Home Forums Vakantie Alcohol met diabetes type 1?

Alcohol met diabetes type 1?

Ik loop nu al een jaar of drie rond met diabetes type 1. De eerste twee jaar geen idee gehad en gewoon gedronken (was nog niet naar de dokter gegaan of iets). Nu probeer ik een beetje gezond te leven wat al moeilijk genoeg is met de mentale aspecten die er bij mij bij kwamen, en zou ik het erg fijn vinden als ik zonder mij slecht te gaan voelen uit te kunnen en gewoon te kunnen drinken ofzo ( ik ben 21 🤦‍♂️). Heeft iemand misschien iets wat werkt of een vervanger ????

  • Jasper

  Hoi zwarehoofdpijn,

  Als ik het goed begrijp weet je nu sinds een jaar dat je diabetes hebt, maar je had het waarschijnlijk dus al drie jaar zoals ik het lees?

  Ik hoop dat het lukt met de suikers een beetje de juiste kant op te sturen.

  Wat betreft alcohol, natuurlijk nooit heel verstandig.
  En er zit nog een extra narigheidje aan ivm je bloedsuiker regelen.

  Wat ik doe is gewoon rekening houden met de koolhydraten (ik drink meestal een biertje of eventueel een wijntje).
  Een glas bier is ongeveer 10Kh daarvoor moet ik 1.0eh bijspuiten per glas.
  Als ik wijn drink neem ik droge wijn, daar zit vrijwel geen koolhydraat in dus spuit ik niks bij. (in zoete wijn 10 tot 15kh/glas)

  Echter na enige tijd brengt alcohol die je op hebt je bloedsuiker omlaag, dus als ik ben wezen stappen en beschonken naar huis ga neem ik aan het einde van de avond nog even een frietje oid om te zorgen dat mijn bloedsuiker tijdens de nacht niet te veel daalt.

  In theorie klinkt het zo prima, maar in praktijk heb ik meestal na zo’n avondje mijn bloedsuiker niet onder controle, maar ja af en toe wil ik ook wat lol maken.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  • Hi Jasper,

   Zelf zopas ontdekt diabetes type 1 te hebben.
   Momenteel waag ik mij nog niet aan alcohol maar kijk al volop uit naar een gezellige avond met een 1e glaasje wijn. Dit natuurlijk niet zonder de nodige info. Vandaar mijn vraag over het bijspuiten; is dit op moment van nuttigen zelf of bij je eerst volgende maaltijd.

   Grtz!

 • Met bier is het altijd oppassen, door de suiker in het bier gaat je boedsuiker omhoog, en veel later gaat hij door de alcohol omlaag, dus drinken op een ‘lege’ maag is vragen om ellende, drink met mate, een of 2 biertjes moet geen probleem zijn, maar besef wel dat mocht je een lage bloedsuiker krijgen en bewusteloos raken dan ruikt iedereen de alcohol geur en denkt laat maar liggen wat die is bezopen.

  • amr

  Dit is ook een onderwerp wat je prima kunt bespreken met je diabetesverpleegkundige.
  Die kan je heel goed uitleggen wat je moet doen en laten en wat de aandachtspunten zijn.

  • Yvonne

  Cindy, het hangt van de wijn af. Droge witte wijn bevat geen koolhydraten, die de bloedsuikerwaarden omhoog brengen, zoete witte wijn wel en rode ook. Alcohol brengt ook je bloedsuikerwaarden omlaag, het kan dus een rollercoaster worden. Het is uitproberen en ook nog afhankelijk van wat je gegeten hebt.

  • amr

  Houd er ook rekening mee dat bij alcohol en een hypo de glucagon niet werkt.

  • Kobus

  Hoi zwarehoofdpijn,

  Veel bruikbare tips hierboven waar je goed mee uit de voeten kunt.
  Zo en af toe matig alcoholgebruik moet kunnen vind ik , voel je er vooral niet
  schuldig over. Fors alcohol gebruik is riskant.
  Het wordt dan heel lastig om je eigen bloedsuikercurve in het gareel te houden.
  Zorg er wel goed voor dat alcoholgebruik geen uitlaapklep wordt voor
  jouw mentale problemen!

  Groet Kobus

 • Ik heb alles weleens gedaan en geprobeerd. Je moet zelf gewoon proberen wat werkt en je bloedsuikers controleren. Ik drink rode / droge witte wijn, wodka spa rood. Gin tonic maar dan moet ik insuline bijspuiten. Ik ben ook vaak genoeg dronken geweest en altijd goed gegaan. Leef gewoon en test uit. Ik bleef wel altijd controleren. Dit is tenminste wat ik gedaan heb. (Nu wat ouder 38 dus zou komt niet meer echt voor 😂).

 • Slechte ervaringen recentelijk door de alcohol waardoor 2x in een hypo belandt waarvoor 112 er aan te pas moest komen. De eerste x gaf mijn partner mij de nieuwe neusspray (barqsimi)ipv injectieglucagon. Achteraf heb ik geleerd dat dit geen zin heeft. Je lever kan maar 1 ding te gelijk doen en is dus je alcohol aan het afbreken en kan niet tegelijkertijd je glucagon verwerken :( .Altijd iets eten voor bij de alcoholconsumptie want uiteindelijk zorgt de alcohol dat je bloedsuikerwaarde omlaag gaat terwijl ie eerst sky high kan stijgen.
  Daar ik altijd onder de 10 wil(de) blijven spoot ik het aantal eenheden wat ik boven de 10 zat. Dit werkt niet (meer) dus volstaat nu de helft en eerder nog minder.
  Zal moeten accepteren dat > 10 ,igv alcoholgebruik (meer dan 2), niet te voorkomen is.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.