Home Forums Nieuw met diabetes Bijziend gaan slapen, verziend wakker geworden…

Bijziend gaan slapen, verziend wakker geworden…

Goedenavond,

Nieuw hier en nieuw met de diagnose diabetes 2. Morgen exact vier weken geleden prikte ik bij de huisarts nuchter 18,7 direct door bloedafgeven bij het ziekenhuis. Die dag direct de lowcarb knop aangezet:15 tot 10 jaar geleden ook zo vele kilo’s kwijtgeraakt. Door omstandigheden niet kunnen volhouden en bijna alles terug, nu moet ik wel.
Twee dagen later de lab. uitslagen: was het 19,7 plus meerdere foute waardes. Maarrrrr, nu prikte ik 12,4! Kreeg Metformine recept, 500mg, 1xdaags.

Nou had ik al jaren een bril om in de verte scherp te kunnen zien, -1,50 +/- , en alleen voor mijn linkeroog, mijn rechter heeft door mijn bindweefselaandoening (hEDS) een mega keratoconus waardoor ik alleen mist zie. Maar wat gebeurt er twee weken na de diagnose diabetes? Toen ik ging slapen zondagavond had ik mn bril nodig voor de ondertiteling van de tv maar kon ik mn mobiele telefoon lezen zonder hulpmiddel. Maandag werd ik wakker… zag niks meer op mn telefoon en kon de ondertitels brilloos lezen! Nu dus wat goedkope leesbrillen gekocht in diverse sterktes, want het verschilt van dag tot dag… Ik ben intussen een netvlies foto wezen maken (wat sowieso niet lukte bij het rechteroog) maar links zag er goed uit. Ik heb een glucose meter gekocht en zit nuchter nu sinds een paar dagen rond de 7,5 na een week rond de 10.0 te hebben gezeten. Lees nu met +2 soms +2,5.

Vraag: Wie herkent dit en hoelang duurt het gemiddeld dat het stabiel genoeg is om een “echte” bril te laten aanmeten?

Bedankt alvast,
Lotje

 • Je ogen schommelen mee met je bloedsuikerwaarden en dat verschilt per persoon. Zelf zie ik scherper op alle afstanden als ik stabieler ben en omgekeerd.

  • Dankjewel voor je reactie Yvonne. Het is dus zaak die bloedsuikerwaarden stabiel te krijgen, dan weet ik pas welke bril ik nodig zal hebben… Tot die tijd wissel ik de goedkope leesbrillen af, ik heb daar nog geen duidelijke lijn gevonden van “hoe lager de bs, hoe sterker de bril” ofzo, dus er zit nog iets…
   Mn rechteroog doet wel meer pijn bij lagere bs, zal dat overmorgen ook melden bij de POH.

   vr gr Lotje

 • Dag Lotje,
  Leesbrillen geven je ogen niet de ondersteuning om in de verte, dichtbij of de middenafstand te zien.
  Daarvoor kun je het beste naar een opticien gaan en een test daar doen. Men zal daar, als het goed is, vragen of je aandoeningen zoals diabetes hebt, die jouw ogen kunnen beïnvloeden. Daar houden ze met het testen rekening mee.
  Aan de hand daarvan zou je je een leesbril kunnen laten aanmeten.
  Het nadeel van een goedkope leesbril is dat je ogen nooit de zelfde sterkte of mate van afwijking hebben en er dus altijd een oog niet het juiste glas heeft.
  Het voordeel als dat ze een stuk goedkoper zijn. Ik gebruik er een om te lezen en voor het computerscherm.

  Voor bijziendheid, middelsafstand en verziendheid zou je elke twee jaar gecontroleerd moeten worden, maar misschien wel niet als je via de ketenzorg behandeld wordt. Misschien informeren wat het beleid in jouw praktijk is voor ogencontrole?

  • Hi chaim, bedankt voor je reactie.

   De opticien heeft mijn linker oog dus getest en die is van de -1,50 dus bijziend, naar 0,0 voor verweg en midden gegaan, maar van 0,0 dichtbij nu dus geschommel van +1,50 tm +3,50 ! Afgesproken dat ik terugkom voor een leesbril voor het linkeroog zodra mn bloedsuikerspiegel stabiel is. Geen idee hoelang dat kan duren?

   Mijn rechteroog doet sowieso niet meer mee. Alle keratoconus lenzen gehad, niks werkt, oog te gevoelig. Te laat voor crosslinking en kom niet in aanmerking voor een hoornvliestransplantatie omdat het maar in 1 oog is…

   Helaas verkopen ze geen monocles meer 🧐

   Morgen naar de POH voor mn eerste na 4 weken check, ik hoop dat ze tevreden is.

   Fijne avond,
   Lotje

 • Hallo,

  Terug bij de POH was ze zeer tevreden, maarrrrr, blijkbaar gaf mijn netvliesfoto toch aanleiding me door te sturen naar de oogarts. Misschien door de rare foto van mijn rechteroog… geen idee. Maar morgen heb ik een afspraak en ik ben zeer benieuwd.
  Hoop dat het niet komt door mijn linkeroog, dat is de enige waarmee ik nog wat zie… dus die moet goed blijven!

  Ik wissel nog steeds dagelijks van leesbrilsterkte, soms kan ik zelfs redelijk lezen zonder leesbril… nu zit ik met +1,50 op de neus. Mn bss zit tussen de 8,0 en de 6,5 ,gemiddeld 7,4 nuchter.

  Groetjes,
  Lotje

 • Dat is al een hele verbetering in je bloedsuikerwaarden, toch een mooie beloning voor je inspanningen. Sterkte bij de oogarts, ik vind het altijd het spannendste bezoek, maar dan niet in positieve zin.

 • Hoi Yvonne, ik ben weer thuis. Met grote pupillen en verdoofde ogen. Maar met goed nieuws! Alles is goed, ik hoef niet terug. De gewone diabetes controle kan gewoon bij de optometrist. De oogdruk is nu gemeten op een andere manier dan het luchtpufje, en dan blijkt het in orde.

  Bss was vanochtend ietsje hoog, 8,1 maar vanmiddag weer 7,6 dus het schommelt nog steeds maar wel naar beneden. Ik moet geduld hebben. 😁

  Fijne avond!

 • Heerlijk dit goede nieuws.

 • Goedenavond,

  Na precies 8 weken even een positieve update van mij! Mijn bloedwaardes zijn mega verbeterd. Mn nuchtere glucose van 19,7 naar 6,5. Mn HbA1C was bijv. 98 en is nu 65. Mn ldl van 6,1 naar 2,8 ! En zo ging het door… lowcarb werkt! Helaas is mn zicht nog per dag verschillend. Maar ik ga nog even zo door.

  Sterkte en gezondheid voor jullie allemaal.

  Groetjes Lotje

 • Ik herken dit wel. Ik werd half februari opgenomen in het ziekenhuis, na een periode van droge keel, heel veel dorst, heel erg veel drinken, veel naar het toilet. Bloedsuiker bleek 42. Na een week in het ziekenhuis gelegen te hebben, was het bloedsuiker gedaald tot rond de 20. Sinds een week zit mijn bloedsuiker rond de 6, soms net boven de 4. Ook ik heb diabetes type 2. Ik ben bijziend, draag contactlenzen. Alles dichtbij ging nog prima. Nu lijkt het alsof alles dichtbij wazig wordt, alsof je door een mist heen kijkt. Het zou te maken hebben met een instabiele bloedsuiker, aldus de bedrijfsarts. Ik zou nog een oogonderzoek krijgen (en ook een vaatonderzoek) maar door de corona crisis zijn deze onderzoeken afgezegd. Ook de huisarts is alleen nog maar bereikbaar voor spoedgevallen. Kortom het blijft zoeken.

 • Even mijn waardes na 5 maanden melden ;-)

  Het gaat geweldig! Bijna 3 broekmaten kleiner met nu 12 kilo minder zwaar, de ldl en hdl en de ratio en trigly… ALLES is terug in de normale waarde. Alleen nog een beetje nuchtere glucose en de HbA1C en ik zit weer op waardes van iemand zonder diabetes!

  bloedwaardes zijn mega verbeterd:
  Mn nuchtere glucose van (jan.) 19,7 naar (mrt) 6,5. Nu (juni) 6,0
  Mn HbA1C was in jan: 98 en mrt: 65 Nu juni: 47

  Ik ga nog even door met de metformine maar waarschijnlijk in oktober stoppen. Heb er ook maar 1 van 500 mg.

  Het ketogeen eten is prima vol te houden.

  Groeten,
  Lotje

 • Gefeliciteerd. Hoe is het nu met je ogen?

 • Hoi Yvonne,

  Mijn ogen schommelen nog wel, maar grotendeels zie ik nog goed in de verte en moet ik een leesbrilletje voor dichtbij. Soms kan ik ineens wél zonder leesbril lezen… dus zolang mijn bloedsuikerspiegel nog zo schommelt hou ik het vol met de goedkope dingen. Ik heb nog uitschieters van 5,0 en 10,0 gemiddelde is nu onder de 7,0 gezakt.
  Gaat goed dus.

  Fijne avond!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.