Home Forums Nieuw met diabetes Alternatief voor Metformine tablet?

Alternatief voor Metformine tablet?

Nieuw hier op dit forum. Heb nu nog onbehandelde Diabetes type II omdat ik Metformine tabletten niet kan verdragen bij mijn andere medicijnen (sertraline en hydrochloorthiazide). Wie heeft dit ook (gehad) en welke tablet ben je als alternatief gaan gebruiken? Wat waren je ervaringen hiermee?

 • Hier ook gestart met metformine maar teveel diaree. Daarna januvia, maar dat deed niet voldoende. Hierna gliclazide, waarbij ik steeds hypo’s had maar ook hypers. Nu zit ik op de 1 mg Ozempic, een wekelijks prikje. Daar gaat het beter op, maar moet wel strak dieet houden. Dat gaat de ene dag beter dan de andere dag. Ik ben 10 kg kwijtgeraakt het afgelopen jaar en beweeg dagelijks ( wandelen) . Het kan dus best een tijd duren eer je iets hebt wat voor jou werkt en bij je past. Bij mij willen we insuline spuiten voorkomen ivm aankomen. Het blijft een cirkeltje van trial and error.

 • Cruella, hartelijk bedankt voor je reactie. Maar gebruikte je ook de andere medicijnen net als ik?

  • Hydrochloorthiazide is een plastablet die de bloeddruk verlaagt en de pompkracht van het hart verbetert.

   6feet10

 • Berberine werkt beter dan metformine, maar het heeft ook dezelfde nadelen; malabsorptie en ernstige spierdegradatie. Dat geldt eigenlijk voor alle diabetes medicijnen. Ik ben hier door schade en schande achter gekomen; mijn spiermassa en kracht namen niet toe, totdat ik stopte met berberine. Daarna nam ook mijn hemoglobine toe, waardoor mijn Hba1c lager werd.

  Veruit het beste alternatief voor metformine lijkt me lichaamsbeweging. Het is heel belangrijk om die elke dag te hebben, sla je bij voorbeeld 4 dagen over is je insuline gevoeligheid al met meer dan 25% gedaald en wordt je diabetes dus heel snel erger.

 • Edit; hetzelfde geldt ook voor plastabletten, daarmee spoel je belangrijke nutriënten uit.

 • Ja, lisinopril voor de bloeddruk en pravastatine voor het cholesterol en nog 3 medicijnen waarvan 1 met bijna niets gecombineerd kon worden ( carbamazepine, een anti epileptica dat ik gebruikte voor depressies). Dat bewuste middel heb ik afgebouwd. Maar dat is natuurlijk niet altijd wenselijk of mogelijk. Dat kan even een zoektocht zijn, zoals bij mij ruim een jaar, maar het kan het waard zijn. Januvia verdroeg ik wel maar deed niet voldoende. Het systeem geeft contra-indicaties meteen aan dus je behandelaar zou vrij eenvoudig alternatieven kunnen vinden die je kunt proberen. Je kunt in de tussentijd van proberen en onbehandeld zijn dan zelf vast meehelpen door je eten en bewegen te onderzoeken en waar nodig aan te passen. Dan gebeurt er in elk geval niet niks.👍

 • Bedankt voor jullie reacties op mijn vraag!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.