Home Forums Behandelaren ‘Bijscholing’ voor als je al langer diabeet bent

‘Bijscholing’ voor als je al langer diabeet bent

Inmiddels heb ik al 22 jaar diabetes type 1, wat betekent dat ik heb leren omgaan met mijn diabetes toen ik 9 was – een week in het ziekenhuis om alles te leren en ouders die daarna de voornaamste zorg voor hun rekening namen. Inmiddels heb ik al weer meer dan 15 jaar een pomp, en zijn er ontzettend veel nieuwe ontwikkelingen, is er nieuwe kennis en zijn er andere behandelmethodes dan toen. Waar ik nu mee zit, is dat ik veel van wat ik weet en doe, gebaseerd is op hoe ik het altijd heb gedaan. Natuurlijk probeer ik mezelf op de hoogte te houden en mee te gaan met de tijd, maar ik heb toch het gevoel dat ik veel mis. Om maar een voorbeeld te noemen, niemand heeft mij ooit verteld over ketonen…
Waar ik behoefte aan zou hebben, is bijvoorbeeld de mogelijkheid om eens in de zoveel (10?) jaar weer een paar dagen opgenomen te kunnen worden, alles weer goed ingesteld kan worden en je een soort van bijscholing krijgt (even resetten zeg maar). Of misschien een diabeteskamp voor volwassenen met hetzelfde doel. Het klinkt misschien stom, maar ik denk echt dat ik hier baat bij zou hebben. Zijn er wellicht meerdere mensen die hier behoefte aan hebben, of wellicht zijn er nog tips (buiten diabetesverpleegkundige, informatie-avonden en internet)?

  • Chaim

  Hoi Claudia,

  Ik kan je helemaal volgen.
  Mijn moeder had diabetes en ik heb jaar 16 jaar verzorgd.
  Ik was helemaal op de hoogte van diagnose en behandeling en overgang van II naar I tot 2003.
  Daarnaast heb ik in mijn vak (verpleegkundige) me vooral toegelegd op mensen met diabetes en decubitus.
  Dus ik was aardig op de hoogte.
  In 2007 kreeg ikzelf de diagnose II op bloedsuikerwaardes waar mijn moeder trots op zou zijn geweest.
  Alles onder de 10 mmol/l was prima en ik kreeg de diagnose op een gemiddelde van 7.xx mmol/l.
  Nu zitten we in 2016 en sinds 2003 is er zoveel veranderd.
  Ik zou zelf ook wel voelen voor zo’n “diabeteskamp”.
  Huisartsen richten zich teveel op bloedsuikerwaarden en hebben geen tijd voor informatie die op jou is afgestemd.
  Elders schrijf ik al over one-size-fits-all behandeling en vooral voor informatie en ondersteuning geldt dat.

  Ik denk dat deze site al een enorme zet de goede richting uit is.
  Met mensen die diabetes hebben voor mensen die diabetes hebben.

 • Hoi Claudia en Chaim,
  Jullie behoefte aan bijscholing klinkt helemaaal niet stom, maar juist heel verstandig.
  Wij zijn vanuit DVN hard aan het werk om dat soort cursussen aan te bieden in een speciale Diabetesschool.

  In mei dit jaar worden er 3-daagse cursussen gegeven voor mensen met Type 2 over leven met diabetes. Onze bedoeling is om de diabetesschool snel verder uit te breiden met andere cursussen.

  Over de diabetesschool lees je meer op onze website: https://www.dvn.nl/diabetesschool

  Je kunt ook altijd kijken bij onze bijeenkomsten in de regio https://www.dvn.nl/dvn/activiteiten. In de regio’s worden vaak thema-activiteiten georganiseerd.

 • Ik zie inderdaad wel vaker iets voorbij komen, maar vaak is het voor type 2 en vaak is het ook ‘leren omgaan met’ – dat kan ik inmiddels wel. Ook zou het fijn zijn als het een week of langer zou zijn, waarbij je ook echt van huis bent, zodat je echt om kan/moet schakelen en niet automatisch in je oude patroon vervalt. Maar goed, het begin is er zullen we maar zeggen ;)

  • Anoniem
  • Inactief

  Het valt mij ook op dat de meeste scholing en informatie die beschikbaar is, voor type 2 is bedoeld.
  Een hele week zou ik juist weer wat lang vinden, al zou ik het daar niet om laten. Maar een weekend om op te trekken met mede diabeten om met en van elkaar te leren, aan de hand van informatie door een deskundige, dat zou ik niet verkeerd vinden.

 • Goed bezig allemaal!
  Alleen het feit dat je hiermee bezig bent en ernaar opzoek gaat getuigt al van motivatie en initiatief. Super! Leren is altijd goed.

  • Case

  Heel lang geleden organiseerde de DVN een weekend voor ervaren diabeten. Ik stond op het punt op me aan te melden maar heb dat niet gedaan. Als inmiddels veertig jarige jubilaris zou ik graag zien dat ook deze doelgroep weer wat aandacht krijgt van de DVN. Met wat mij betreft de focus niet op scholing maar wel op uitwisselen van ervaringen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.