Home Forums Behandelaren Bang voor gewichts toename door insuline pomp.

Bang voor gewichts toename door insuline pomp.

Doordat je kunt extra kunt bolussen neem je misschien makkelijker een tussendoortje.
Dit is een van mijn  angsten betreffende de insulinepomp.

Als ik nu iets extra’s neem moet ik nu extra spuiten en bolussen, dit gaat gemakkelijk.
Weet dat dit zelfdiscipline is, wat ik ook wel heb met 20+ Jaren Type 1, maar dit is voor mij een van de belangrijkste redenen waarom ik tot nu toe nog geen pomp heb.

Mijn HbA1C waarde is gemiddeld rond de 45 mmol/mol, is oude notatie rond 6%.
Wat zijn jullie ervaringen ?

Thnx
6feet10

 • met dat gemiddelde kom je waarschijnlijk niet eens in aanmerking voor een pomp.

  En snoepen ligt niet aan wel of geen pomp, bij mij is niks veranderd voor en na de pomp

  • April

  Bolussen gaat inderdaad makkelijk, maar het ligt echt aan je zelf of je daardoor ook meer gaat eten. Ik ben sinds 4 weken (weer) pompgebruiker en eet echt niet meer als voor ik de pomp had. Ik ervaar echter wel het bolussen als zoveel prettiger dan steeds te moeten spuiten. Simpel rekensommetje hoeveel minder ik al gaatjes heb moeten prikken in mijn lijf, voor slechts 4 weken maakt me al blij.
  Een goed hba1c betekent niet dat je niet in aanmerking komt voor de insulinepomp..ook mijn hba1c was goed, maar daar deed ik wel heel veel moeite voor. Voor mij 1 van de redenen om over te gaan naar pomptherapie.

  • Jasper

  Hoi 6feet10

  Zelf heb ik ook (nog) geen pomp, maar het lijkt me wel fijn om er een te hebben.

  Ik ben niet echt bang voor een gewichtstoename bij mezelf, maar ik denk er wel het zelfde over. Nu neem ik geregeld geen extra snackjes tussendoor aangezien ik dan weer een naald in mijn buik mag zetten.

  Ik heb (meer bij wijze van bijdehante grap) al wel eens tegen een vriend die wil afvallen gezegd dat hij iedere keer voor ie wil eten maar eens een naald in z’n buik moeten prikken. Dat je dan toch meer nadenkt of je wel of niet iets neemt.

 • Insuline is een dikmaker, dat moet je je goed realiseren. En hoe beter je ingesteld bent, hoe gemakkelijker je wat zwaarder wordt. Dat komt doordat je met van buitenaf toegediende insuline altijd teveel moet spuiten. Dat kan gewoon niet anders. Ook met de pen, dus.
  Als je een pomp hebt raak je doorgaans wel beter ingesteld, maar in jouw geval is dat niet nodig. Ik heb al een pomp sinds 2003 en mijn langjarige gemiddelde HbA1c is 4,7
  Bij tegenwoordige metingen sta ik meestal rond 6.
  Wat je moet doen om te voorkomen dat je te zwaar wordt is, veel wandelen, liefst snel wanddelen. Zo mogelijk na elke maaltijd, dan is de kans op een hypo het kleinst. Op die wijze kun je een evenwicht bereiken. Veel succes, hé.
  Groet,
  Ton

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.