Home Forums Behandelaren BHV-er die (n)iets van diabetes weet?

BHV-er die (n)iets van diabetes weet?

Een jongere vertelde me dat hij bij een BHV-er (Bedrijfs HulpVerlener) terecht kwam met een omgeklapte duim. Van de pijn zat hij spontaan heel hoog. De BHV-er was verbaasd dat hij zijn bloedsuiker ‘zo handig’ kon meten… De jongen die ik sprak had doorgevraagd en was verontwaardigd hoe weinig die BHV-er van diabetes wist (“Echt helemaal geen fuck!” :-)). Daardoor ben ik nieuwsgierig geworden naar andere ervaringen met BHV-ers. Heb jij daar wel eens mee te maken gehad? En wat was je ervaring?

Groetjes,
coördinator activiteiten

 • Hoi,
  Volgens mij houd het weinig in als je BHV-er bent. Het gaat meer om oefenenen van een hartmassage op een pop. Maar het is natuurlijk schandalig dat deze bhv-er niets van diabetes weet.
  Het zou zo moeten zijn dat iedere bhv-er bepaalde basiskennis heeft, en niet alleen van flauw vallen of een hartaanval.
  Ik ben zelf ooit bhv-er geweest, had toen nog geen diabetes, en kreeg er ook niets over te horen.
  De inhoud van bhv-cursussen zou kritisch moeten worden bekeken.

  • rikf

  Het verbaast me regelmatig dat diabeten vinden dat iedereen maar moet weten wat diabetes precies inhoudt. Een BHV’er is geen medicus, het is een collega die als taak, naast zijn functie, ook nog wat eerste hulp moet kunnen verlenen, mensen evacueren en brand bestrijden. Medische situaties als reanimatie, wonden afbinden ed lijken mij dan net wat acuter dan een hypo. Hypers lijken me persoonlijk overbodige kennis voor een BHV’er. ’t Is tenslotte maar een cursus van een paar dagen voor acute situaties en hypers zijn niet heel acuut.
  Daarbij, een diabeet is vooraf bekend met zijn ziekte en zich kan voorbereiden op zo’n situatie. Voorbereiden als in, even een keertje langs de BHV’er lopen en checken of de BHV’er bekend is met diabetes en een korte uitleg geven indien nodig.

 • Als je diabetes hebt, zou je dit kunnen aangeven bij de BHV’er en uitleggen wat er in een noodsituatie moet gebeuren, meer kun je niet verwachten vind ik. In principe hoeft een BHV’er dit ook niet te weten, hij is er in de eerste plaats voor algemene eerste hulp, en voor het regelen van bijvoorbeeld evacuaties bij incidenten.
  Als ze van elke mogelijke ziekte van alles zouden moeten weten, dan zouden ze onderhand een medische training moeten krijgen.

  • Ben42

  Helemaal eens met de voorgaande twee schrijvers.

  De jongen die ik sprak had doorgevraagd en was verontwaardigd hoe weinig die BHV-er van diabetes wist (“Echt helemaal geen fuck!” :-)).

  Voor mensen die verontwaardigd zijn over de kennis van niet medisch personeel, eens een vraag van mij. Hebben jullie het EHBO diploma ?
  Wees dan ook niet verontwaardigd over het ontbreken van kennis bij anderen.

  Voor mensen die wel het EHBO diploma hebben, mijn complimenten.

  Ben

 • Ben zelf bhv’er en vind eigenlijk dat een bhv’er niet op de hoogte kan zijn van alle aandoeningen die kunnen bestaan. Als je zelf vindt dat je geholpen wilt worden bij een hypo, kun je ook zelf je diabetes melden bij de BHV vóór er zich een probleem voor doet.
  Mijn collega BHV’ers weten wel waar ze op moeten letten in het geval van een hypo. ;-)

  • Jaapie

  Ik vind dat een bhv-er niet overal van op de hoogte hoeft te zijn. Dat is gewoon te veel moeite voor een vrijwilliger zonder medische achtergrond. De eerste hulp moet hij kunnen verschaffen. Daar valt over het algemeen niet de diabeteszorg onder. Wat ik zelf wel zou doen, is een praatje met de bhv-er erover maken, zodat hij wel van de situatie op de hoogte is en beter kan handelen mocht een lastige situatie zich ooit eens voor doen. Als jij opeens een dusdanige hypo krijg dat je je bewustzijn kwijt raakt, is het toch fijn als er mensen om je heen zijn die weten wat er gedaan moet worden. Maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt in mijn ogen bij de diabeet.

 • Zelf ben ik al jaren BHV-er en sinds 4 jaar heb ik diabetes type 1. Voordien wist ik ook heel weinig van diabetes. Ik heb wel wat geleerd omdat mijn moeder al jaren type 2 heeft, maar ook dat was niet meer dan wat basiskennis. Pas sinds ik het zelf heb, begrijp ik wat het met iemand kan doen. Dat mijn collega-BHV’ers niet veel weten over diabetes, dat kan ik ze dan ook niet kwalijk nemen. Wij leren de basis van levensreddende handelingen, brandbestrijding en ontruiming. We zijn geen medisch geschoold personeel.

  Dit voorjaar had ik mijn jaarlijkse herhalingscursus en daarbij kwamen oa. redenen voor bewusteloosheid voorbij en mijn eerste reactie was torenhoge of veel te lage bloedsuikers.
  Het was het de instructeur opgevallen dat ik een FSL gebruikte en moest spuiten voor het eten. Ze vond het interessant en vroeg of ze de reader mocht laten rondgaan. Natuurlijk mocht dat; hoe meer mensen het apparaatje kennen, hoe beter (voor de gelegenheid natuurlijk ook even gescand).
  Diabetes werd spontaan een onderwerp waarover ik een beetje uit eigen ervaring kon vertellen en ook de instructeur vertelde haar ervaringen met een collega van haar (type 2). Ze wist niet dat de man diabetes heeft totdat hij een keer neerging met een flinke hypo. Toen heeft hij ’t een en ander verteld en sindsdien weten zijn collega’s dat zijn bloedsuikers weleens van slag kunnen zijn, als hij niet helemaal zichzelf is. Ze zorgen er dan voor dat hij zijn maatregelen neemt en letten sindsdien beter op hem.
  Ze liet zelfs glucacon- en insulinepennen rondgaan. Persoonlijk vond ik het verrassend dat zij voor een niet-diabeet toch wel ’t een en ander wist, en dat ze de tijd nam om dit te bespreken. Ik kan alleen maar hopen dat er bij mijn medecursisten iets van is blijven hangen. Ik heb ze in ieder geval een tip meegegeven: als je weet dat iemand diabetes heeft en die ligt bewusteloos, bel dan meteen 112.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.