Home Forums Zwangerschap Na de anticonceptiepil: weinig stabiliteit

Na de anticonceptiepil: weinig stabiliteit

Hallo iedereen,

Ik heb een vraag over hoe jullie het gebruik van de anticonceptiepil ervaren in combinatie met diabetes type 1.

Ik ben sinds een aantal maanden gestopt met de pil omdat ik denk dat het veel gezonder is om geen kunstmatige invloeden te hebben op de hormoonhuishouding. Maar ik merk dat deze natuurlijke weg veel invloed heeft op mijn suikers. Afhankelijk van de fasen van de cyclus merk ik dat ik soms 2 x zoveel of de helft minder insuline nodig heb. Weinig stabiliteit dus erg moeilijk in te schatten op deze dagen. Het frustreert me, ik voel me niet in balans.. maar het liefst wil ik niet weer die pilhormonen in mijn lijf.

Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Lieve groet,

Marije

    • Anoniem
    • Inactief

    Mijn glucosewaarden werden ook stabieler sinds ik de pil ben gaan gebruiken. Toch is er nog wel wisseling in insulinebehoefte. Een maandlogboek bijhouden heeft mij hier inzicht in gegeven. Daarvoor is het heel belangrijk om niet té snel/té veel te willen bijsturen om je maar weer goed te voelen, want dan zie je op den duur door de bomen het bos niet meer. Eerst een maand bijhouden (natuurlijk pas je je insuline wel gewoon aan als je merkt dat je meer of minder behoefte daaraan hebt – maar dat doe je in een rustig, stapsgewijs tempo, zodat je niet gaat schommelen en wel kunt zien waar de veranderingen zitten). Na een maand vergelijk je je waarden en insuline hoeveelheid telkens met een maand/cyclus geleden en past daarop aan. Na zo’n 3 tot 6 maanden/cycli zou je een patroon moeten kunnen ontdekken, waardoor je beter/eerder kunt anticiperen.

    En grote verschillen zijn niet vreemd, ik gebruik de dagen voorafgaand aan mijn menstruatie basaal 40 IU per etmaal met een kh-ratio van 1:7 en vanaf dag 2 of 3 van de menstruatie heb ik maar 28 IU per etmaal basaal nodig met een kh-ratio van 1:15. Dat komt dus overeen (ik weet niet of je pompt of spuit) met dubbele/halve hoeveelheid insuline, wat jij benoemt. Ik maak gebruik van de mogelijkheid om op mijn pomp verschillende basaalstanden te hanteren en pas de kh-ratio in de calculator handmatig aan als ik wissel. Als je spuit, zou je verschillende spuitschema’s kunnen maken, maar dat doe je misschien al.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.