dat meten niet kon en ik 10 minuten later weer zou kunnen proberen.
  Dus weer met klantenservice gebeld en enkele verschillende resultaten van metingen doorgegeven.
  Dit werd op de een of andere manier in een soort vergelijking gepropt waaruit bleek dat de afwijkingen binnen de (door Abbott??) gestelde nrm bleven en dat de sensor dus goed werkte.
  Ik heb aangegeven dat ik zeer teleurgesteld was en dus niet kon vertrouwen op een apparaat (wat veel geld kost) en niet doet wat het beloofd heeft te zullen doen, nl. het bloedprikken (bijna) overbodig maken. Bovendien lijkt het me gevaarlijk als het apparaat aangeeft dat je hoog genoeg zit, terwijl je al in een hypo zit.
  Helaas doen ze bij de klantenservice van Abbott hier niets mee!

  • Hoi Bij mij geeft de sensor regelmatig Low aan, maar als ik t meet op andere meter 5,4 of zo iets.
   Heeft iemand een telefpoon nr waar dat te melden? Of hoe komt dit?

   • Met je behandelaar en/of de leverancier contact opnemen.

   • Ik wil wel reageren op het bericht van “ik ben het zat”. Maar dat zou zo’n ellenlang verhaal worden in deze blog. Kort gezegd komt mijn ervaring met de FSL erop neer dat ik je wel verder denk te kunnen helpen. Je kunt mij dan beter bellen komende week. Als je van mijn aanbod gebruik wilt maken dan kun je dat in deze blog even aangeven. Dan krijg je mijn telefoonnummer.

 • ik gebruik ook free style libre censor ik heb ook wel eens vreemde uitslagen gezien, maar toen had ik de censor te veel aan de voorkant van mn arm geplakt, ook had ik toen soms geen uitslag op het schermpje .ik gebruik het nu 1 jaar ik ben er dik tevreden mee. maar je moet er wel de gebruikelijke stripjes bij houden om soms te vergelijken

 • Zelf plaats ik de nieuwe sensor 24 uur eerder dan ik hem activeer en bij mij gaat het dan goed. Ik kan hem wel aan de zijkant van mijn arm plaatsen, vind ik prettiger dan de achterkant. Daar zwabbert ie. De enige afwijking die ik heb is dat in rust de FSL ruim 1 punt lager aangeeft dan de meter. Is dus vooral ‘s-nachts en niet gelijk reageren op een hypo bij 3. Als ik ‘s-ochtends op sta, trekt ie zo weer bij.

 • Ik heb dezelfde ervaring als hiervoor reeds een aantal keren is gemeld.
  De FSL is de eerste 24 uur lang niet altijd betrouwbaar.

  Ik heb een hele vervelende ervaring gehad op de dag dat ik de nieuwe sensor had aangebracht. Ongeveer 8 uur na het aanbrengen van de sensor heb ik voor het slapen gaan mijn bloedsuiker gemeten alleen met de FSL. Op basis van de meting (12,8 mmoll/23-12-2017) heb ik toen wat kort werkende insuline en de normale dosis lang werkende insuline geïnjecteerd.
  Ongeveer 1 1/2 uur later lag ik in coma. Blijkbaar was mijn werkelijke bloedsuiker veel lager geweest dan de FSL had aangegeven.
  Ik heb Abbott daarover gebeld. Toen kreeg ik te horen dat ze adviseren om de eerste 24 uur controlemetingen te verrichten. Waar dat staat kon de medewerker mij niet vertellen.
  Ik heb gevraagd of ze zich hard willen maken om een waarschuwing op elke nieuwe verpakking te plaatsen v.w.b. de soms (hele) grote afwijkingen gedurende de eerste 24 uur na het plaatsen van een nieuwe sensor. Ik ga Abbott binnenkort bellen wat ze met mijn suggestie hebben gedaan.

  Voorlopig heb ik er voor gekozen om voor het slapen gaan altijd een controlemeting te doen met mijn Accucheck.Ik ga nu in ieder geval met een gerust gevoel naar bed.

  • Ook ik kan bevestigen dat bij mij het twee keer is voorgekomen dat de eerste 8 uren de sensor een strakke rode lijn liet zien, Aangezien ik de sensor altijd ’s avonds vervang bemerkte ik dat pas de volgende morgen ( d.m.v. de nachtcurve ) Toch had ik prima geslapen, terwijl ik altijd wakker wordt, als ik een echte hypo heb. Contact opgenomen met Abbott om een nieuwe te krijgen, maar eerst moest ik nog twee nieuwe metingen doorgeven. Die bleken prima te voldoen . De resterende 13 dagen gaven geen problemen meer. Nu ik mijn 50ste sensor ga bestellen kan ik alleen maar positief zijn over de FSL.
   Ook KASSA ( consumentenprogramma ) van zaterdag 13 jan.19.10 u. geeft een prima beeld en zal er ook toe bijdragen dat de vergoeding op korte termijn zal volgen. Niet gezien?? terugkijken!!!
   Sportieve groeten

  • m@rtin

  wij gebruiken hem vanaf het eerste uur als vanaf 2014 toendie op de markt kwam , hij wordt hier ook een dag van te voren geschoten voordat de oude afloopt . waardes wijken soms ietys af maar dat ook komen omdat er ook een vertraging in zit ,alleen bij hoge waarden van boven de 15 prikken we en alvoresn we gaan bolussen . al met al dik tevreden met de libre ,

 • Hallo,

  Sinds afgelopen woensdag gebruik ik ook de Librr, aangeboden vanuit het ziekenhuis.
  Er was al gewaarschuwd voor de eerste 24 uur. Maar zelfs vandaag (4e dag) zijn de verschillen groot. Wat eerder al is aangegeven dat het lijkt hoe hoger de waarde, des te groter de afwijking. Maar vind het eigenlijk een slechte zaak voor een redelijk duur product. Gister een verschil tussen meter en Libre resp 10.1 en 14.1!
  Overigens zit er ook verschil tussen bloedprik waardes van de Freestyle Libre en mijn OmniPod meter van 2 mmol (11,2 op Libre, 9.2 OmniPod).

  Daarnaast mis ik nog wel bij het invoeren van notities dat de hoeveelheid insuline enkel in hele EH ingegeven kan worden, terwijl ik op 0,05 EH nauwkeurig kan toedienen. Dat geeft bij het uitlezen dan weer een vertekend beeld van de realiteit.

  Op dit moment zie ik alleen als voordeel dat je een trend kan waarnemen..

  • DDom

  Wat een waardeloos product. Na bijna een jaar de FSL te hebben gebruikt kan ik niet anders dan concluderen dat het dusdanig onbetrouwbaar is dat er niet mee valt te werken. Blij dat binnen een week de overstap gemaakt wordt naar de Dexcom G5. Begrijp dat het kostenplaatje er even anders uitziet van de G5 maar de FSL is 1 bonk frustratie en ergernis. Ter illustratie, FSL geeft 17 aan en waarde via bloed is 13 op het moment van schrijven en dit betreft geen uitzondering. Je zal een bolus geven met waarde 17. Bespaar je geld met dit product, en/of ga op zoek naar een ander systeem dat helaas meer zal kosten maar waarop meer valt te vertrouwen. Goodbye FSL…!!!

  NB: aftersales van ABBOTT is ronduit slecht. Hemel en aarde bewegen om een sensor die niet goed werkt vergoed te krijgen. Snap ik inmiddels, met al die afwijkende waarden.

  • mack

  Ik gebruik de sensors ook vrijwel vanaf het begin en zou niet meer zonder kunnen. Hoop dan ook dat het Zin binnenkort tot inzicht komt dat de sensor vergoed moet worden vanuit het basispakket voor iedere diabetespatiënt, en niet alleen voor de huidige 4 groepen!

  • mack

  En ook ik plaats een nieuwe sensor 20 tot 24 uur vóór activeren ervan, om hem te laten ‘acclimatiseren’. Dit na een paar maal met bijna een dag LO op de scanner te hebben gehad. Sindsdien (al bijna een jaar) geen enkel probleem meer na activeren van nieuwe sensor! Mijn Hba1C was de laatste keer gelijk aan de sensor: 46 (6,4) en géén hypo’s!
  Hoop dat de G5 Dexcom beter bevalt, hoewel ik me kan herinneren dat ook die 10 min. achterloopt op de geprikte glucosewaarde, dus ook daar moet je rekening mee houden.

 • Zeker: de geprikte bloedsuikerwaarden kunnen aardig afwijken van de FSL-waarden. Echt erg hoeft dat niet te zijn. De trends zijn zeer informatief en reken er op FSL een zekere traagheid heeft. Bij hoge waarden op basis van de FSL , hoger dan 15 mmol/l, kan het gevaarlijk zijn extra snelwerkende insuline te spuiten.
  Je kan twee dingen doen: wacht een uurtje en kijk of de bloedsuikerwaarde snel daalt of prik bloed ter controle.
  Mijn voorkeur gaat uit naar een pompsysteem in combinatie met FSL. Als je FSL hebt gecombineerd met Omnipod (of een ander pompsysteem) kan je – als je bloedsuiker snel daalt – er voor kiezen de basale insuline-toediening een poosje te stoppen.
  Een ander voordeel van Omnipod (of pompsysteem) is dat je gedoseerd bolussen kan toevoegen en nagaan welk effect dit alles heeft op de gemonitorde bloedsuikerwaarden via de FSL.
  Insuline0-toediening met pennen met kort en langdurende insuline maakt beheersing van je bloedwaarden lasiig.

  • Cees

  Vanmiddag helaas een zeer teleurstellend gesprek met de ‘klantenservice’ van FSL. Ik wist van eerder gebruik dat de sensor 10%-15% afwijkt van de waarde bij bloed prikken. Als je dat weet, kan je ermee omgaan. Ik gebruik de FSL eigenlijk vooral voor de bewustwording, dat je weet wat voeding en dranken met je glucosewaarden doen, zodat ik hier rekening mee kan houden. Deze keer vond ik de waarden wel erg hoog ten opzichte van eerdere metingen en heb weer een bloedprikcontrole gedaan. Op het moment dat de bloedprik 5,7 aangeeft, geeft de sensor 8,3 aan. Latere controles 5,9 vs 9,0, 6,9 vs 9,7 enzovoorts. Afwijking van 40%-50%! Ik vind dat teveel, want als je voor het slapen gaan denkt dat je met 7 goed zit, heb je een hypo voordat je er erg in hebt. De ‘klantenservice’, die me eerst een aantal tests liet doen, gaf aan dat de gevonden afwijking te gering (?) was om een nieuwe sensor te verstrekken. Op mijn reactie dat ik dat erg teleurstellend vond, werd de dame zelfs grof. Ik begrijp het succes van FSL, want dagelijks prikken is geen pretje, maar als je niet op de resultaten kunt vertrouwen en het risico loopt hypo’s te krijgen, kan je beter prikken. Voor deze prijs moet je toch een goed product kunnen leveren? En de reactie van de dame van de ‘klantenservice”? Waarschijnlijk krijgen ze veel klachten en kunnen ze daar niet mee omgaan. Het geeft te denken…

  • Ben42

  Hallo Cees,

  Je schreef:
  Voor deze prijs moet je toch een goed product kunnen leveren? En de reactie van de dame van de ‘klantenservice”? Waarschijnlijk krijgen ze veel klachten en kunnen ze daar niet mee omgaan.

  Als je dat kunt voor deze prijs een goed product leveren, dan hoor ik dat graag van je, wat, waar en wanneer.

  Hoewel de FLS een waardevol product is, is het zeker niet perfect, er is nog veel verbetering mogelijk, helaas is het zo dat nog niemand het gelukt is voor de prijs van een FLS een perfect product te leveren. Ook de duurdere producten zijn niet perfect. Voor de toekomst hoop ik nog op een hoop verbeteringen. Maar we moeten de fabrikanten wel de gelegenheid geven om deze producten te ontwikkelen. Vaak gaat dat in stapjes, de FLS is een flinke stap, maar nog niet het einde van de reis hoop ik.

  Meestal zijn ze bij de klantenservice van Abbott vriendelijk, helaas kunnen ze ook zelden wat aan de situatie veranderen. Dat geld zowel voor kwaliteit als leveranties.

  Ben

  • tony64

  Ik heb sinds twee weken mijn eerst sensor geplaatst en krijg waarden die de dubbel zijn van mijn glucose meter ( one touch VerioIQ ) en de laatste dag van gebruik ( na 13 dagen en niet 14 ) was alles te laag zelfs nadat ik een boterham pindakaas met jam heb gegeten dat kan niet.Heb al meer dan 20 jaren diabetes. Nu heb ik al spijt dat ik aan begon bent ,te duur , onbetrouwbaar, en geen vergoedingen.
  Abbott heeft geen goed reputatie wegens de pacemaker van hun en Freestyle zal ook een miskoop zijn.
  MENSEN WEES ALERT MET FREESTYLE EN HOU GOED IN DE GATEN DOOR SOMS MET EEN PRIK DE WAARDEN TE VERGELIJKEN .!!

  • Titia

  De FreestyleLibre functioneert bij mij de eerste 10 dag goed (als de sensor aangeeft dat ik erg hoog of erg laag zit, dan prik ik een bloedsuiker). De laatste paar maanden heb ik echter een paar keer gemerkt dat de waarden na 10 dagen heel onwaarschijnlijk worden. (bijvoorbeeld gedurende een heel aantal uren de waarde LO, wat betekent dat de glucosewaarde lager dan 2,3 mmol is). Een vingerprik levert dan een waarde van 4,8 mmol op. Hierover heb ik al eens contact gehad met Abbott en heb toen een nieuwe sensor ontvangen. Maar mijn vertrouwen heeft toch een hele deuk opgelopen. Bovendien zijn de sensors te duur om al na 10 dagen te vervangen, vooral omdat ik niet voor vergoeding in aanmerking kom.
  Zijn er meer mensen die het idee hebben dat de waarden na 10 dagen idioot veel afwijken?

  • Dit heb ik ook, Regelmatig Low en bij andere meter 5,4. geen idee wat te doen. Ben maar gaan eten, terwijl dat wellicht niet hoet

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.