Home Forums Nieuw met diabetes Bang voor diabetes 2.

Bang voor diabetes 2.

Hoi,

Ik heb zwangerschapsdiabetes gehad. Ben in juni bevallen van onze prachtige dochter. Helaas gaat het telkens door mijn hoofd of ik wellicht diabetes type 2 heb. Bij controles zijn mijn waardes goed. Echter voel ik mij vaak duizelig, dorstig of moet ik veel plassen. Ik had nog de meter van mijn zwangerschap en mijn buurjongen met type 1 had nog een sensor voor mij te leen, zodat ik mijzelf gerust kan stellen om dit twee weken bij te houden. Ik heb nooit geen hoge waardes en ben hier enorm blij mee. Helaas krijg ik vaak een alarm dat mijn waardes te laag zijn. Ook net na een maaltijd. Ik besloot om ook een vingerprik te zetten. De waarde van de vingerprik was 6,5 en van de meter op mijn arm 5,3. Welke kan ik het beste aanhouden en welke methode is het betrouwbaarste?

  • Net na een maaltijd, hoeveel tijd is dat? Normaal prik je 1.5-2 uur na de maaltijd.
    Kort erna zit er nog niet zoveel glucose in je bloed, dat heeft even tijd nodig.
    Dus als je: te weinig eet, niet voldoende eet, te kort op de maaltijd meet, dan zijn die waardes niet echt waardevol en dus dan te laag.

    Wat ook zou kunnen is hetvolgende verschijnsel, even een kopie van de site diabetesfonds:” Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd. Doordat de alvleesklier te veel insuline produceert, daalt de bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten geven die lijken op de symptomen van een hypo (hypoglykemie). Gemiddeld gebeurt dit een paar uur na het eten.”

    Maar ook dit is niet diréct na het eten.

    Je klachten kunnen door diverse oorzaken komen, DM is er 1 van. De eerste stap is dan toch om je symptomen bij de huisarts neer te leggen met je testschema erbij, waarbij je ook de tijd van eten én de tijd van meten moet benoemen, naast wat je eet, wanneer, activiteit, drinkgewoontes ( ik drink bv veel te weinig), hoe vaak plas je enz. Ben benieuwd, sterkte

  • Hoi.

    Bedankt voor je reactie.

    Vanochtend net na een bakje kwark daalde mn waarde alweer. 1,5 tot 2 uur na de maaltijd is mijn waarde altijd goed. Tussen de 5 en 7,8.

    Snachts krijg ik de melding dat mijn waarde te laag is en dat ik hierom moet scannen. Dan is deze vaak tussen de 3,6 en 3,8. Als ik even wakker blijf gaat deze wel weer omhoog naar 4,2 ong.

    Net ander half uur na de maaltijd gaf mijn sensor in de arm 5,3 aan en mijn vingerprik 6,5. Beide goede resultaten natuurlijk, maar dat is natuurlijk best een verschil. Vooral als het om een te lage waarde gaat vandaar dat ik benieuwd was, qat nu het meest betrouwbaar is.

  • De vingerprik is betrouwbaarder. De sensor is minder nauwkeurig, vooral in de hoogtes en laagtes. Deze geeft meer inzicht op de langere termijn zonder de belasting van prikken.

    Van de site van Mediq:
    “Nadelen
    Met een glucosesensor ziet u opeens alles. U ziet hoe uw glucose stijgt van bijvoorbeeld een koekje of een dropje en u ziet ook hoe snel deze weer kan dalen. Dit kan u onrustig maken en het gevoel geven dat u continu met uw diabetes bezig moet zijn.
    Een sensor meet niet in het bloed, maar in het onderhuidse weefselvocht. Dat betekent dat de waarde van de sensor vaak iets achterloopt op de waarde die u meet met uw bloedglucosemeter. Dit scheelt gemiddeld tien minuten.
    U draagt de glucosesensor 24/7 op uw lichaam. Dat kan soms zichtbaar zijn en sommige mensen reageren niet goed op de lijm waarmee de sensor op het lichaam wordt bevestigd.
    Als u de alarmfunctie gebruikt, kunt u waarschuwingen krijgen op ongelegen momenten, bijvoorbeeld in de nacht of tijdens een les.
    Heeft u vaak hoge of lage waarden of sterke schommelingen in uw glucosewaarden? Houdt er dan rekening mee dat de sensorwaarde in de hoge of lage gebieden minder betrouwbaar kan zijn.
    Er zijn glucosesensoren die gekalibreerd moeten worden. Dit kan betekenen dat u nog steeds regelmatig uw glucosewaarde moet prikken.
    Met een glucosesensor krijgt u de kans om uw diabetesinstelling te verbeteren. Dit is natuurlijk een voordeel, maar het betekent wel dat u vaker met uw diabetes bezig zult zijn. Door de sensor zelf verbeteren uw glucosewaarden niet. Dat lukt alleen maar als u op basis van de gegevens uit uw sensor anders gaat eten, meer gaat bewegen, meer of minder insuline gaat toedienen. Veel mensen doen dit in overleg met hun diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner.”

  • Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je dochter. De sensor loopt een 10 minuten tot een kwartier achter op de vingerprik. Dat kan het verschil al verklaren, meestal trek ik me niet zoveel aan van de waarden achter de komma, daarvoor zijn beide methoden voor bloedwaarden meten te onbetrouwbaar. Een goedgekeurde bloedglucosemeter mag bijv. 15 % afwijking hebben.

    Een waarde van 5.3 of 6.5 is niet laag, maar juist mooi. Een normale bloedsuikercurve schommelt tussen 4 en 8.

    Op deze website heb ik vaker meldingen van vrouwen gezien (een enkele keer een man) dat de sensor bij rust een lagere waarde aangeeft en als je opstaat dat hij dan een halve of hele punt stijgt. Om die reden heb ik mijn lage waarde alarm op 3,5 gezet om niet iedere keer ‘s-nachts onnodig wakker gemaakt te worden. Op welke waarde heb jij hem staan?

    Je bloedsuikerwaarde kan vlak na het eten lager zijn, omdat je alvleesklier al begint met insuline produceren omdat je bijv. snelle koolhydraten hebt genuttigd en de rest nog langzaam aan het verteren is. Verdiep je daar eens in en let ook op wat je drinkt. Vruchtensap werkt bij mij heel goed in het bestrijden van een hyoo. Kijk eens op https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten?gclid=Cj0KCQiAjc2QBhDgARIsAMc3SqR735bAP9GJJZjDir-JnRg7rnvkvS0l2XgHkmPRBXLTTrTIU_LCT8MaArTdEALw_wcB

    Tot slot een bezoek aan de huisarts met de lijst zoals Cruella aangeeft, lijkt me nuttig.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.