Home Forums Nieuw met diabetes alternatieven prikplekken voor vingerprik?

 • samv

alternatieven prikplekken voor vingerprik?

Hallo Allemaal,

Heeft iemand een goede alternatieve plek om in te prikken voor controle suikerwaardes?

Ik heb helaas dunne vezel neuropathie, wat onder andere inhoudt dat ik veel zenuwpijn heb in mijn handen en vingertoppen. Hierdoor is vingerprikken voor mij een zeer pijnlijke aangelegenheid.

Ik heb mijn handpalmen geprobeerd maar daar komt amper bloed uit en mijn onderarmen kunnen na 5 keer prikken zo door voor de armen van een junkie.. allemaal blauwe plekken.

iemand die ergens nog een goede plek weet?

  • Chaim

  Jee…waardeloos.
  Ik heb maar twee vingers waar ik in kan prikken.
  De anderen zijn te pijnlijk of er komt niet voldoende bloed vrij.
  De andere hand levert altijd hoge waarden op.
  Muis wil bij mij ook niet.
  Ik neem soms een dag prikpauze om de kneuzingen van mijn vingertoppen te laten genezen, als die donkerpaars zijn.
  Helemaal niet prikken op een dag lukt niet, maar 1x in plaats van 4x of meer, scheelt dan al weer.

  Ik zou ook graag vernemen of iemand een andere plek dan de handen weet. Want ik ben pas 2 jaar bezig. Ik zie me dat niet nog 20 jaar doen in twee vingertoppen.

  • Elly

  Samv is er voor jou een mogelijkheid om de FSL vergoed te krijgen? Dan hoef je niet meer te prikken in je vingers. Ik zit met hetzelfde probleem, langdurige neuropathie, regelmatig controleren en blauwe vingertoppen. Gelukkig doen mijn handen geen pijn, maar ze zijn wel slecht te gebruiken. Ik weet ook niet of ik voor de vergoeding van de FSL in aanmerking kom.Misschien als ik nog slechter ga zien als nu.

  Chaim, twee vingers is erg weinig om regelmatig te controleren. Ook FSL ?? Als die tenminste vergoed gaat worden.

  Ooit heb ik op een ander forum gelezen van iemand die voor controle prikte in de kuiten.
  Misschien kan het ook in de tenen.
  Ik kan het niet omdat daar vrijwel geen vlees meer op zit vanwege de spieratrofie, maar misschien is dat een mogelijkheid?

  • Chaim

  Dag Elly,
  De FSL zal voor mij een verre droom blijven.
  Van een uitkering kun je dat niet betalen. Zo simpel is dat.
  Die FSL gaat ook niet vergoed worden. Daar is de markt hier in Nederland te klein voor.

  De kuiten zou kunnen, maar hoe betrouwbaar dat is? Ik heb vocht in de onderbenen en veel vetontwikkeling sinds ik ben gaan spuiten.
  De tenen…ik ga daar eens een experiment mee doen. Maar ik heb wel ook neuropathie.

  Ik heb het vandaag nog eens uitgeprobeerd.
  Middelvinger links (waar ik altijd prik) levert een goede waarde 5.6 mmol/l.
  Middelvinger rechts levert na veel duwen net genoeg bloed om een waarde van 12.7 mmol/l te scoren.
  In overleg met de dvk destijds besloten om voor 1 hand te kiezen en daar dan in te blijven prikken. En zo kom ik bij twee vingers uit, na alles te hebben geprobeerd.

  • Elly

  Hoi Chaim, de FSL dus niet, en de paar vingers is het enige. Misschien toch een teen?
  Heel vroeger werkte ik in een ziekenhuis en o.a. bloedsuikers prikken was mijn taak. Met een stevige prikpen, formaat ouderwetse kroontjes pen, dus snel vinders kapot. Dan gebruikte ik na de vingers eerst de duimen en als dat niet meer lukte idd. de tenen. Dat was het beleid toen. Ik probeer zelf 3 vingers en duim, maar iedere vinger, en zeker iedere hand, geeft andere waardes dus ik hou me liever bij 1 hand. Maar soms ook wel de andere, ik test al zelf vanaf 1987. Leuk toen ik een nieuw paspoort nodig had. Proberen, net zolang tot ik 1 duimafdruk had die te zien was.
  Zo nu en dan smeer ik de vingertoppen in met magnesium olie. Dan zien ze er snel weer wat beter uit. Helpt ook goed tegen (blauwe) spuitplekken.

 • Ik heb weleens gelezen dat bij bv babies en kleine kinderen de oorlellen gebruikt worden om te meten. Juist omdat daar weinig gevoel in zit en zo dus minder pijnlijk is maar ook om de vingertoppen te sparen. Lijkt me voor volwassenen ook het proberen waard.

  • Johan

  hallo, had ook probleem met vingertoppen (teveel eelt). Ben overgestapt naar handpalm met Accu-chek fastclix.. Hierbij moet het apparaatje (PEN-vorm) stevig op je palm-muis drukken. Indrukken komt naald (met instelbare kracht).. Daarna kan je herhaaldelijk op de Pen drukken, wel op dezelfde plaats houden.. en als het ware je bloed eruit persen).. Werkt goed .. Magazijn met 6 naaldjes. Je kan ook naaldje vaker gebruiken. Wordt t wat wqt botter , gat groter, meer bloed …… ook meer pijn .

  (PS. gebruik nu zelff Libre , maarrr met bekende uitlees-problemen)

  ff Google

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.