Home Forums Behandelaren Betrouwbare, up-to-date info over insulinepompen?

Betrouwbare, up-to-date info over insulinepompen?

Ik ga binnenkort op controle bij mijn dvk en ik wil daar gaan bespreken of ik eventueel een pomp kan/mag/wil.
Ik heb sinds 6,5 jaar type 1 en ben met pennen goed ingesteld. Een pomp is tot voor kort nooit ter sprake gekomen, dus ik dacht altijd dat ik er niet voor in aanmerking zou komen. Totdat ik pas geleden voor het eerst bij mijn nieuwe internist kwam. Zij vroeg of het een bewuste keuze van mij is om met de pen te spuiten…
Ik ben nu alvast wat aan het rondneuzen op internet, en ik volg oa. de livestreams van Diabeter (ben daar geen patiënt). Daar hoor en lees ik regelmatig berichten over nieuwe pompen die eraan zitten te komen, maar ik vind daar vrijwel geen nuttige informatie over op de websites van de fabrikanten.
Zowiezo kom ik bijv. op de sites van pompnet, jdrf en eendiabetes verouderde informatie tegen. Iets wat me best wel tegenvalt. Want stel dat ik een pomp mag, en ik kies er nu een uit, om vervolgens erachter te komen dat er over een paar maanden iets nieuws komt wat veel moderner is en misschien beter bij mij past…
Ik kom niet in aanmerking voor CGM, maar ik heb wel de FSL + MiaoMiao2.
Heeft iemand tips waar ik betrouwbare info kan vinden mbt. de pompen die nu en binnenkort in Nederland verkrijgbaar zijn? Alvast bedankt!

 • Pompen die kunnen communiceren met FSL+MiaoMiao zijn de Accu Chek Insight & Combo en de Dana RS. Zoek op AndroidAPS.

  Voor een volledig overzicht kijk bij https://www.pompnet.nl/

  • Dankjewel voor deze info. Dit had ik al op andere plekken gelezen, volgens mij.
   Ik heb ook ergens gehoord/gelezen dat er een nieuwe versie van de Omnipod komt die met een sensor communiceert. Dat lijkt me ook wel wat…

 • er komt wel iets nieuws op de markt namelijk de kunst alvleesklier daar is een arts mee bezig in Arnhem om dat te realiseren, ik wilde ook een pomp maar kom daar niet voor in aanmerking en toen stelde de dvk voor om nog even te wachten op deze optie want, daar kom ik wel voor in aanmerking.
  Ik weet verder niet hoe het werkt maar, het schijnt dat er een aantal patienten het aan het uit proberen zijn en die geven dan door of het werkt ja of nee.
  Ik zou als ik jou was dat even vragen aan jou dvk, misschien weet zij hoe dat verder in zijn werk gaat.

  • Dat de kunstmatige alvleesklier eraan zit te komen (of eigenlijk: hij is er al), weet ik. Dat volg ik redelijk, want ik vind dat een machtig mooie uitvinding.
   Ik vrees dat het nog wel een poos kan duren voor alles rondom vergoeding, enz. geregeld gaat worden. Dat zal niet meer voor dit jaar zijn, denk ik. En misschien ook nog niet voor volgend jaar. Aangezien ik momenteel niet in aanmerking kom voor CGM, zal ik voorlopig ook de kunstmatige alvleesklier niet krijgen. Helaas…

  • RITA

  Beste Monique,

  Zelf heb ik goede ervaring met de Omnipod insulinepomp! Al vuer jaar. Van de dvk kreeg ik de opmerking toevallig deze week dat er nu een nog dunner exemplaar bestaat: de Omnipod Dash, die ze voor me gaat aanvragen.Dit was destijds mijn keus vanwege het feit dat er geen infuus of kabeltje aan zit, dus draadloos.
  Dit krijg ik via fa.Insulet.

  Nog een tip: Mylife Ipsopump, ook helemaal niet slecht.

  Succes. Rita

  • RITA

  Monique, al die afkortingen, die je gebruikt, zeggen mij niets, sorry, Rita

  • Dankjewel voor je tips, Rita.

   De afkortingen die ik heb gebruikt, zijn heel gebruikelijk op verschillende forums en facebookgroepen, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen nog wat abracadabra is. Bij diabetes hoort een heel eigen woordenschat…

   Dus hier wat uitleg:

   dvk = diabetesverpleegkundige (wordt ook weleens afgekort tot dvp)

   CGM = continue glucose monitoring, ook wel bekend als “sensor” of “glucosesensor”. Deze meet elke 5 minuten je glucose en geeft dat door aan een ontvanger. Het kan alarmen geven als je glucose uit de bocht dreigt te vliegen.

   FSL = Freestyle Libre, dit is een zgn. flash glucose monitoring systeem. Deze meet elke 15 minuten je glucose, maar geeft alleen de waarden als je er zelf om vraagt dmv. de sensor te scannen. Helaas geeft deze geen alarm, hij waarschuwt alleen als bij het scannen blijkt dat je waardes niet goed zijn.

   De MiaoMiao is een opzet-apparaatje wat van je Freestyle Libre een soort CGM systeem maakt. Het leest elke 5 minuten de sensor en geeft de waardes door aan een ontvanger. Hier zijn er ook alarmen in te stellen.

    • etup

    Hallo
    Ik heb al sinds 1999 een pomp. Eerst de accucheck. Deze beloofde een afstandsbediening, maar is er nooit gekomen. Ik gebruik al vele jaren een Medtronic pomp. Eerst de 640 nu de 670. Het voordeel van deze pomp beiden met sensor, is dat de insulinetoeding gestopt kan worden bij een te lage of dreigende hypo!!
    Dat is in ieder geval iets fantastisch.
    Ik heb tussendoor nog eens geprobeerd om van de pomp af te komen, insulinepennen gebruikt. De pomp is voor mij toch echt ideale.
    Mijn suikerwaardes zijn over het algemeen nog beter dan van een nietdiabeet,dat wil niet zeggen dat ik achterover kan leunen!
    Ik ben er wel minder mee bezig dan met de 640, maar nog iedere dag neem ik hem in mijn handen en doe iets ermee.
    Het sporten is nu een ding voor mij.
    Ik ben al dagen bezig als ik een hoofdopdracht heb om mijn suiker in de juiste balans te krijgen. Dat valt niet mee…..
    Er wordt aan gewerkt.
    Zowel door mij, als Medtronic en mijn diabtesverpleegkundige. Wordt vervolgd….
    Gr etup

  • H1LL1E

  Beste Monique,
  Ik ben aan het wachten op de Metrum (op dit moment heb ik een medtronic 640, maar ik vind dat ze niet genoeg vernieuwend zijn). De Medtrum 7+ is een hele nieuwe patch pomp die ook bediend kan worden met je mobiel. Dan kan ik de fsl alleen met mijn telefoon, andere app openen en vervolgens insuline toedienen. Op internet is hier heel weinig over te lezen (in Nederland gaat Medtrum nu pas net beginnen), maar aangezien het altijd 3 maanden uitgeprobeerd mag worden wil ik hier wel voor gaan.
  Ook hier ik van mijn dvk dat ze vergoeding voor de cgm zeer waarschijnlijk in 2021 helemaal gaan veranderen. De kans bestaat dat deze net als de fsl ook vergoed gaat worden.
  Bij de Medtrum kan dan ook een cgm gekoppeld worden, waarbij de dan bezig zijn met een loop-systeem.

  Ik wacht met spanning het bericht af van mijn dvk.

  Groeten Hilde

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.