Home Forums Behandelaren Beginnend diabeet type 2

Beginnend diabeet type 2

Ik begrijp heel veel zaken nog niet. Ik stel die vragen maar krijg geen antwoorden. Ze adviseren mij nu zelfs een andere behandelaar te zoeken.

Iedere keer krijg ik het advies insuline te verhogen, maar dan stijgt de suikerwaarde ook. Als ik daar een vraag over stel krijg ik geen antwoord, ja dosis verhogen. Maar waar ligt de grens?
Ik heb zoiets als je een vuur wilt blussen moet je er geen olie opgooien.

 • Beetje lastig om te reageren met zo weinig gegevens. Wat mij opvalt is dat je als beginnend type II al insuline krijgt voorgeschreven. Maar als je de vlammen van het vuur beschouwt als de bloedsuikerwaarden is meer insuline bij hoge bloedsuikerwaarden juist water en geen olie.

  • Als er suikerwaarde wordt gemeten en wekelijks doorgegeven. De waardes van suiker stijgen elke week. En telkens weer komt het advies meer insuline. Het kan toch niet zo zijn dat de insuline de suikerwaardes juist verhoogd? Of ben ik gek en snap ik er echt niets van.

   Wat is te hoge waardes… 30+
   Een jaar geleden toen ik nog onder behandeling van de huisarts was waren de waardes nooit hoger dan 16. Nu via het ziekenhuis en de waardes liggen tussen de 20 en 30.

   Ik begrijp dit niet.

 • Insuline verhoogd je suikerwaarden niet, echt niet.

  De mogelijke oorzaken zijn eet, drink (alcohol) en beweeg-gewoontes. Is dit echter onveranderd gebleven dan is het meest logische dat je lichaam steeds slechter zelf in staat is om suiker af te breken en je daardoor nog meer insuline afhankelijk bent geworden

 • Van de site van het diabetesfonds: “Heb je diabetes, dan is een bloedglucose (bloedsuikerwaarde) tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. Je beperkt zo bijvoorbeeld problemen (complicaties) met ogen en nieren.”

  Het eten van koolhydraten verhoogt je bloedsuikers, bewegen en insuline verlagen deze. Weer van de site: “Wat is bloedsuiker of bloedglucose precies?
  Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose (bloedsuiker) gaat het hele lichaam door en geeft alle cellen energie. Bloedsuiker is van levensbelang: je kunt niet zonder.

  Normaal gesproken houdt het lichaam het bloedsuikergehalte precies in evenwicht: niet te veel en niet te weinig. Bij diabetes is dat evenwicht weg en is behandeling nodig om de bloedsuiker te verlagen.”

  Misschien ook handig is het verschil te weten tussen langzame en snelle koolhydraten: kijk op de site van het voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx. Die is wel vrij technisch. In wat meer lekentaal: https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-zijn-koolhydraten

  • Hier hou ik nou van van. informatie waar ik wat aan heb. En leesbaar ook. Die sites ga ik nooit bezoekenh. Te vermoeiend, ik zie daar ook TE slecht voor.

   Ik ben mezelf aan het genezen denki ik. Want ik verander geen eetgewoontes, beweeg amper (jicht enzo) Ik spuit nu: 48 eh lang per dag en voor elke maaltijd 32 eh korte insuline. Ik doe dit nu 2 weken en ik zie eindelijk een daling in de waardes. Nog niet waar ik zijn wil natuurlijk (tussen de 4 en 8) Dus komende week weer wat verhogen. Ziekenhuis adviseert me niet meer die vindenh mij te lastig denk ik. Dat wordt nog feest als ik weer terug ben in het land. Want dan ga ik bij ze langs. Ik heb gemerkt dat mijn tempo beter voelr dan wat ze adviseren in het ziekenhuis. Op hun trmpo stegen met de hoogte van de EH insuline ook de suikerwaarde. Nu volg ik mijn eigen tempo en de waardes zijn aan het dalen.

 • Hierbij een stukje service:
  Mijdt snelle koolhydraten dat is beter voor je:
  Producten met snelle koolhydraten
  Frisdrank (behalve de light of suikervrije)
  Snoep
  Koek
  Gebak
  IJs
  Honing
  Aardappels
  Witte pasta
  Witte rijst
  Witbrood
  Als mijn toevoeging: vruchtensap, die gebruik ik om hypo’s te bestrijden.

  En vervang deze door producten met langzame koolhydraten
  Zilvervliesrijst
  Volkoren pasta
  Volkoren brood
  Volkoren couscous
  Bulgur
  Haver
  Quinoa
  Groenten
  Fruit
  Peulvruchten
  Melk
  Yoghurt

  Probeer toch wat te bewegen, zoals twee keer per dag een korte wandeling.

  Succes en fijn dat het beter gaat.

 • Ook ik ben jaren naar mijn mening niet goed behandeld bij mijn plaatselijke gezondheidscentrum.
  Elke keer was het maar ‘spuit een beetje bij’ , vreselijke pijnen die ik al jaren aangaf werden afgedaan met dat ze het niet wisten maar het kan niet bij de suiker vandaan komen etc.
  Ik heb zelf aangedrongen op een verwijskaart

  Sinds oktober loop ik in het Diabetescentrum van het Flevoziekenhuis en Wow wat een verschil.
  Inmiddels heb ik medicijnen gekregen voor de neuropatie,waar de pijnen vandaan komen en heb ik vandaag definitief groen licht gehad van de Internist om over te stappen op een pomp samen met de fsl,voor type 2 mogen ze er maar 2 per jaar geven en ik ben de gelukkige.

  Mijn punt is dus…. KOM VOOR JEZELF OP.
  Het is JOUW lichaan en JOUW ziekte waar je de rest van je leven mee bezig bent.

 • Bij de tijd dat iemand de diagnose type 2 diabetes krijgt is in sommige gevallen het aantal beta cellen in de alvleesklier al gehalveerd. Dit is ook wetenschappelijk onderzocht, een voorbeeld van een deel van dit onderzoek is het blootstellen van menselijke beta cellen aan vet in een petrischaaltje. Hier treedt dan op een gegeven moment apoptose op (het proces van geprogrammeerde celdood) en die komen nooit meer terug.

  Het kan dus zijn dat (onder andere mede mogelijk gemaakt door het niet aanpassen van eetgewoontes) je lichaam steeds verder verzeild raakt in deze vicieuze cirkel met als gevolg dat je straks geheel afhankelijk bent van insuline net zoals iemand met type 1 diabetes zonder een weg terug.

  Heb je al eens geprobeerd om een dagje niet te eten en enkel een glas water te drinken wanneer je dorst hebt? Je zou dit eens kunnen proberen om te kijken of je lichaam de dag erna beter reageert op je voeding. Reageert het beter? Dan weet je dat het zeer waarschijnlijk te maken heeft met insuline resistentie.

  Wat ook nog zou kunnen is dat je last hebt van een toenemende insuline resistentie. Zonder over jouw leefstijl te oordelen wordt dit vaak veroorzaakt door een dieet met weinig koolhydraten en veel vet waardoor uiteindelijk het vet zich gaat ophopen in je spiercellen. Het gevolg hiervan is dat je meer insuline nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken op je bloedsuiker. Heb je al geprobeerd om de inname van verzadigde vetten te verlagen?

  Naast het proberen om meer plantaardig te gaan eten is bewegen ook heel goed inderdaad. Dat wandelen is dus zeker een goed idee voor zover dat mogelijk is.

  Wat is de reden dat je geen eetgewoontes verandert?

  Sterkte.

 • Goedemorgen,

  Ik hoop hier wat reacties te krijgen op wat vragen. Ik voel me regelmatig niet lekker. Stemmingswisselingen en snel geagiteerd en paniekerig als ik niet op tijd eet. Ik ben getest op diabetes en heb het niet. Mijn waarde was 5,2 nuchter.
  Maar met name de nachten zijn een groot drama. Ik moet dan eten om die opkomende trillerigheid en paniek on der controle te krijgen. Ik eet soms wel 4x op een nacht, een broodje kaas, bakje yoghurt, banaan…zeg het maar. Ben de wanhoop nabij omdat ik nu amper nog een oog dicht doe. Overdag heb ik het onder controle als ik maar op tijd gezond eet. Heeft iemand tips die net als ik geen diabetes heeft maar wel schommmelende bloedsuikers en dan met name s’nachts?
  En zijn hier mensen bekend met een natuurvoedings therapeut o.i.d?
  Hoop van jullie te horen…

 • Hallo Vlindertje,

  Je zegt ’s nachts last te hebben van schommelende bloedsuikers, weet je dat zeker? Heb je ’s nachts wel eens je bloedsuiker gemeten?

  Heb je al eens een glucosetolerantietest gehad? Dit kan inzicht geven over hoe snel je lichaam suikers uit je bloedbaan kan krijgen.

  Eet je vaak ’s avonds nog iets voor het slapen gaan? Probeer dat eens niet te doen, zodat je lichaam wat meer rust krijgt. Mocht dat niet lukken, eet dan iets wat een laag nummer op de glycemische index heeft.

  Wist je trouwens dat het ’s nachts eten van voedsel laag op de glycemische index een hogere piek je bloed kan veroorzaken dan het eten van voedsel hoog op de glycemische index in de ochtend?

  Daarom is het ook zo belangrijk (wat en) wanneer je eet.

  Ben je bekend met het “circadiaan ritme”, ook wel bekend als “24-uursritme” of “slaap-waakritme”?

  Je glucosetolerantie neemt af naarmate de dag vordert, wat betekent dat het vermogen van je lichaam om je bloedsuikers onder controle te houden steeds verder afneemt.

  Je lichaam verwacht gewoon niet dat je eet als het buiten donker is.

  Waar het vaak ook mis gaat is dat wij Nederlanders vaak meer bij het avondeten eten dan bij het ontbijt, terwijl onderzoek juist uitwijst dat het beter is om ’s ochtends wat meer te eten. De verklaring hiervoor is dus dat ’s ochtends je glucosetolerantie minder verzwakt is dan in de avond/nacht.

  “Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar.”

  Zou je misschien willen delen hoe je dieet er ongeveer uitziet?

  Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • Beste nachtwacht,

  Heel erg bedankt voor je reactie op mijn vragen.

  Ik heb nog nooit mijn bloedsuikers gemeten s’nachts. Maar heb nu een meter van een collega gekregen.

  Heb nog nooit van het circadiaan ritme gehoord…

  Ik heb met een diëtiste gekeken wat ik ongeveer eet en dat is eigenlijk al heel erg gezond. Let er nu ook op om te eten volgens de glykemische index.

  En volg nu wat richtlijnen van Rineke Dijkinga natuurvoedings deskundige.

  Maar ik kan echt niet stoppen met eten voor uren. Ik raak dan helemaal van de kaart. Mijn hart gaat sneller kloppen, wordt paniekerig huilerig en geagiteerd. Als ik dan weer iets gegeten heb zoals een volkorenbroodje met kaas of schaaltje yoghurt dan gaat het na een half uur ofzo weer beter. Om na een 1,5 uur ofzo weer hetzelfde te krijgen. Ik doe amper nog een oog dicht hierdoor. Weet me dan geen raad meer. Ik weet ook niet goed meer wat ik s’nachts dan moet eten…?

  • Ik denk dat het voor jou belangrijk is om eerst te achterhalen wat de oorzaak is van het niet kunnen stoppen met eten. Of in ieder geval de mogelijke oorzaken gaan uitsluiten door dus bijvoorbeeld ’s nachts eens te meten, wanneer je wakker wordt met de algehele malaise die je eerder beschreef. Of meet op elk moment dat je je niet lekker voelt, dan zie je gauw genoeg of je inderdaad last hebt van hypo’s.

   Helaas weet ik onvoldoende van jouw persoonlijke situatie af om een inschatting te kunnen maken wat er met je aan de hand is.

   • Heb je overgewicht?
   • Heb je vaak honger na een maaltijd?
   • Heb je recentelijk bloedonderzoek laten doen om je bloedvetten (HDL, LDL en triglyceriden) te laten meten en zijn deze abnormaal?


   Als je al deze vragen met ja kan beantwoorden dan zou je bij je huisarts kunnen informeren naar “Hyperinsulinemie” en “Insulineresistentie”. Je zou dan te maken kunnen hebben met een overbelasting van je alvleesklier.

   Ik hoop dat je hiermee verder komt in je zoektocht naar een oplossing.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.