Bijspuiten met rotatieschema.
Ik ben student verpleegkunde en voor mijn afstudeeropdracht wil ik een rotatieschema voor insuline injecties implementeren op de afdeling. Ik heb er van de diabetesverpleegkundige 1 gekregen die aan de linker- en rechterkant 7 dagen hebben, dus 14 gaten in totaal. Nu zijn er wel patiënten die vaker dan 1 keer insuline krijgen en soms ook nog moeten bijspuiten. Bijvoorbeeld, een patiënt krijgt op maandag 3 keer insuline en moet 2 keer bijspuiten. Er zijn maar 2 gaten voor de maandag en de patiënt moet 5 keer insuline toegediend krijgen. Hier moet ik nog een oplossing voor bedenken. Hebben jullie ervaring en/of tips hoe ik dit kan oplossen met het rotatieschema?
-
Hoi
Spuit 4 keer per dag insuline gedurende ongeveer 20 jaar.
Heb nog nooit een schema gebruikt, gebruik een chaos ( zo noem ik het) spuitpatroon,spuit heel
willekeurige verdeelt over de hele buik.
Tot tevredenheid van de diabetesverpleegkundigeHilbrand.
-
Aantal jaren terug ooit het verhaal gehoord dat je iedere week een ander kwart van de buik moet pakken voor de kortwerkende. Door iedere week een kwart op te schuiven, is er drie weken rust tussendoor. Bij mijn dvk gecontroleerd en die vond het enige voordeel dat door dit systeem toe te passen de meeste mensen wel beter spreiden over dat kwart. Sinds die tijd toegepast en dat bevalt prima. Die kaart voor de benen destijds wel gekregen voor de langwerkende, maar nooit gebruikt. Dat spreid ik zelf wel
-
Ik gebruik al 40 jaar insuline. Eerst roteerde ik dat – buik benen. Daar ben ik van afgestapt.
Nu al meer dan 25 jaar alleen m’n buik of verder naar achteren. Dat doe ik wel links en rechts maar nooit op de zelfde plek. Ik spuit 4x per dag en indien nodig vaker.
Een schema heb ik nog nooit gebruikt. Veel te veel gedoe dus ! En ik vindt dat je ook nog een gewoon leven moet kunnen leiden zonder al die schema’s. Maar komt wellicht dat ik al 40 jaar diabetes heb, je wordt wat minder stringent.
En ook vindt de DVK het er prima uitzien. -
Als ik het goed begrijp dan wordt in het ziekenhuis (nog)een rotatieschema gebruikt. Dat loopt dus op de praktijk achter.
Zeker voor mensen die meer dan 1x prikken is zo’n schema niet zo zinvol. Ik spuit al bijna 20 jaar 5x per dag. 4x op de buik en 1x op de benen. Ik heb nog nooit een schema gebruikt en nog nooit spuitplekken ontwikkeld. Nu zal het spuiten in het ziekenhuis door verschillende verpleegkundigen gedaan worden, en de een moet wel weten waar de voorganger gespoten heeft. Dat zal dus in de rapportage vermeld moeten worden. Het zal overigens wel toevallig zijn als elke verpleegkundige op de zelfde plek prikt. Ik prik, bij een ziekenhuisopname, altijd zelf en regel ook mijn andere medicatie zelf. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, maar of er dan een schema nodig is, vraag ik mij af.
Succes met de studie.