Home Forums Bloedsuikerwaarden berekening Freestyle libre

berekening Freestyle libre

Weet iemand ook hoe Freestyle libre tussen twee scans de gegevens berekent?
Freestyle libre weet niet als je iets eet, of een extra inspanning doet, je hebt een snelle of langzame verbranding, dat speelt ook een rol.
Gr, Hilbrand

 • Hij meet iedere 5 minuten.

 • Hoi,
  Als je scant,geeft de grafiek de gegevens tussen de laatste twee scans weer

  • Abisko

  De naald van de fsl meet elke minuut en slaagt dat in het geheugen op. Tot 8 uur geheugen
  Het scannen haalt enkel de gegevens op via technologie nfc, naar de gsm of scanner.

  Noteer dat de grafiek een beetje mishandeld is omdat de glucsowaarde en tijdsas niet in verhouding zijn. Dat is wat oefening.

  • @abisko….wat er in je arm steekt is geen naald, maar de sensor zelf. Dat is een flexibel stukje…geen idee eigenlijk waar het van gemaakt is, maar het is geen naald. De naald zit in de applicator waarmee je de sensor plaatst. Die blijft achter in de applicator, nadat de sensor is aangebracht.

   Als je de app op een smartphone kunt gebruiken, dan heb je een overzicht van de laatste 24 uur. De reader van de sensor gaat inderdaad niet verder dan 8 uur.
   Om daar een volledig overzicht te hebben, moet je eigenlijk ook midden in de nacht scannen om die 8 uur niet te doorbreken. Ik doe het nu bijna slapend.

   Het is ook een andere manier van meten. De sensor meet de glucose in weefsel. De tradtionele vingerprik die in het bloed. Daarom kunnen de waarden ook zo verschillen.

   Dat is lastig, want de sensor kan te lage waarde aangeven, terwijl een vingerprik binnen een minuut na scannen een te hoge waarde kan aangeven.

   Er is een instructiefilmpje van Abbott waar je misschien wat aan kunt hebben:

  • Abisko

  wat er in je arm steekt is geen naald, maar de sensor zelf. Dat is een flexibel stukje…geen idee eigenlijk waar het van gemaakt is, maar het is geen naald. De naald zit in de applicator waarmee je de sensor plaatst. Die blijft achter in de applicator, nadat de sensor is aangebracht.

  Noem het een naald of een draadje. Het is een draadje waar enzymen opzitten die reageren met onderhuidse glucose. De sensor meet het verschil in electrische spanning.
  Het proces bij strps noemt glucose oxydase waarbij gluconic acid wordt gemaakt. glucose in onderhuis vocht meten is vergelijkbaard, alleen complexer.

  In feite is glucose meten via radioctief kalium de meest nauwkeurige. Dat is heelaas niet haalbaar.

  • Dank je wel voor je uitgebreide uitleg.

   Een goede stap in de ontwikkeling van sensor zal zijn ,dat gegevens realtime ook op de smartphone worden opgeslagen,door bijvoorbeeld WiFi signaal,heb je constant een goed beeld van je waardes.

   Gr, Hilbrand.

  • Jasper

  Je kan nu ook al met een bluetooth zender, de miaomiao bijvoorbeeld de waarden naar je telefoon laten sturen. maar dat is allemaal niet officieel ondersteund

  • BertR

  Uit de reacties leid ik af dat sommige forummers zich verdiept hebben in de techniek van de Libre sensoren. Wat ik hieraan toe zou willen voegen is het volgende:
  Zoals al opgemerkt meet de Libre elke minuut maar worden gegevens bewerkt/gepresenteerd in vijf-minuten blokken.
  Hierbij wordt, zoal ook bij veel andere typen sensoren het geval is, een truc uitgehaald. Als je met de reader scant krijg je een waarde te zien, die is gebaseerd op de gemeten waarden in de achterliggende periode waarop een algoritme is toegepast om de meest waarschijnlijke waarde over 10 minuten te voorspellen. De suikerspiegel in het weefselvocht loopt immers 15 – 20 minuten achter bij die in het bloed. Door die correctie zal in veel gevallen een waarde worden aangegeven die dichter bij die van een vingerprik ligt. Het gaat echter mis in situaties waarbij opeens sterke wisselingen plaatsvinden. Soms reageert de Libre hier dan op door te melden dat geen gegevens kunnen worden gerapporteerd en dat je over 10 minuten het nog maar eens moet proberen. Vaak komt dat doordat het algoritme dan niet te interpreteren meetwaarden heeft gevonden.

  Groet,
  Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.