Home Forums Nieuw met diabetes Binnen een jaar zoveel omhoog en wel DM2?

  • Mamsie

Binnen een jaar zoveel omhoog en wel DM2?

Vorig jaar zocht ik in januari contact met een diëtiste omdat ik graag af wilde vallen (was 40 jaar, woog 88 kilo en ben 1,64 groot)
Op haar verzoek werd er door de huisarts bloed geprikt. Nuchter zat ik bij het lab op 6,7 en hba1c was 36. Huisarts zei dat m’n nuchtere waarde wel aan de hoge kant was maar dat dit geen DM2 was. Het leek hem gezien mijn gewicht en verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterol wel goed om af te vallen.
Op advies diëtiste heb ik 2 dagen een dagcurve geprikt om te kijken of ik na bv een lunch erg omhoog zou schieten. M’n nuchtere waarde was als ik zelf prikte wel te hoog maar de huisarts zei dat het allemaal nog binnen de grenzen was
Ik viel af tot 84,5 kilo maar toen stopte alles ivm corona. Ik stopte met consulten bij de diëtiste en zat veel thuis op de bank en ging eten uit verveling. Inmiddels weeg ik 97 kilo (BMI 36) maar schaam ik me eigenlijk zo dat ik niet eerder durfde te bellen. Omdat ik echt veel dorst heb, continu moe ben en continu naar de wc moet heb ik zelf toch maar weer voor de zekerheid mijn suiker geprikt.
Ik schrok een beetje van de waardes (nuchter 10.0 en 9,9 en na ontbijt 19,9 en 18,9 en vraag me af of het wel zoveel omhoog kan gaan in een jaar tijd? Als ik dit zelf zie vrees ik dat er nu wel sprake van DM2 is.
Is dit iets wat ik zelf door flink afvallen weer goed krijg omdat het ook snel ontstaan is of moet je hier perse mee naar de huisarts en aan de medicatie?
Als het goed is staat een screenshot van de dagcurve van vorig jaar links en van de 2 dagen van afgelopen week rechts.

Concreet mijn vragen:
1) Kan het zo snel in een jaar stijgen? Ik dacht dat als het DM2 is dit heel geleidelijk gaat.
2) kan ik er nu helaas vanuit gaan dat het DM2 is en zo ja, kan ik dit nog met zelf afvallen maar beneden krijgen of is het advies toch maar de huisarts te gaan?

Bedankt alvast voor een reactie.

https://postimg.cc/KRNPpzBV

  • Het is te hoog maar daarom moet je je arts bellen en weer bloed laten prikken. Die score na het eten was dat 1.5 tot 2 uur erna? Dat is nl de score die telt.

    Ja dat kan omhoog schieten als je al glucosetolerant bent en aankomt. Dat is niet per se verwonderlijk.

    Afvallen kan zeker helpen! Maar je moet wel de arts bellen.
    Begin met veel drinken, veel bewegen, kleine maaltijden eten en koolhydraten minderen, volkorenproducten nemen, geen fruitsmoothies maar gewoon fruit eten.

  • Hoi Mamsie,

    Ik kan me voorstellen dat je schrikt. Wij kunnen en mogen hier geen diagnose stellen maar als je uitgaat van de richtlijnen dan is nuchter boven de 7 en niet nuchter boven 11 diabetes. Je zit daar 2 dagen duidelijk boven. Dus het antwoord op je tweede vraag is wat mij betreft ga er maar vanuit dat je DM2 hebt en als ik kijk naar mijn eigen waardes dan gok ik dat je echt metformine gaat krijgen EN af moet vallen .
    Ze zeggen dat nuchter boven de 6 en na de maaltijd boven de 8 ook aangeeft dat je al in de gevarenzone komt. Vorig jaar zie je ook al wel dat je na de lunch en volgens mij zat je na het avondeten (als de 9 na het avondeten is) dit ook al het geval is.

    Je zal het zelf ook wel weten maar je BMI is ook wel hoog en je valt in obesitas klasse 2. Ik denk dat je er echt verstandig aan doet om zo snel mogelijk een afspraak bij de huisarts te maken maar als het enigszins lukt ook al wat af te vallen

    Ik weet dat je waardes, zeker als je snel Aankomst of bijvoorbeeld eetbuien hebt of krijgt dit helemaal snel kan gaan.

    Bel echt de dokter. Laat je ons nog weten wat hij zei

    Succes

  • Als je de huisarts belt vraag dan ook naar welke leefstijlprogramma’s nu nog gegeven worden. Bewezen is dat die beter werken dan als je in je eentje met een diëtist en/of bewegen begint. De programma’s worden vergoed uit de basisverzekering, wel geldt je eigen risico. Kan me voorstellen in deze tijden dat ze online zijn. Dm2 kan omgekeerd worden, dus wellicht kom je op termijn ook weer van je medicatie af.

    • Mamsie

    @cruella

    Ja, het is voor en 2 uur na de maaltijd. Als je op de link klikt zie je het plaatje met de waardes links van vorig jaar en rechts van nu.
    https://postimg.cc/KRNPpzBV

    @80streur het is zeker schrikken maar ik denk ook straks is m’n meter stuk en maak ik me zorgen om niks. Ik weet ook wel dat ik te zwaar ben maar had altijd zoiets ach wat overgewicht maar hoewel ik het ergens achter in m’n hoofd wel weet dat het obesitas is geworden IPV overgewicht klinkt klasse 2 obesitas wel heftig. Heb m’n kop te lang in het zand gestoken en gedacht, ach ik val wel weer af het valt wel mee.
    Ik denk dat ik de laatste 1,5 maand ook qua hoeveelheid wel eens tegen een eetbuihoeveelheid aan kan zitten. Alleen als ik op tv hoe wat mensen met eetbuien eten dan zit ik daar nog lang niet aan. Maar zoals gister op een slechte avond heb ik eerst om 18.30 een pizza op en daarna gelijk 2 mini bakjes B&J ijs en dan tussen 19.30 en 22.00 nog een zak m&m’s bij de thee, een pak stroopwafels en een half uur later een zak chips en omdat ik me toen toch al shot voelde ook een zak Haribo kersen. Het is teveel qua suiker en ik weet dat het echt slecht is maar ik moet het dan gewoon eten. Ik verwacht niet dat dit een eetbui hoeveelheid is al ik het vergelijk met wat ik bij Obese zag.

    @yvonne, er zit hier niets in de buurt. We hebben er al eerder naar gekeken.

    Ik heb gister de dokter gebeld en ik moet vanmorgen om 8 uur nuchter bij de assistente komen. Zij kijkt wat mijn glucose nuchter is. Als dit te hoog is moet ik gelijk door bloedprikken. Ze zou ook gelijk wegen, bloeddruk opnemen enz.
    Om 16 uur heb ik een afspraak bij de huisarts want die zei dat de labwaardes dan wel binnen zouden zijn.
    Gister toch nog 3 keer gekeken.
    Nuchter zat ik op 10,8 en 2 uur na ontbijt op 17,9.
    Voor ik naar bed ging op 26,9

    Zie gelijk allemaal rampscenario’s voor me dat ik mezelf moet prikken maar ik geloof dat dat niet zo snel nodig is toch?

    Mocht het zo zijn, dan stel ik de huisarts voor dat ik dat keer om programma ga volgen en geen medicatoe wil.

    Laat het nog wel weten dat er uit komt

  • Hé mamsie,

    Ik hoop dat je inmiddels bij de huisarts bent geweest en alles meevalt. Ik vrees dat je eigen meter echt wel goede waardes aangeeft als ik je gewicht zie en wat je eet.

    Ik denk dat ik de laatste 1,5 maand ook qua hoeveelheid wel eens tegen een eetbuihoeveelheid aan kan zitten. Alleen als ik op tv hoe wat mensen met eetbuien eten dan zit ik daar nog lang niet aan. Maar zoals gister op een slechte avond heb ik eerst om 18.30 een pizza op en daarna gelijk 2 mini bakjes B&J ijs en dan tussen 19.30 en 22.00 nog een zak m&m’s bij de thee, een pak stroopwafels en een half uur later een zak chips en omdat ik me toen toch al shot voelde ook een zak Haribo kersen. Het is teveel qua suiker en ik weet dat het echt slecht is maar ik moet het dan gewoon eten. Ik verwacht niet dat dit een eetbui hoeveelheid is al ik het vergelijk met wat ik bij Obese zag.

    Ik denk dat je dit zeker een eetbuihoeveelheid kunt noemen. Een eetbui is een korte tijd, bijvoorbeeld 2 uur, meer eten dan een ander mens zou eten en ook het gevoel te hebben dat je de controle verliest/niet kan stoppen.
    Als je een pizza, 2 bakjes ijs, een zak m&m’s, een pak koek en zak chips opeet vind ik dat echt wel een eetbui. Er zijn mensen die veel meer eten tijdens een eetbui maar eigenlijk maakt dat niet uit. Ik snap ook wel dat je gisteravond op 26,9 uitkwam. Dat is ook echt wel hoog.
    Je zegt dat je bang bent dat je straks jezelf moet prikken. Ze proberen bij DM2 eerst gewone medicatie maar als je zulke eetbuien blijft houden heb je wel kans dat je dan na eetbuien bij moet spuiten met een kortwerkend middel.

    Ik verwacht ook dat je veel te hoog zit voor een diabetes keer om programma.

    Probeer eerlijk te communiceren naar de huisarts.
    Sterkte!

    • Mamsie

    De uitslag was niet echt goed. Ik zat nuchter op 14,1 wat volgens de huisarts te maken kan hebben met het eten van de avond daarvoor omdat ik toen ook zo hoog zat toen ik naar bed ging. Ook de waarde van gisteravond die ik zelf had gemeten. (26,9) vond hij zorgelijk. mijn hba1c was 84 en hij zei dat als hij de ware van die avond ziet dat best eefs kan kloppen. Ik weet nog niet precies hoe dat zich verhoudt maar ook dat vond hij echt veel te hoog, helemaal omdat het vorig jaar nog 36 was.
    Cholesterol was een waarde te hoog
    maar ook 1 te laag (niet precies onthouden) en verder bloeddruk 145/94 en buikomvang 113 cm. De huisarts zei dat er behalve DM2 ook sprake is van het metabool syndroom en dat het goed is om daar eens over te lezen.
    Ik ga een afspraak krijgen met de poh-ggz om te kijken hoe het komt dat ik zoveel ben gaan eten en of daar wat meer hulp voor nodig is dan alleen gesprekken bij de diëtiste. hij zei dat als die dagen zoals gister 2x per week of vaker voorkomen dat op BED kan wijzen omdat hij dit wel als een eetbui hoeveelheid zag.
    Het was erg confronterend.

    Voor nu moedt ik starten met metformine 500-0-500 en over twee weken weer nuchter laten prikken. Daar ben ik dus vrijdagavond mee begonnen. Ook moet ik naar een diëtiste toe. Daar heb ik morgen een afspraak mee.

    Ik laat het maar over me heen komen.

  • Ja, dat zijn allemaal waarden die slecht zijn voor lichaam en geest. Het is een patroon dat zichzelf versterkt. Door deze heel hoge bloedsuikerwaarden wordt je moe en lusteloos en ga je minder bewegen, waardoor alles steeds verder van huis raakt. Hopelijk krijg je genoeg steun om het geheel om te keren. Over het metabool syndroom staat hier een begrijpelijke tekst
    https://www.benuapotheek.nl/gezond-en-vitaal/gezonde-leefstijl/metabool-syndroom

    • Ben42

    Hier in de groep kunnen we op afstand natuurlijk geen diagnose stellen.

    Aan de getallen te beoordelen heb je diabetes en als er geen andere aanleidingen zijn voor deze hoge bloedsuikers (b.v. medicatie) is dit ook geen twijfel geval. De waarden zijn veel te hoog voor een gezond lichaam.

    Uit deze getallen is lastig te bepalen of het diabetes type 1 of diabetes type 2 is. Let de komende week goed op met wat je eet, neem je medicatie. Omdat je de mogelijkheid hebt om zelf te meten (?), zou ik regelmatig ’s ochtends nuchter meten. Bij type 2 zouden de getallen dan wat moeten verbeteren. Zouden de getallen naar een week nog niet verbeterd zijn, dan zou dat een indicatie van type 1 kunnen zijn. In dat geval zou ik na een week al weer contact opnemen met de huisarts.
    Let de komende week goed op, als je extreem moe wordt, heel snel afvalt en naar aceton gaat stinken, neem dan onmiddelijk contact opnemen met de huisarts.

    Meestal is de diagnose DM2 correct, maar daardoor wordt een DM1 weleens gemist en behandeld als een type 2.

    Vriendelijke groet,
    Ben

    • Mamsie

    Bedankt voor je berichtje Yvonne.
    Je hebt inderdaad gelijk. Blijven eten op de bank, zien dat ik dikker word, me schamen, nog meer eten enz.

    @ben, ook jij bedankt voor je reactie. M’n lichaam is verder “gezond” behalve m’n flinke en heel snel gestegen gewicht waar ik zelf door veel te veel eten heb gezorgd en de klachten die daar uit voorkomen zoals een slechte conditie, buiten adem zijn met doorlopen en kletsen tegelijk, halverwege de trappen (ik woon 4 hoog in een flat? Echt op adem moeten komen als ik met zware boodschappentassen loop enz.

    Ik heb inderdaad zelf de mogelijkheid om te meten. ik zal het een aantal keer bekijken.
    Ik ga er zelf van uit dat het gewoon DM2 is gezien mijn voedingspatroon en dingen die samenkomen en er bij komen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.