Diabetes Trefpunt header

Bevrijd met cryotherapie

Nadat ik het kuuroord/strafkamp in Slovenië was ontvlucht en eerder al mijn personal trainer de deur had gewezen, moest er toch weer iets gebeuren. Want: nog steeds verre van fit. Het werd cryotherapie: je lichaam 3 minuten blootstellen aan extreme kou wat een boost zou geven aan je totale immuunsysteem. Met als bijkomend voordeel een verhoogde stofwisseling wat zomaar tot afvallen kon leiden…

Net toen ik dacht ‘het is nog te doen’ werd ik gelanceerd

Mijn slanke, jongere zus, de initiatiefneemster, appte op de dag des oordeels al vroeg ‘Ben je er klaar voor?’ waarop ik volmondig ‘Neen’ kon zeggen. Toch stapte ik een uur later Cryospace ’t Gooi binnen. Wat kon me immers gebeuren, behalve een hartaanval? Na mijn handtekening gezet te hebben onder wat ik allemaal NIET mankeerde (ook wel eens leuk), mocht ik, met enkel handschoenen en speciale sloffen aan, een soort capsule in (je moet niet claustrofobisch zijn).

Vol energie

Net toen ik dacht ‘nou, een beetje krap en koud is het wel, maar het is nog te doen’, werd ik gelanceerd. En ging het apparaat aan. Tot -140… De eigenaresse klom op ooghoogte en sommeerde me te blijven doorademen. Ondertussen werd ik aangemoedigd door m’n zus (waarvan ik voordat ik in de capsule stapte al afscheid had genomen en gevraagd had of ze goed voor ons moeder wilde zorgen).

Mijn benen begonnen te prikken en voor de rest wist ik niet meer dat ik überhaupt nog een lichaam had. Maar ik bleef ademen. Toen waren de drie minuten voorbij, ging de capsule naar beneden en werd ik bevrijd. En dat is hoe ik me nu, 2 dagen later, nog steeds voel: bevrijd. En vol energie.

Chantal Schouten (47) is producer/redacteur bij AVROTROS Radio. Zij zit bij een wijnclub, houdt van lekker eten en niet van sporten. Als zij haar levensstijl niet aanpast, heeft ze grote kans de diagnose diabetes type 2 te krijgen. In Diabc schrijft ze een column en houd je op de hoogte van haar strubbelingen.

 • Ja, maar gelukkig werkt Chantal bij de AVROTROS radio. In mijn 35 jarige Radio producer leven bij de toen nog TROS was het spuiten en controleren tijdens werk een gewone zaak waar iedereen bijzat. En er werd zelfs rekening mee gehouden. Dat is wel het makkelijke van werken bij de Omroep, niemand kijkt ergens van op. En ik “begon” met de toen ong echte injectienaalden…….ja,ja.
  En als het dan even wat minder ging zei soms toen jeugdige collega d.j. Martijn Krabbé wel eens :“Hé moet je niet even scoren?”…
  Doelend op de Dextro.

  Hopelijk blijft insuline “scoren” Chantal bespaard.

  • Dat hoop ik ook Gottfried! Ik doe m’n best ;) Dank voor je reactie!

  • Ben42

  Op de site van :
  Cryospace het Gooi
  Tijdens de behandeling wordt het lichaam drie minuten blootgesteld aan min 140 graden Celsius.

  Je lichaam blootstellen aan -140 graden Celsius zou vrij direct ‘brandwonden’ opleveren. Dus bij deze tekst zijn wel enige korrels zout nodig.

  Verder is het zo dat als dit een :
  boost zou geven aan je totale immuunsysteem
  Waarschijnlijk ook een boost geeft aan de mogelijke auto-immuumsysteem reacties. **)

  Op de site staan nogal wat gezondheidsclaims. (onstekingsremmend, pijn onderdrukkende).

  De claims worden wel plausibel gemaakt met mooie verklaringen. En of je wel of geen baat hebt bij een dergelijke behandeling dat kan ik niet beoordelen. Maar vaak is als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het dat ook. Deze behandeling zou ook onder die categorie kunnen vallen. Je lichaam meer dan enkele seconden bloot stellen aan een temperatuur van -140 graden Celsius is in ieder geval af te raden.

  Ben

  **)
  Diabetes type 1 ontstaat vaak nadat je immuumsysteem een boost heeft gehad, b.v. na een ontsteking.

  • Idd, je lichaam blootstellen aan -140°C en de tere en/of edele delen lijkt mij verre van ideaal 😱

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.