Home Forums Autorijden en CBR Blaastest anders bij diabetici?

Blaastest anders bij diabetici?

Kan het kloppen dat als je diabetes type 2 hebt en je drinkt bier, je een hele andere uitslag krijgt bij een blaastest dan iemand die geen diabetes heeft? Bijvoorbeeld door het medicijngebruik?

 • Het antwoord op je vraag is: nee, dit is onjuist. Het is een hardnekkig misverstand dat diabetes invloed heeft op het resultaat van een alcoholtest. Diabetesmedicatie heeft er ook geen invloed op.

  • henkg

  Maar je adem kan wel naar aceton ruiken, heb er ervaring mee op het werk dat men dacht dat ik tijdens het werk alcohol dronk…
  Weet niet zeker of aceton invloed op blaastest kan hebben, maar… vond dit op internet.
  Valse lezingen
  Ethylalcohol moleculen, die in alcoholische dranken, zijn zeer vergelijkbaar met methyl moleculen die 70 of 80 procent van verbindingen gevonden in menselijke adem weergegeven. Aceton is een methyl verbinding en wordt vaak gevonden in de adem van diabetici en mensen die het beoefenen een caloriearm dieet. Die volgende high-protein diëten zijn vooral een risico van het hebben van valse positieve blaastest resultaten als het lichaam produceert extra ketonen, die een vorm van aceton zijn.

  • jeroen

  Het is niet zo dat aceton ” vaak gevonden wordt in adem van diabetici”, zoals het internetartikel suggereert. Pas wanneer de bloedglucose zo hoog is dat het lichaam geen andere mogelijkheid heeft dan eigen vetten en eiwitten te verbranden om energie te verkrijgen, komen er ketonen vrij en gaat je adem naar aceton ruiken. Ook bij mensen die een koolhydraatarm dieet volgen zal je dit waarnemen; er wordt door het lichaam overgeschakeld op vetverbranding omdat er niet voldoende glucose voorhanden is.
  Blaastestapparatuur reageert daar niet op. De huidige techniek is zo ontwikkeld dat het onmogelijk is een foutieve alcoholtest te blazen als je een hoge bloedglucosewaarde hebt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.