Home Forums Hulpmiddelen Bij pompgebruik: bij nood insuline (flexpen) in huis / verspilling

Bij pompgebruik: bij nood insuline (flexpen) in huis / verspilling

Ik ben een tevreden pompgebruiker.
Voor noodsituaties moet ik insulinepennen in huis hebben.
Omdat ik voorheen de flexpen had heb ik deze nog steeds.
Alleen deze zijn alleen per doosje (met 5 pennen) te verkrijgen.
Het gaat me aan mijn hart dat ik nadat de houdbaarheidsdatum is verlopen ik alles weg moet gooien.
Liever had ik 1 pen als reserve. Maar de apotheek mag het alleen per doosje meegeven.
Dit is toch zonde van de kosten?
Is er een oplossing om dit beter (kostenbesparender) en minder verspillend op te lossen?
Kan er vanuit de DVN een voorstel richting apotheken komen dat er bijvoorbeeld gesealde verpakkingen om een insuline-pen komen, en dat pompgebruikers slechts 1 pen hoeven af te nemen?
Of ziet iemand anders een andere oplossing?

  • Ben42

  Voor mijn pomp gebruik ik 10 mm (1000 ehd) flesjes, maar daarnaast heb ik patronen van 3 ml, waarvoor ik ook pennen heb. Deze patronen gebruik ik ruim voor dat de einddatum bereikt ook in de pomp. Ik heb nog 2 pennen waar de patronen in passen, ruim 15 jaar oud.

  Omdat ik al meer dan 15 jaar de pennen nauwelijks meer gebruik, moet ik wel de naalden af en toe vervangen door nieuwe. Ik laat ze 2 jaar over datum gaan en heb een keer een handvol nieuwe gekregen van mijn DVK en ik heb een keer een nieuwe doos besteld.

  Isuline wordt dus gewoon gebruikt, de pennen heb ik al jaren en de naalden, dat is een keer per 6 a 7 jaar een doos.

  Op dit forum moeten veel meer mensen zijn die de pomp gebruiken, maar ook wel wat reserve hebben anders dan de pomp, daar zouden we wat mee kunnen coordineren. (B.v. naalden delen of doorschuiven naar iemand die ze echt gebruikt).

  Insuline in patronen kun je zowel in pen als in pomp gebruiken.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Hallo Ben,
  Ik ben blij met je reactie en denk ook dat we meer zouden moeten ‘delen’ van hulpmiddelen.
  De tenminste houdbaar tot op bijvoorbeeld lancetten vind ik ook onzin. Hoezo zou dit over datum gaan?
  Ik heb nu van mijn diabetesverpleegkundige ook een nieuw recept voor ampullen die in een gewone pen kunnen en als ik ze daarvoor niet gebruik kunnen ze ook in mijn pomp.
  Dit heb ik gevraagd omdat het me iedere keer aan het hart gaat als ik 5 volle flexpennen weg moet gooien.
  Ik heb nog 5 volle pennen in mijn koelkast liggen, houdbaar tot 09-2019
  Dus wie er behoefte aan heeft (die ook niet wil dat insuline weggegooid wordt), in de omgeving van Hoorn, kom ik ze bij je brengen.

  • BertW

  @m.vanHoorn

  hier ook pompgebruiker (Insight + Novorapid). Wij nemen op de 1e van de maand een nieuwe flexpen in gebruik: deze gaat in de handtas en is bedoeld om te gebruiken wanneer de pomp uit zou vallen (bijv. storing, lekkage, batterij leeg, ampul leeg, etc.). Omdat deze reserve flexpen de hele maand buiten de koelkast is gaan we uit van een max.houdbaarheid van ca. 30 dagen. Dus op de 1e van de volgende maand gaat de oude flexpen weg en een nieuwe pen in de tas.

  In de praktijk hebben we onderweg eigenlijk zelden of nooit een pomp uitval. We nemen geen reserve voorgevulde ampul mee voor de pomp, want we kunnen altijd de flexpen gebruiken.

  Ja het weggooien van overtollige producten is verspilling van geld, dat ben ik met je eens. Denk maar aan ongeopende medicijnen bijv. i.v.m. wijziging van de medicatie.

  Gr. Bert

  • Ben42

  (bijv. storing, lekkage, batterij leeg, ampul leeg, etc.)

  Voor een lege batterij, neem ik een reserve batterij mee. Deze kun je ook op je werk of in de auto bewaren. Bij vertrek thuis even de status van de batterij controleren zodat je kunt anticiperen op de situatie.

  Hetzelfde geldt voor een lege ampul, bij vertrek de status controleren en eventueel reserve set meenemen of op je werk bewaren.

  Storing en lekkage komen maar zeer zelden voor en kunnen over het algemeen ook opgelost worden met een reserve set. Voor de vakantie neem ik meestal wel een herbruikbare insuline pen mee, deze gaat al vele jaren mee. En daarvoor heb ik dan ook reservoirs die ik na verloop van tijd in de pomp opgebruikt.

  Iedere maand een nieuwe flexpen in gebruik nemen is dan voor mij ook helemaal niet nodig. Dan zou ik nu al duizenden euro’s aan flexpennen hebben weggegooid.

  Hiermee voorkom ik dat ik onnodig insuline (en/of flexpennen) weggooi. Dat er soms medicijnen of andere producten worden weggegooid, dat erken ik, maar met een klein beetje moeite kun je het ongebruikt weggooien heel gemakkelijk voorkomen. (Herbruikbare pen i.p.v. flexpen, patronen opgebruiken in de pomp, reserve batterij, reserve insuline sets zijn allemaal eenvoudige maatregelen die verspilling voorkomen).

  Ben
  Natuurlijk zijn er altijd noodmaterialen die je niet hoopt te gebruiken, mijn auto heeft airbags, waarvan ik hoop ze nooit te zullen gebruiken. In het verleden had ik glucagon, die ik ook nooit heb gebruikt.
  Glucagon
  Glucagen gelukkig nooit gebruikt, nu heb ik het ook niet meer beschikbaar.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.