Home Forums Behandelaren Freestyle Libre: welke pleister om langer te zwemmen?

 • Anna073

Freestyle Libre: welke pleister om langer te zwemmen?

Heel tevreden ben ik met de Freestyle Libre! Nu zwem ik graag wekelijks en ook minstens een uur. Wat volgens de richtlijnen niet kan: niet langer dan 30 minuten. Wie weet welke pleister echt waterdicht is die ik over de sensor kan plakken? Merk en afmeting? Dank!

  • Ben42

  Langer dan een halfuur zwemmen daar is de Libre niet voor gemaakt. Tenminste dat vinden ze bij Abbot.

  De sensor goed vast laten zitten, was voor mij ook wel een probleem. Sporten, woelen in bed, zweten en ook zwemmen hielpen daarbij niet echt.

  Maar bij mij blijven de sensoren nu eigenlijk vrijwel altijd goed zitten.
  Hieronder de procedure die ik volg. Reden voor de procedure is dat mijn huid na verloop van tijd erg gevoelig is geworden voor de sensor en dat de sensor soms losliet.

  1. Skin tac (doekjes met lijm) op de huid smeren.
  2. Tegaderm op die plek plakken.
  3. Skin tac op de Tegaderm.
  4. Sensor op de tegaderm.

  De sensor blijft nu goed zitten. Maar de naald van de sensor gaat niet (altijd) goed door de Tegaderm. In het midden van de tegaderm knip ik daarom een klein gaatje. Een volgend probleem is dan de naald precies boven dat gaatje te krijgen. Daarvoor teken ik cirkels op de tegaderm zodat bij het inschieten van de naald, de naald precies door het gaat je gaat.

  Om de cirkels op de tegaderm te tekenen heb ik iemand een sjabloontje laten maken zodat ik daarmee met een viltstift het midden, een kruis en wat cirkels precies op de tegaderm kan tekenen.

  Eventueel wil ik deze week wel wat foto’s plaatsen van het sjabloontje en de geplaatste sensor. Het sjabloontje is gemaakt met een 3D printer.

  Zoals gezegd een belangrijke reden voor de tegaderm was mijn gevoeligheid voor de pleister. Bij ander mensen werkt de Skin tac misschien al voldoende goed om de sensor goed te laten zitten.

  Dus misschien eerst eens skin tac wipes proberen. En eventueel toch de tegaderm. De tegaderm heb ik ook wel eens over de sensor geplakt indien die dreigde los te laten. Dat werkte wel, maar niet fantastisch. De sensor werd dan iets langer op zijn plek gehouden.

  Sinds de bovenstaande procedure heb ik nog maar 1 of 2 keer de sensor na een week een beetje extra hoeven te bevestigen

  Zoals alles op het internet vertrouw ook dit bericht niet.
  Vriendelijke groet,
  Ben

   • Anna073

   dankje. Sensor blijft bij mij goed zitten. Het is me echt te doen om de vraag of en hoe je met de sensor op arm ruim een uur kan zwemmen. groet!

  • Ben42

  Abbot heeft duidelijk een limit aangegeven hoelang je met de sensor mag zwemmen. Het zou niet goed zijn als iemand adviezen geeft die ertegenin gaan. De sensor is bedoelt voor een bepaald gebruik en niet daarbuiten.

  Wat je eens zou kunnen proberen is een keer een sensor plaatsen direct nadat je hebt gezwommen en dan 14 dagen later dan ruim een uur gaat zwemmen net voordat de sensor afloopt. (Dan zwem je dus op dezelfde tijd als 2 weken ervoor). Je geeft zelf al aan dat de sensor goed blijft zitten, dus ik neem aan dat dat niet het probleem is. Als de sensor dan b.v. na een uur geen resultaten meer geeft, jammer, maar je sensor was toch al bijna aan het einde. Geeft de sensor nog wel resultaten, mooi. Door dit zo te proberen heb je geen kosten en de risico’s zijn ook beperkt. Je gaat wel tegen het advies van Abbot in, maar in verwacht niet dat Abbot daarop zal reageren. Ook verwacht ik niet dat de sensor dan schade aan de lichaam aanricht. (B.v. door te exploderen, door chemisch te gaan lekken, of andere dingen doet die de omgeving zullen schaden).
  Maar de resultaten van dit experiment zijn volledig voor je zelf, ik geef dus niet het advies het te proberen, ook de gevolgen zijn voor jezelf.

  Aan het einde van de 14 dagen van een sensor ga ik meestal ook zwemmen. Tot op heden heb ik geen problemen ondervonden met het uitvallen van de sensor hierdoor.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • lien89

  Hoi,

  Heb je al geprobeerd om met de sensor te zwemmen? Ik ben namelijk erg benieuwd, ga elke week een uurtje zwemmen.

 • Mijn dochter doet aan zwemsport en gebruikt de Freestyle Libre. hier kun je lezen hoe ze dat doet: http://www.diabetes-kinderpoli.nl/diabetes-nieuws/archief-nieuwsberichten/zwemmen-met-een-freestyle-libre-sensor.htm

  • Beste HenriLuitjes, de link naar hoe je dochter het doet werkt niet meer. Toch ben ik benieuwd hoe zij het doet met de FSL tijdens het zwemmen.

 • Dag allen,

  Ik zwem- en waterpolo regelmatig en heb nu sinds 3 maanden de freestyle libre in gebruik. Om toch mijn trainingen, die ongeveer een uur duren, veilig te kunnen doen doe ik het volgende:

  Ik plak over de freestyle libre sensor Opsite Flexigrid 10×12 cm. Om dit nog extra te verstevigen plan ik in lengterichting langs de randen fysiotherapie-tape (KT pro). Er kan zo geen water bij de sensor komen en het zit stevig genoeg ivm contact tijdens waterpolo. Ik laat dit materiaal ongeveer 5 dagen zitten zodat ik er meerdere trainingen mee kan doen, van irritatie van de huid is bij mij geen sprake.

  De methode van de dochter van Henri Luitjes lijkt me ook een prima oplossing en is waarschijnlijk een stuk goedkoper. Ik vraag me alleen af of er daadwerkelijk geen water bij de sensor kan komen met het gebruik van een afgeknipte latexhandschoen. Maar waarschijnlijk werkt het goed genoeg! Bedankt voor het delen van de informatie!

  • corrus

  Ik heb een Dexcom sensor en in het zwembad plak ik de sensor af met Opsite folie
  met daaronder Skin Tac.

  Volgorde:
  HUID
  Skin Tac (3 minuten laten drogen)
  SENSOR

  En met zwemmen de volgende volgorde:
  HUID
  Skin Tac (3 minuten laten drogen)
  SENSOR
  Wat vaseline bovenop de sensor zelf smeren (tegen het vastplakken)
  Skin Tac om het geheel smeren (3 minuten laten drogen)
  dan de Opsite folie aanbrengen…
  Werkt als een speer meneer :-)

  • Antje

  Beetje laat, maar ik gebruik fixomull transparent 10cm x 10m. Rol van tien meter dus waar ik stukjes van een cantimeter of acht af knip. Dit wordt vergoed door de verzekering! Gewoon vragen bij je apotheek :)

 • Mijn zoon speelt waterpolo en heeft net de fsl. Iemand zei vaseline te gebruiken onder tegaderm. Hoeveel gebruik je dan, zodat het niet op de pleister komt en alsnog loskomt. Of gewoon direct tegaderm op de sensor en kan de tegaderm dan verwijderd worden zonder dat de sensor loskomt?
  Superfijn de Fsl, maar zwemmen is zo’ n probleem met pleisters. Pomp pleister komt ook vaak los.
  Voor de fsl ook een lycraband besteld. We hopen dat dat helpt bij het waterpolo, vooral de wedstrijden.
  Iemand nog ervaringen met fsl en waterpolo?!

 • Zelf zwem ik rustig 1 à 1,5 uur met de sensor, zoals standaard aangebracht, zonder enige extra pleister of skintac o.i.d. In het begin ging ik voor de zekerheid alleen aan het eind van de twee weken zwemmen, maar dat bleek niet nodig, dus ga ik nu op willekeurige momenten. Bij waterpolo is het wat anders, dan kan iemand ertegen stoten en dan lijkt mij een pleister eroverheen wel verstandig. En ik denk ook dat hoe goed de hechting op de huid is en hoe de huid reageert op het plakmiddel van de FSL voor iedereen anders is. Bij mij gelukkig geen gebrekkig hechting of reactie van de huid. Dus je zult het moeten proberen en als het niet goed gaat dan zijn de uitgebreide adviezen van anderen in deze draad van toepassing.
  Het enige waarbij sensor bij mij loslaat, is bij flink transpireren onder de sensor. Het probleem is niet dat zweet erin loopt, maar dat je ónder de sensor transpireert, dan laat hij los. Dus eigenlijk: vocht van binnenuit is funest. Maar in het zwembad in het water is er alleen vocht van buitenaf en weinig reden tot transpireren.

 • Nexcare 3M Aqua 360 Maxi 60x89mm pleisters. Ruim online verkrijgbaar. Nog vleeskleur wondveld ook, dus plakt niet aan sensor en camoufleert ook nog. Met skintac er onder blijven ze op vakantie zelfs ruim een week zitten met hele dagen in het zwembad hangen. Dan gewoon een nieuwe plakken als hij begint te rafelen.

  Zo lang het maar fris blijft, Niet voldoende voor sauna, hete jacuzzi en stoombad, als de lijm warm gaat worden laat iedere pleister los en moet er een bandje om doen tot het weer koud is.

  • cela

  heeft iemand geprobeerd: Hansaplast Aqua Protect Pleisters Waterdicht??misschien werkt ook goed

 • Ik zwem met de waterdichte transparante wondpleister van: Leukomed T Plus 8.0 x 10 cm. Breng m zelf aan over de sensor met één hand op de bovenarm. Bestel steeds n doos bij de apotheek…

 • En voor bescherming en zodat hij minder zichtbaar zomer/mouwloos kleding etc. : Hansaplast Elastic, 1m x 8 cm . Het middenstuk van deze huidkleurige ‘wondpleister’ is breder dan normale pleisters, en plakt dan niet aan de sensor ..

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.