Home Forums Bewegen Backpacken in Thailand met diabetes type 1

 • Romee

Backpacken in Thailand met diabetes type 1

Hallo iedereen,

Ik ga aankomende zomer met 2 vriendinnen backpacken in Thailand. Wij willen 4 weken gaan. Ik ben 18 jaar oud.

Ik vroeg me af of er mensen op dit forum zijn die ook gebackpackt hebben met diabetes type 1. Hoe namen jullie alles mee? En hoe hielde jullie de insuline koel?

Ik heb zelf een insulinepomp en een glucosesensor die in verbinding staat met mijn pomp. Doen ze op het vliegveld in Bangkok heel erg moeilijk? En wat moet je allemaal van de voren regelen/verzamelen? Wij gaan ook een binnenlandse vlucht maken.

Tips zijn zeer welkom!
Alvast bedankt.

  • Sang

  Hey Romee,

  Wat ontzettend gaaf dat je gaat backpacken! Ik ben op dit moment in 6 maanden aan het reizen in Zuid-Amerika. Backpacken is fantastisch en veel makkelijker dan je zou denken.

  Ik heb geen ervaring in Thailand, maar ik heb genoeg tips en ervaringen die je vast gaan helpen. Je bent er allereerst mooi optijd bij, aangezien je pas in de zomer gaat. Ik zal je vragen van hierboven beantwoorden.

  Ik heb ook een pomp, maar dan met losstaand meetapparaat. Ik heb alle infuussets, strips en dergelijken mee in mijn backpack. In de originele verpakking ter bescherming. Niemand op het vliegveld geeft hier aandacht aan. Het neemt in mijn geval best veel ruimte in, maar het valt mee qua gewicht. Hou hier wel rekening mee wanneer je een backpack en de inhoud daarvan kiest.

  Mijn insuline heb ik ook voor 6 maanden mee. Vertrouw er niet op dat je onderweg kan herbevoorraaden. Ik neem het mee in 1 frio tasje. Deze maak je nat en koelt de insuline goed. Elke keer in een hostel maak ik het tasje weer nat en kijk ik of het even in de koelkast kan. Dit werkt super! (Pas op dat het niet in de vriezer komt te liggen) Tijdens meerdaagse trekkings laat ik het tasje met insuline, samen met andere spullen die ik niet nodig heb tijdens de trekking, achter in het hostel. De meeste hebben wel een kamertje om een tas achter te laten. (Ik heb nog meer tips voor dagtrips en trekkings, maar dat is wat veel om hier te typen)

  Op vliegvelden merk ik dat niemand iets geeft om insuline, infuussets en prikkers. Het enige wat ze interessant vinden is mijn pomp en mijn 2 reserve-pompen. Ze kennen dat simpelweg niet in Zuid-Amerika, maar ze doen er nooit moeilijk over. Ik geef ze trouwens altijd aan een beambte, zodat ze niet door de Xray hoeven. Het zorgt voor wat aandacht, maar zeg gewoon dat het niet door het apparaat mag en dat het voor diabetes is. Dan komt alles goed, je bent niet de eerste met diabetes is dat land. Meetapparaat en insuline laat ik altijd in mijn handbagage zitten. De infuussets, prikkers, reserve meter, teststrips en ampullen zitten in mijn ruimbagage.

  Ik heb een medisch paspoort van de apotheek en een medische verklaring van mijn DVK, maar hier is nog nooit naar gevraagd. Vraag het voor de zekerheid aan en zorg dat ze in je handbagage zitten.

  Voor inentingen moet je naar de GGD. Meldt tijdens eerste gesprek dat je diabetes hebt, dat kan invloed hebben op wat ze voorschrijven. Ik heb ivm de lengte van de reis een preventieve antibiotica-kuur aangevraagd en gekregen van mijn internist. Voor wanneer ik een wond oploop bijvoorbeeld. Bespreek dit met je internist.

  Laatste tip, ik heb altijd 1 of 2 flesjes cola in mijn backpack. Te laag suiker en out-gaan is het belangrijkste wat je moet voorkomen. Gelukkig is CocaCola zelfs in de meest afgelegen bergdorpjes te koop. Ook in Thailand.

  Onthou dat diabetes je niet hoeft te beperken tijdens het reizen. Ik heb een weblog waar ik voor vrienden en familie verhalen schrijf over alle gave dingen die ik doe. Ik beklim vulkanen, ga de jungle in, de zoutvlakte op en eet wat en waar ik maar wil. Suikerziekte heeft geen rol in die verhalen, het is iets wat op de achtergrond perfect te combineren is. Zolang je maar respect hebt voor je lichaam en goed naar haar luistert.

  Neem een kijkje op mijn weblog. Ik hoop dat je nog enthousiaster wordt om te gaan reizen. (En zelf een blog gaat bijhouden om anderen te inspireren)

  http://www.breakfastinsouthamerica.wordpress.com

  PS: je mag altijd een privéberichtje sturen als je nog meer vragen hebt.

  Groetjes Sander

 • Ik ben een paar jaar geleden ook met mijn backpack door Thailand getrokken, en heb eigenlijk weinig problemen ervaren. Zorg in ieder geval dat je een doktersverklaring bij je hebt voor de douane, dat je pomp niet door de röntgenscanner gaat, en dat je de insuline in je handbagage hebt zitten (in het ruim kan het bevriezen en je tas kan kwijt raken). Verdeel je voorraad: aantal dat je nodig hebt sowieso in handbagage en eigenlijk nog eenzelfde voorraad in de ruimbagage als reserve. Ik droeg ook een armband waarop stond dat ik diabetes heb, dan zien ze het ook gelijk bij de controle. Neem ook zeker een spuit mee als back-up en vraag een leenpomp aan. Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je overigens een extra tas mee voor medische spullen – zorg dan alleen wel dat het daarna nog in je backpack past ;)
  Ik merkte wel dat door de warmte mijn insuline in de pomp minder werkzaam was, dus misschien je ampul niet helemaal vullen zodat je vaker kunt wisselen met nieuwe, koele insuline. Ik had inderdaad ook een Frio-tasje bij me hiervoor, en als het kon ging het ook in de koelkast.
  Voor de rest kan ik alleen maar beamen wat Sander zegt (al zou ik bij een dagtocht ook zorgen dat je nog voor een paar dagen extra voorraad bij hebt, want je weet maar nooit), en Coca-Cola is inderdaad een life-saver ;) zeker als je sneller door je Dextro gaat dan je had verwacht, ik had ook altijd twee flesjes in mijn tas zitten.
  En verder – genier er van! Je moet wat meer voorbereiden en je moet er rekening mee houden, maar verder kun je net als iedereen gewoon het avontuur tegemoet gaan…
  (En Elephant Nature Park is nog mijn Thailand tip – olifantvriendelijk en ge-wel-dig mooi!)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.