Home Forums Hulpmiddelen afwijkende waardes metingen Freestyle reader en app

afwijkende waardes metingen Freestyle reader en app

Ik heb vandaag de Freestyle libre in gebruik genomen en de app gedownload omdat het me ontzettend handig leek die te gaan gebruiken.
Wat ik erg vreemd vind is dat ik een verschil in metingen krijg tussen reader en app. Die metingen doe ik direct na elkaar en telkens blijkt er een verschil van ongeveer 0.8 in te zitten. Heb Abbot gebeld maar die wisten ook zo snel niet hoe dat kan. Gaan me terugbellen. De meter blijkt de nieuwste softwareversie te hebben en de app is de meest recente.
Zijn er meer mensen met dit ‘probleem’..?

  • Ben42

  Zijn er meer mensen met dit ‘probleem’..?

  Verschillen heb ik wel waargenomen. Maar ik heb dit nooit als probleem ervaren. De data van de sensor wordt in relatief ruwe vorm doorgegeven aan het lezende apparaat, het lezende apparaat bepaald vervolgens wat een overeenkomende bloedsuiker waarde zou ‘kunnen’ zijn. En inderdaad de reader doet dat anders dan de app.

  Wat ook zo is dat als je alleen een reader gebruikt, je ook verschillende waarden voor hetzelfde tijdstip kunt krijgen. Soms is het zo dat je de reader gebruikt je een waarde krijgt, waarbij als je later op je reader kijkt of beter; de gegevens op een PC bekijkt, dat de waarde die je op dat moment met de reader hebt gekregen buiten de lijn valt die je bloedsuikers aangeven. Dat kan een ‘aardig’ verschil opleveren. **)

  Verder is het zo dat als b.v. de sensor los laat, de gegevens natuurlijk niet meer kloppen. Maar de sensor valt dan nog wel uit te lezen. Volgens mij heb ik een paar keer waargenomen dat gegevens worden weergegeven, maar als je wat later kijkt, dat die gegevens niet meer worden weergegeven. Het laatste stukje van de sensor wordt dan ‘niet meer weergegeven’ of zijn misschien wel verwijderd.

  Verschillen neem ik dus wel waar, maar ik heb er geen probleem mee.
  Ben

  **)
  Als je de gegevens van de reader download op een pc en je kijkt in de CSV bestanden, zie je dat de nummering van de gegevens niet helemaal op volgorde verloopt. De losse lees acties die je hebt gedaan, hebben een nummering die niet helemaal gelijk loopt met de nummering die wordt gedaan voor de gegevens die de bloedsuiker’lijnen’ weergeven. Voor mij wijst dit erop dat bij een presentatie op een PC er op bepaalde gegevens een tijdcorrectie wordt gedaan. Voor de gegevens die je ‘direct’ uitleest worden de gegevens zo accuraat mogelijk weergegeven op dat moment, dit komt niet overeen met de uiteindelijke gegevens die b.v. 10 minuten of een kwartier later beschikbaar zijn.

  • BertR

  Dag Bart,

  Als techneut (en diabeet) heb ik mij zo’n twee jaar bezig gehouden met softwware-ontwikkeling voor het uitlezen van een Freestyle Libre sensor. De sensor zelf heeft geen byzondere voorzieningen voor het corrigeren van meetfouten. Dat gebeurt allemaal in de software van de reader of de telefoon.
  Wat je te zien krijgt op het scherm is het voortschrijdend gemiddelde van het verloop van de glucosespiegel.
  Daartoe worden door de sensor meetgegevens opgeslagen die naar de reader of telefoon worden overgedragen zodra je met de lezer dicht in de buurt va de sensor komt.
  De software beoordeelt de ruwe waarden van de verschillende metingen en verwijdert de zogenaamde uitbijters. Dat zijn meetwaarden die veel meer dan gemiddeld afwijken van de verwachte ontwikkeling van de glucosecurve.
  De algoritmes zijn tamelijk complex en houden onder meer rekening met de temperatuur van de sensor. Dat kun je makkelijk zien als je bv een bad neemt en onmiddellijk daarna gaat meten.
  Voorts laat de getoonde curve op de reader/telefoon niet de stand van de laatste meting zien, maar een prognose van de verwachte waarde over 10 minuten. Dat heeft men gedaan om de verschillen tussen de bloedprik en het glucoseniveau in het weefselvocht te verkleinen. Het nadeel van deze voorspelling is, dat je soms ineens tegen een ander curveverloop aankijkt dan je had verwacht. Dat is zeker het geval als er een daling van de glucose heeft plaatsgevonden als gevolg van een forse inspanning.
  Doordat de telefoon mogelijk een andere softwareversie gebruikt dan de Libre Reader kunnen dus verschillen in compensatie optreden. Bovendien meet de sensor elke minuut, zodat je voor een exacte vergelijking de scan van de sensor zeer kort na elkaar moet doen om de waarden te vergelijken.
  Kortom, maak je geen zorgen om afwijking die binnen de 1 mmol/l liggen. Die zijn heel “normaal.”

  Groet,
  Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.