Home Forums Ouder van een kind App (of andere tips) voor het herinneren om te meten (en bolussen)

App (of andere tips) voor het herinneren om te meten (en bolussen)

Hi, ik ben vader van een dochter van 15. Ze heeft diabetes type 1 sinds dat ze 2.5 jaar was. Over het algemeen gaat het best goed met haar, en ze is vrij zelfstandig. Ze heeft een Medtronic pomp en sinds een tijdje de Freestyle Libre sensor. Haar uitdaging is vooral het herinneren dat ze zich moet meten (en bolussen).
Hebben jullie tips en/of ervaringen hierin? Zijn er goede apps (behalve de standaard agenda herinneringen) die kunnen helpen? Ze kijkt vaak genoeg op haar telefoon namelijk :-) zoals iedere tiener.

Alvast bedankt!

 • Ikzelf ben erg gelukkig met de herinneringen en taken app. Hoewel ik er zelf geen ervaring mee heb zou iets als de miaomiao ideaal kunnen zijn voor diegene die alsnog vergeten geregeld te scannen. Een hulpstuk die automatisch elke 5 minuten updates verstuurd vanaf de fsl naar de telefoon en kan waarschuwen bij vooraf ingestelde waarden. Er zijn wel wat posts over te vinden hier en ook op YouTube staan de nodige gebruikersreviews.

  Succes!

  • Zorua

  De app van de FSL kan herinneringen sturen. Dan zie je het op je telefoon verschijnen en je kunt ook met je telefoon scannen.

  • Ben42

  Voor mij en zeer waarschijnlijk ook voor veel anderen werken piepertjes op vaste tijdstippen of piepertjes na een vaste periode maar matig. Ik stel wel eens in om me na een half uur of een uur te herinneren dan ik me weer eens moet controleren, maar over het algemeen werkt het niet.

  Met de bloedsuikermeter, had je maar een beperkt aantal prikmomenten. Voor mij b.v. als ik ’s ochtends opstond en als ik naar bed ging. Dan bleven er niet al te veel momenten meer over. En die momenten moest je dan tactisch gebruiken.

  Met de FreeStyle Libre ben je niet gebonden aan het aantal momenten. De momenten die ik had gebruik ik nog steeds. (Opstaan, naar bed gaan). En daarbij probeer ik zoveel mogelijk bij bepaalde handelingen te meten. Bij iedere maaltijd. Maar over het algemeen ook als ik b.v. de deur uitstap, dan probeer ik altijd ook even te meten. Of als ik gebruik maak van een vervoermiddel dan probeer ik ook altijd te meten.

  Dus proberen het meten aan handelingen te koppelen. Zelf probeerde ik (op kantoor) als ik toch aan het lopen was (toilet/koffie/printer) ook altijd een meetmomentje te doen. (Dat lukte overigens lang niet altijd). Met met de Reader is het heel gemakkelijk als je even ergens naar toe loopt om een meting te doen. Je haalt het ding uit je zak, knopje, er voor houden, kijken en weer verder. Tijdens het lopen kost je dat eigenlijk geen tijd.

  Voor een Mobiel is dat iets anders, deze is lastiger met 1 hand te bedienen. Maar er zijn dan wel weer andere momenten om te meten. Voor een jonger iemand, die veel met de mobiel in handen zit, is het misschien handig om te meten iedere keer dat je de mobiel opbergt of uitzet.

  Waar het op neer komt is; Probeer het meten (of kijken) te koppelen aan bepaalde handelingen. (Naar toilet gaan, iets drinken, mobiel opbergen, vervoermiddel gebruiken.). Met de Free-Style libre is het mogelijk om van het kijken een standaard handeling te maken, waarbij het nauwelijks een belasting is en dan bedoel ik niet alleen de handeling zelf maar ook het ‘geestelijk’ verwerken ervan. De impact van routine matig controleren is daarmee veel kleiner. Hierbij overkomt het mij wel eens dat ik meet, dat maakt geen impact omdat de waarde zeer redelijk is en dat ik het twee minuten later weer doe omdat ik me minder bewust ben dat ik net al een meting heb gedaan.

  En dan blijven er bij mij ook altijd momenten dat ik langere tijd niet meet, b.v. als ik heel geconcentreerd met mijn werk bezig ben. Er doen dan zich of weinig van die koppel momenten voor. Hiervoor heb ik nog geen oplossing.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Hoi, ik las je bericht hier op het forum.
  Misschien zou je eens in samenspraak met het ziekenhuis en de zorgverzekering kunnen kijken of ze in plaats van de FSL de sensor van Medtronic zelf zou kunnen vergoeden. Deze is direct verbonden met de pomp en je hoeft er dan zelf niet meer aan te denken om te scannen. Daarbij kan (afhankelijk van het model pomp) automatisch de toediening worden gestopt bij een naderende hypo.
  Wij hebben het geluk dat het ziekenhuis deze combi voor ons vergoed uit het ziekenhuisbudget en zijn erg over te spreken!

  • Vreven

  Kan je mij hier iets meer over vertellen, mijn dochter van 11 heeft net een week de diagnose diabetes 1,graag hoor ik meer ervaringen van ouders.

 • Geen ervaring met kinderen, maar in onze twee wekelijkse zoomgroep voor actieve DVN vrijwilligers in Amsterdam/ Haarlem e.o. zijn twee personen met deze pomp en sensor. Zeer enthousiast over het gemak en de resultaten in goede bloedsuikerwaarden zonder omkijken. Bijna zonder omkijken, er is gedoe over de leverbaarheid van de makkelijke infuusset.

  Zie ook verder op https://www.medtronic-diabetes.nl/minimed-780g-systeem-info?gclid=CjwKCAiAm7OMBhAQEiwArvGi3PIGTAEGfh_c6pyov83V7F_XK_rAeoswMyUT4-N22UltJOEoLuJkYhoCO6MQAvD_BwE

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.