Home Forums Bloedsuikerwaarden App van FSL2

 • Diageen

App van FSL2

Geweldig dat de grafiek van de glucosespiegel met FSL door onszelf zichtbaar is te maken. Een goed stap op weg naar een beter diabetesmanagement.

Maar er zitten zeker ook nadelen zitten aan FSL:
– Ik word meer met mijn diabetes geconfronteerd dan voorheen.
– De app overstelpt mij met informatie, maar neemt mij niets uit handen.

Ik heb inmiddels meer dan 30 jaar diabetes type 1 en heb veel ontwikkelingen gezien. Ik heb ook perioden meegemaakt dat de veranderingen er vooral op gericht waren om het diabetesmanagement te vereenvoudigen om een zo “normaal” mogelijk leven te kunnen leiden. De app van FSL2 overstelpt mij met data over mijn glucosewaarden, laat alarmen horen, maar geeft mijn geen advies over een mogelijk uit te voeren vervolgactie. Daardoor ben ik nu steeds met mijn diabetes bezig. Meer dan voorheen. Ik noem een paar ontbrekende functies in de app van FSL2 die mij zouden helpen om mijn diabetes met weinig moeite goed te managen. Dan kan ik mij richten op mijn leven zonder steeds aan mijn diabetes te hoeven denken.
Ik denk dan aan de volgende functies:
– een pauzetimer voor het alarm,
– een boluscalculator,
– curvemodellen,
– visualiseren van de snelheid van stijgen en dalen in de grafiek,
– mogelijkheden voor (tijdelijke) stille en visuele alarmen
– verbinding met de pomp.

Bovenstaande ontbrekende functies schud ik zo uit mijn mouw. Maar Abbott presteert het om in anderhalf jaar tijd 1 (EEN) functie (de alarmen) aan de app toe te voegen. De laatste update is van maart 2021 (bugs fix). Abbott lijkt drukker met het verzamelen van likes en sterren t.b.v. de verkoop, dan met het verbeteren van de app.

Conclusie: Om een beter diabetesmanagement te bereiken is meer nodig dan alleen een sensor met een app die een grafiek maakt.

 • Ik begrijp niet zo goed hoe je meer met je diabetes word geconfronteerd. Ik heb juist veel meer inzicht gekregen waardoor ik veel minder last heb van hoge of te lage suikers. Alarmen kan je ook heel makkelijk uit zetten en dan heb je net zoveel controle als met de vingerprik maar dan wel met meer gemak.

  Persoonlijk vind ik de voorstellen voornamelijk toeters en bellen. De laatste, koppeling aan een pomp, zou betekenen dat de fsl geen foutjes meer zou mogen maken. Dat lijkt me op dit moment dus nog zeer onverstandig. Ik denk dat ze wel bezig zijn met de sensor betrouwbaarder te maken, dat lijkt me ook de juiste volgorde. Het belangrijkste eerst zeg maar.

  • Ytsma

  Inderdaad is de app beperkt, terwijl er echt wel goede mogelijkheden zijn in andere apps.
  Het is dus niet zo dat het niet kan.
  En de vraag is ook met de komst van FSL3 of de app dan ook met verbeteringen komt.

  Zelf gebruik ik al een tijd de App Xdrip wat FSL2 naar een CGM systeem omzet.
  Nadeel is dat je nog meer informatie krijgt en dat is best wel even lastig in het begin.
  Maar voordelen zijn er zeker.

   • Elke 5 min een waarde

   

   • Waarschuwing bij snelle stijging of daling

   

   • Waarschuwing als een lage waarde is verwacht in … min

   

   • Curve waar de waarde mogelijk heengaat.

   

   • Delta (geeft aan met hoeveel mmol/l de waarde stijgt of daald

   

   Je kan bijhouden hoeveel insuline je neemt en dan kan hij aangeven hoelang dat nog werkt.

  Volgens mij kan ik nog wel even doorgaan, maar ik weet ook niet alles wat het kan.

  • Diageen

  Koen, ik ben erg blij met de sensor die mijn glucosewaarden registreert. Helemaal top! Maar ik ben teleurgesteld in de app die bij FSL2 hoort. Ik wil graag goed ingesteld zijn, maar met zo weinig mogelijk moeite. Luiheid? Nee, beslist niet. Een “intelligente” app kan mij e.e.a. uit handen nemen, zodat ik minder met mijn diabetes hoef bezig te zijn. Ik heb een paar voorbeelden gegeven en Ytsma heeft die nog aangevuld. Het zou toch mooi zijn dat we helemaal niet meer aan ons diabeet zijn hoeven te denken, maar dat een intelligent apparaat het diabetesmanagement voor ons uitvoert. Ook met FSL, maar met een intelligente app, moet dat te benaderen zijn, zonder dat FSL mijn pomp aanstuurt. Helaas is Abbott m.i. helemaal niet bezig om aan een intelligente app te werken. Dat de laatste update van de app zo’n 8 maanden geleden is geplaatst zegt mij genoeg. Abbott is alleen bezig met het verzamelen van sterren en likes om de verkoopcijfers op te krikken. Deze mening is de essentie van mijn geplaatste bericht.

 • De software van de FSL2 is inderdaad wel erg karig en zou op een groot aantal punten verbeterd kunnen worden, wat anno 2021 geen enkel probleem mag zijn. De FSL doet elke minuut een meting en ik zou graag al die resultaten tot mijn beschikking hebben én kunnen inzoomen op opvallende gebeurtenissen om beter te kunnen zien wat er precies gebeurt. Daarnaast wil ik er mee kunnen spelen, ik ben gek op getallen en grafieken en wil elke dag mijn low score verbeteren.

  • Ben42

  Diageen Schreef:
  17 november 2021 om 12:55
  Koen, ik ben erg blij met de sensor die mijn glucosewaarden registreert. Helemaal top! Maar ik ben teleurgesteld in de app die bij FSL2 hoort.

  Bubbleblower Schreef:
  17 november 2021 om 18:59
  De software van de FSL2 is inderdaad wel erg karig en zou op een groot aantal punten verbeterd kunnen worden, wat anno 2021 geen enkel probleem mag zijn.

  Mooi dat op dit forum vraag en antwoord bij elkaar komen. Diageen vraagt om iets en Bubbleblower schreef dat dat geen enkel probleem mag zijn. Fijn dat hij/zij het probleem oplost voor Diageen.

  Flauw van mij natuurlijk, maar iedere keer aangeven dat iemand anders een probleem gemakkelijk kan oplossen; in dit geval Abbott, is wel erg kort door de bocht. Natuurlijk heb ik ook wensen en ook wel wat verwachtingen van toekomstige verbeteringen. Maar zoals altijd; ik hoop op veel, mijn verwachting is toch wat meer gemoderreerd.

  Er zijn op dit moment meerdere leveranciers van ‘invasieve’ bloed glucose meters. De FLS is daarbij een zeer populair product, met veel voordelen en ook wel zijn eigen nadelen. Hopenlijk is er voldoende concurrentie dat er meerdere vergelijkbare producten op de markt komen. Overheden ontwikkelen deze producten niet, commerciele firma’s wel, daar zijn we dus van afhankelijk voor dergelijke producten.

  Lees alles op het internet met enige achterdocht, ook mijn berichten moeten met achterdocht gelezen worden. Geloof niet alles wat je denkt.
  Vriendelijke groet,
  Ben

  Er zijn wat app’s op de markt die inderdaad wat mogelijkheden van de FLS uitbuiten die niet in de App van Abbott zitten. Mooie mogelijkheden, maar op dit moment zijn die App’s nog lang geen vervanger van de Abbott App.

 • We hebben het hier over betrekkelijk eenvoudige toepassingen, die ze, als ze dat echt zouden willen, binnen een dag kunnen implementeren.
  Daar zit het probleem dus niet, het gaat erom Abbott uit hun winterslaap te schudden.

  Ben, heb jij nog ideeën voor verbeteringen?

  • Ben42

  Ja ik heb wel ideeën, de alarmen, blij dat ze er zijn, maar een aantal zaken zou ik anders willen zien.

  B.v. instelbaar wanneer wel en wanneer niet en ook instelbaar en ook meerdere bg levels instelbaar. Vooral ’s nachts wil ik wat minder alarmen omdat die en mijn nachtrust en die van de partner verstoren. (Dus minder streng zijn op dat moment).

  Maar ik wil ook herhaalde alarmen, b.v. in de nacht als ik door de 4 heen ga, graag een alarm, maar als ik later door de 3 heen ga wil ik nog meer een alarm.

  Wat ik precies wil dat zou ik pas weten met wat trial en error.

  Ook voor de reader heb ik wel wat wensen. Een dopje voor de strippoort zou al een zeer groot verschil maken voor het verstoffen van de strippoort waardoor strips niet meer gezien worden. Het knopje op de reader zou wel van wat betere kwaliteit mogen zijn en wat dieper gelegen zodat ik het knopje niet of minder zou bedienen in mijn broekzak. (Een beveiliging op het verandere van tijdstip en datum zou mij in het verleden al vele malen hebben geholpen).
  (Zoals je ziet wensen zat, waarbij er zeker redelijke wensen zijn. Vooral het verstoffen van de strippoort waardoor die niet meer bruikbaar is, is een grote tekortkoming. Je kunt de reader dan ook niet betrouwbaar inzetten voor bg strips.)

  Ook zou ik ter lering en vermaak graag de ruwe data zien. Door wat reverse enginering weet ik b.v. dat het meten gebeurd in mg/dl, maar dit wordt niet verteld. Alle informatie die ze je daarover geven is dat er gemeten wordt in mmol/l, dat is niet het geval.

  Zelf kom ik uit de automatisering, iets binnen een dag implementeren en uitrollen levert in veel gevallen een ramp op. Voor de specifieke App, die zit allereerst met zeer veel verschillende toestellen, die allen ook nog eigen versies hebben van b.v. Android. Dit gedegen ontwikkelen, testen en implementeren is iets wat je voor een grote markt niet in een dag doet. Verder zitten ze vast aan dat het een medisch instrument is, wijzigingen daarop daar wordt wat zorgvuldiger mee omgegaan dan met niet medische instrumenten, voor een groot deel komt dit voor uit wetgeving.

  Maar als het zo gemakkelijk is, wat let je?

  Ben

 • Kijk, zo komen we ergens, een beetje brainstormen.

  Jammer dat je probeert iets heel simpels zo ingewikkeld mogelijk te laten klinken, het zijn allemaal eenvoudige toepassingen, die in veel gevallen al bestaan in Apps als Xdrip.

  Maar goed, ik zou ook nog graag het algoritme willen kunnen kiezen en wel die waarvan de MARD in de range 4-8 mmol/l het laagst is (het nieuwste algoritme is minder nauwkeurig in die range dan het vorige ten gunste van de <4 mmol/l range).
  En die range zou ik lager willen kunnen instellen dan 3,9, voor niet diabeten is 3,3 nog steeds acceptabel en wij zijn toch geen kleine kinderen.
  En ik zou dagen uit mijn 7- 14- 30- 90- daags gemiddelde willen kunnen halen voor die gevallen waarin de sensor stuk gaat en uren lang de hoogste waarde doorgeeft, waardoor al je lange termijn gegevens ineens waardeloos zijn. Of om de eerste en laatste 2 van de 14 dagen eruit te halen, zodat de resultaten betrouwbaarder worden.
  En een ketonenalarm, maar dan wordt het natuurlijk een CGKM.

  Hopelijk worden ze wakker bij Abbott.

  • Diageen

  Mooi toch dat we met z’n drieën al meer dan 10 verbeteringen zo uit de mouw schudden. Maar ook triest gelijk dan het bedrijf dat FSL zo mooi voorspiegelt sinds maart 2021 helemaal niets aan haar app heeft verbeterd. Ik denk dat Abbott helemaal niet de ambitie heeft om ons diabetesmanagement zo goed mogelijk te ondersteunen o.a. met een intelligente app en met een behulpzame, deskundige helpdesk. Voor mij persoonlijk is Abbott door de mand gevallen.

  • Ben42

  Bubbleblower Schreef :
  19 november 2021 om 00:44
  ……
  En ik zou dagen uit mijn 7- 14- 30- 90- daags gemiddelde willen kunnen halen voor die gevallen waarin de sensor stuk gaat en uren lang de hoogste waarde doorgeeft, waardoor al je lange termijn gegevens ineens waardeloos zijn. Of om de eerste en laatste 2 van de 14 dagen eruit te halen, zodat de resultaten betrouwbaarder worden.
  ……

  Omdat de gegevens te downloaden zijn, kun je dit natuurlijk zelf doen. Eenmaal de gegevens gedownload kun je ermee doen wat je wilt. Voor gegevens op de lange termijn is dit goed te doen, voor directe presentatie is deze methode niet (of minder) geschikt.

  Wat de andere vragen betreft, omdat het “iets heel simpels” is, waarom doe je het dan niet zelf?

  Ben

 • Zou je niet liever ergens topics derailen en ruzie zoeken, dit is een forum voor belangrijkere zaken.

  • Ben42

  Er zou wel wat meer waardering mogen zijn voor allerlei partijen zoals de farmaceutische industrie en zorgverleners.

  Deze site lijkt wel een klaagmuur te zijn geworden om te klagen over Artsen, zorgmedewerkers, Abbott en andere farmaceutische bedrijven als Janssen en AstraZeneca en alles wat met de zorg te maken heeft.

  Vaak worden artsen en bedrijven ook gemarginaliseerd door de oplossing eenvoudig te noemen en dat zij hun werk niet goed zouden doen. En af en toe worden ze ook criminelen genoemd.

  Dat er mensen zijn (vaak eenmalige posters of eerste posters) die hun ei kwijt willen en klagen over een situatie waarin ze zijn verzeild geraakt, is ook een functie van deze site. Het is tenslotte niet leuk om met ziektes en alles wat daaromheen speelt in aanraking te komen.

  Of dit een forum is voor belangrijke zaken daar wil ik niet over oordelen, maar ik vind wel dat de berichtgeving wat gebalanceerder kan zijn. In mijn berichtgeving kom ik dan ook vaak op voor partijen die worden aangevallen. Veel op het internet werkt toch al als een fuik, gelijkgestemden vinden elkaar en ontwikkelen allerlei ideeen en denkbeelden die ongebalanceerd zijn en soms tot extremen en tot complottheorien kunnen lijden.

  De mensen in de zorg en in de farmaceutische industrie werken natuurlijk voor hun salaris, maar ook waardering is een belangrijk onderdeel van het plezierig werken. Ik zou het niet wenselijk vinden dat de waardering zo weinig wordt dat de mensen in die sectoren alleen nog maar voor het salaris werken. Die waardering zullen wij (als patienten) op moeten brengen en niet alleen maar de negatieve aspecten naar boven brengen. Wat meer respect zou op zijn plaats zijn.

  En ook als er dingen niet perfect zijn of er gaat wat mis, dan moeten we deze groepen nog steeds waarderen. De meesten van hen hebben goede bedoelingen en zijn echt niet alleen op ‘winst’ uit.

  Ben

  • Diageen

  Het onderwerp van dit forum betreft diabetes. Iedereen die iets kan toevoegen over diabetes kan een account aanmaken en een bericht aanmaken of reageren op een bericht. De moderator kan eventueel ingrijpen indien dat hij/zij dat nodig vindt. En dat heb ik ook zien gebeuren op dit forum. Zolang de discussie met respect voor elkaar en voor het onderwerp worden gevoerd, is er m.i. niets op tegen om iets aan de kaak te stellen. In tegendeel.

  In mijn bericht “App van FSL2” heb ik mijn mening over Abbott met feiten onderbouwd. Uit mijn bericht kun je conclusies trekken over mijn waardering over Abbott. Het gaat mij er niet om om Abbott aan de schandpaal te nagelen, maar is een poging om de app van FSL2 te verbeteren, want daar ben ik voor mijn diabetesmanagement wel van afhankelijk. En ik heb in de afgelopen maanden gezien dat Abbott dat niet uit zichzelf gaat doen. Helaas.

  • Ben42

  Sorry Diageen, jouw bericht wat zeker wel gebalanceerd en positief over Abbott. Mijn bewoordingen waren meer gericht op mensen die wat onvriendelijker zijn over Abbott en soms ook over zorgmedewerkers. Mijn verontschuldiging dat ik hierin niet duidelijk genoeg was.
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.