Home Forums Nieuw met diabetes Bloedarmoede en nu Diabetes 2

 • Gre

Bloedarmoede en nu Diabetes 2

Hai, fijn dat je moeite doet om mijn bericht te lezen.

Wat ik heb: Bloedarmoede en nu Diabetes 2
De medicijnen/middelen voor deze 2 ziekten werken sterk averechts is mijn idee. Ze botsen.

Ik ben er zelf veel te laat achter gekomen dat ik ernstige bloedarmoede heb (tekort B12, die ik samen met folium zuur + B12 pilletje aanvul dagelijks. Mijn blloedarmoede heet Betathalassemie). Het is best een gevecht tegen vermoeidheid. Voor het sporten moet ik altijd magnesium gebruiken omdat ik anders krampen krijg.

Nu komt DB2 erbij, ik heb zelf moeten pushen voor een bloedcontrole. Vandaag (14 mei 2021) voor het eerst Metaformine gekregen. Moest hiervoor wel eerst 3x bloed laten prikken, voordat ik serieus genomen werd. Het geeft een beetje maagpijn merk ik. Verder heb ik veel vragen:

VRAGEN:
1. Hoe vind ik een huisarts die deze 2 ziekten beheerst. Waarop en hoe moet ik zoeken in google, ik ben al een paar dagen bezig. Ik ben Surinaams, ik denk dat etniciteit een rol speelt in de ervaring en advisering van de behandelend arts. De praktijk waar ik nu zit, zal mijn niet goed kunnen ondersteunen. Daarom heb ik mij ook aangemeld op dit forum. Ik ben het wiel aan het uitvinden. Dat voelt eenzaam.

2. ik begrijp dat je alleen naar een diabetescentrum wordt doorverwezen bij DB1, en anders alleen bij je huisarts moet zijn (dus bij DB2). Door bloedarmoede slik ik vitaminen door elkaar heen, hoe heet de persoon of instantie die je kan helpen om een balans te vinden in de vitaminen die je kunt slikken met het geneesmiddel metaformine. Ik ben de balans kwijt.

3. ik zit best wel bij een dure verzekeraar, echter ik begrijp dat je niks vergoed krijgt bij DB2. Ik wil nu zelf een bloedprik apparaat kopen zodat ik kan monitoren en registreren welk effect welk voedsel op mij heeft. Zou mooi zijn als dat ook opgeslagen kan worden. Heeft iemand ervaring in een betaalbare en efficiente oplossing. Ik wil de glucose en ketonen waarden weten. Echter er zijn zoveel aanbieders en zo veel verhalen. Het duizelt. Iets dat niet zo veel pijn doet bij het prikken. Ik las dat apple in 2022 met iets komt, dus nog even wachten.

4. ik heb in 1 jaar best wel geheugen problemen gekregen, Hoort dit erbij?
Alvast bedank voor je reactie, het delen van je ervaring. ik stel dit op prijs.

 • Hoi, fijn dat je Metformine krijgt. Dat krijg je zelden meteen. Net zo min als de diagnose DM2. Daar hoort altijd een extra bloedtest bij na bv een maand.
  Je klachten overlappen elkaar en dat is moeilijk. Want al zou je al goed onder behandeling voor 1 van de 2 staan, dan nog kan de ander de klachten nog geven.
  Of je daar helemaal vanaf komt is de vraag.
  Elke arts of specialist is goed opgeleid in Nederland, dus ook vwb dat diabetes bij bepaalde bevolkingsgroep vaker voorkomt ( en dus uitslagen ook aangepast worden vwb interpretering; sterker, dat staat zelfs op het formulier van de uitslagen die de arts krijgt)maar natuurlijk moet er wel vertrouwen zijn.
  Word je niet doorverwezen naar de praktijkondersteuner(POH)? Je komt nl in de ketenzorg terecht met regelmatige controle, dietiste indien nodig enz)
  Ik heb voor iets van 50 euro een set gekocht met prikpen, teststrips, naaldjes en apparaat.
  Bij diabetesmagazijn.nl waar je bij elke volgende bestelling 10% korting krijgt. Snelle verzending, af en toe een aanbieding. Je kunt de uitslagen teruglezen. Voor ketonen moet je een andere strip kopen maar ze hebben daar alles.
  Verder moet je alles zelf betalen, net zoals de rest van de diabetes-2-patienten zonder insulinegebruik.
  Als je er echt niet uitkomt met de huisarts voor wat betreft een geslaagde behandeling ( klachtenvrij ben je zelden en je moet er zelf hard aan werken) dan kun je altijd eens vragen of je naar een specialist kunt, bv een internist. Maar de huisarts of POH voldoende geschoold zijn om met DM2 om te gaan. Maar dat kost tijd. Ik was pas na een jaar minder moe en beter ingesteld en een half jaar erna moesten er weer aanpassingen gedaan worden. Heb dus geen valse verwachtingen van een snelle of totale fix, want dan valt alles tegen.

  Je geheugen: wat is je leeftijd als ik vragen mag? Vergeet niet dat moeheid een enorme impact op je geest heeft en het verwerken en accepteren van je aandoeningen ook. Sterkte

 • Hoi
  Niet elke huisarts is hetzelfde, mijn huisarts zei destijds heel eerlijk dat ze niet genoeg van diabetes af wist en in combinatie met mijn andere kwalen mij liever doorverwees naar gespecialiseerd diabetes team van dichtsbijzijnde zieken huis. Dan heb je oa een internist die met je op onderzoek gaat.
  Je zou ook Diabeter kunnen bellen voor informatie. Zij hebben een aantal klinieken in Nederland gespecialiseerd in diabetes. Kan je met of zonder verwijzing terecht volgens mij. Dan is er nog de B12 kliniek. Die weten echt veel van B12 gerelateerde problemen. Kijken niet alleen naar de oppervlakte, maar gaan op zoek naar de oorzaak.
  In sommige gevallen kan je daar ook met verwijzing van je huisarts terecht. Leg de puzzelstukjes naast elkaar en blijf in overleg met je huisarts en of de poh. Succes en beterschap!

  • Anke

  Vaak heeft een praktijkondersteuner(POH)-diabetes een aantal bloedglucoseapparaatjes ter beschikking, met stripjes, om in het begin van de DM thuis regelmatig te kunnen controleren. Mijn advies zou zijn om een afspraak te maken met de POH-diabetes. Pas als je vindt dat je daar niet goed wordt behandeld, ga je zoeken naar een andere huisarts of desnoods specialist. Je moet echt goede redenen hebben om over te stappen van huisarts! In het begin weet je zelf te weinig over diabetes om dit te kunnen beoordelen.
  Het is vaak lastig om naar een andere huisarts over te stappen, veel praktijken zitten vol, of zijn alleen voor een bepaald postcodegebied toegankelijk. (Ook al omdat een huisarts binnen een bepaalde aanrijtijd bij de patiënt moet kunnen zijn)
  Meerdere keren bloedprikken is normaal vóór de diagnose DM2 gesteld wordt!
  Ben je bij een specialist voor je beta-thalassemie? Dan kan hij je vast ook verder helpen wat vitamines/medicatie betreft.
  Een apotheker zal je misschien kunnen helpen met beoordelen welke vitamines je bij metformine kunt slikken. Ook een diëtiste heeft een brede kennis. Daar word je normaal ook naartoe gestuurd bij de diagnose DM2. Net zoals Cruella De Vil al vertelde: je komt dan in de ketenzorg.
  Succes! en houd ons op de hoogte.

  • Gre

  De tips uit jullie antwoorden:

  1. een maand wachttijd?. Dat werd mij niet verteld. Ik ben 3x geprikt in 1 maand tijd, en heb daarna metaformine gekregen. Dus niet meteen, pas na 3x, maand wachttijd.
  2.ik heb Db2, dan wordt je volgens mij niet doorverwezen naar een diabetesteam maar moet je het met je huisarts doen (waar ik weinig vertrouwen meer in heb. Wel nu ik weet dat 1 maand wachttijd blijkbaar protocol is. Echter hij weigert om mij een brief te geven voor covid vaccinatie. Ik geef les, zie veel jong volwassenen.
  3.Diabeter? die ga ik bellen. Ketenzorg? geen idee. POH? heeft de huisarts ook niet genoemd, ik ga daar voor bellen. Alles wat jullie zeggen heeft hij niet genoemd. Na recept voor metaformine, moest ik over 1 maand weer opnieuw prikken bij Atal. Verder heb ik een folder meegekregen met plaatjes. Heb geen idee hoe ik verder kom, maar ik ga maandag bellen. Hou jullie op de hoogte.
  Vraag:
  Waar kan ik online de protocollen vinden bij behandeling DB2. Ik bedoel arts protocollen. Waarom? ik wil graag door de tunnel licht zien. Artsen zijn goed opgeleid, dat klopt, maar dat ben ik ook. Ik heb vragen, verzoeken, en ik krijg ze niet beantwoord. Elk jaar heb ik griep(4-6 weken) waar ik al heel lang niet zelfstandig overheen kom. Ik vraag dan standaard om codeine. Alleen in 2020, had ik voor het eerst geen griep. Maar ik word nooit op de grieplijst gezet. Dank jullie. Ik ga bellen.

  • Gre

  O en acceptatie: ja ik accepteer het. Daarom zoek ik hulp om beter te kunnen functioneren. Maar ik kan dit niet alleen.

 • Met griep kom je niet op de grieplijst, codeïne is alleen een hoestprikkeldemper.
  Met diabetes kom je wel in aanmerking voor de griepprik, dus komende herfst/winter krijg je daarvoor een oproep.
  Dat wil niet zeggen dat je geen griep kunt krijgen, maar het verloop is milder, korter en de kans op complicaties is kleiner.

  Misschien werkt je huisarts niet met een POH, maar de meeste huisartsen hebben een multiple opgeleide POH in dienst op gebied van hart- en vaatrisico/diabetes/CARA ( luchtwegaandoeningen).

  Met de herhaalde controles volgt je arts gewoon het protocol. Ook terugkomen na een maand is normaal om het resultaat van de metformine te bespreken.

  De vaccinatie uitnodiging krijg je vanzelf. Ik zou half februari aan de beurt zijn, toen begin mei, maar dat wordt nu waarschijnlijk eind mei of juni; je moet helaas je beurt afwachten tot je groep aan de beurt is van oud naar jong.

  Behandelprotocollen zijn gewoon te googlen, maar je andere aandoening kan reden zijn ( kán) een andere weg te volgen. Voeg NHG toe aan je zoekopdracht voor artsen sites.
  Tot nu toe doet je arts niet echt iets bijzonders.
  Maar bij jou staan alle antennes op scherp ( begrijpelijk hoor) en je wilt duidelijkheid en een stukje controle/invloed.
  Dat hoort ook wel bij het proces van accepteren, leren en verwerken.
  Ik zou bij de volgende controle je adviseren extra tijd te boeken/vragen, je vragen op te schrijven en je zorgen te bespreken, desnoods laagdrempelig bij de assistente.

  Zet je niet onnodig af tegen je arts, dat kost teveel energie en is zo te lezen nog niet nodig, maar ga het gesprek aan, ook over je angst, onzekerheid, ( nu nog) gemis aan kennis, gebrek aan vertrouwen en accepteer dat dit tijd kost en niet in een paar maanden is opgelost. Het is helaas geen kwestie van een pilletje erin en klaar. Je levensstijl moet op de schop, je gaat leren leven met een extra aandoening en kennis opdoen hoe het allemaal werkt. Wees een beetje geduldig met jezelf en blijf vooral vragen en lezen.

 • Ik snap dat je door de bomen het bos niet ziet. Ik heb een medische achtergrond en was toch ook best overweldigd door de info die op me afkwam bij zoeken.
  De POH heeft het in stukjes gebroken: deze maand ga je naar de dietiste en ga je op je eten leren letten.

  En zo steeds meer info opdoen. Ik heb 4 verschillende pillen geprobeerd die niet voldoende werkten eer ik op mijn huidige behandeling kwam en ook die is kortgeleden aangepast. Ik ben nu ruim 1.5 jaar verder en leer nog steeds bij, terwijl ik al heel wat kennis had ivm opleiding/werk. Je komt er wel, echt

  • Anke

  Hoi,
  Ik ben het helemaal eens met Cruella De Vil. Niet te veel ineens willen. rustig aan.
  Te veel googelen geeft (helaas) ook wel foute informatie trouwens.
  En wat je medicatie voor je beta-thalassemie betreft: heb je die voorgeschreven gekregen of heb je dat zelf bedacht? En zo ja, wie schreef dit voor? Bij hem/haar kun je ook nadere info opvragen. De combi met DM2 zal zeker vaker voorkomen.
  Succes!

  • Gre

  Dank je Cruella, je opmerkingen zijn waardevol. Vooral die maand wachttijd. Waarom zegt hij dat niet he. Ik vind die protocollen belangrijk omdat richtlijnen je verwachtingen bijstellen. Ik heb dit gezien bij de arts-protocollen t.a.v. Covid besmettingen voor mensen boven de 60. Ik deze protocollen afgezet tegen die van landen als Italie, Spanje. Dit gaf een interessante uitslag. Mijn levensstijl gaat niet echt op de schop, maar gaat nu pas ‘door’. Pre-covid sportte ik 5 dagen in de week. Toen stopte alles, 1,5 jaar. Nu pas weer mijn sport opgepakt omdat dat mag van Oom De Jonge/Rutte.
  Wat ik wel ga veranderen is werk, de plek waar ik woon. Hoe? geen idee.

  Diabeter: zij beantwoorden geen vragen van mensen met DB2: ‘dat is een heel andere ziekte, niet te vergelijken met DB1’. Ok

  Bloedarmoede heb ik niet zelf gediagnosticeerd, daar is het veel te ernstig voor.

  Dank voor jullie antwoorden. Is zeer gewaardeerd.

 • Hallo Gré,

  Wat jammer dat Diabeter er niet voor àlle diabetici is.
  Heb je al contact opgenomen met het Diabetesfonds? 033-4622055/info@diabetesfonds.nl
  Misschien kunnen zij jouw protocollen,advies of informatie verstrekken?
  Wat je weerstand betreft, krijg je voldoende Vita b’s, d, c, zink, magnesium, etc binnen? (Geen idee wat de impact van bloedarmoede op de opname hiervan is)
  Weet je hoe je bloedbeeld er nu uit ziet? Wordt dat bij jou vaker getest ivm de bloedarmoede?
  Misschien wil je huisarts dat wel voor je inzetten.
  Mocht hij dat niet willen dan kan je dat zelf eventueel
  bij http://www.bloedwaardentest.nl aanvragen. Dat is dan wel voor eigen rekening.
  Je krijgt dan een pakketje waarmee je naar de aangegeven dichtsbijzijnde beschikbare prikpost gaat voor de afname en je stuurt vervolgens zelf het pakketje weer terug. Ik heb het pas nog gedaan ( voor het eerst) en het werkte prima.
  Wat de DM2 betreft, dit gaat inderdaad stap voor stap en het kost helaas gewoon tijd. Jouw huisarts heeft geen praktijk ondersteuning?
  Geen lijf is hetzelfde en de komende periode ga je zien hoe je suikers en lichaam gaan reageren op de medicatie. Zolang je suikers langzaam dalen naar, of rond de normale waarden blijven, zit je wat dat betreft al op de goede weg..
  Mvg

  • Gre

  Hi Vetje74, dat van praktijkondersteuning klopt. Jeetje mina als dat er niet was geweest, wat een donker gat val je in. Ik ben 3 maanden verder met metformine. 1 tablet per dag. Soms neem ik er per ongeluk 2, moet nog een doosje kopen waarop dagen vermeld staan. Heb de eerste 2 maanden enorm last gehad van hoofdpijnen die de hele dag duren, en nu meer migraine, heftige ook. Dat heb ik nooit eerder gehad. Zat als een zielig hoopje opgevouwen op de grond in de wachtkamer, en de arts zei dat ik met metformine geen hypos of hypers kon krijgen, dus het was migraine.
  Ben wat afgevallen en heb minder last van ontstekingen dat is fijn. De praktijkondersteuner is er speciaal voor mensen met diabetes. Ze is best goed, beter eigenlijk dan de huisarts. Ze is praktischer. Zoals je zei vetje 74, mijn waarden dalen naar normale waarden, echter alles voelt anders. Ik begrijp ook dat iemand na de diagnose 5 jaren onder controle staat, omdat diabetes niet in 1keer weg hoeft te zijn. Ik begrijp niet goed wat een dietiste kan betekenen, echter zolang alles de goede kant op gaat denk ik niet dat ik die hoef. Alleen die hoofdpijnen, daar weet ik geen raad mee. Als ik ze voel komen ga ik snel mijn bed in. Ik heb het gevoel dat ik een jaar bezig ben, maar ik ben pas 3 maanden verder.

  Ik heb het meeste last van bloedarmoede omdat mijn energie in 1 keer wegzakt. Ik geloof dat ik in mijn leven de bloedarmoede gecompenseerd heb met het eten en vooral drinken van veel suiker. Dat heft het gevoel van slapte op. Red bull achtige drankjes met veel suiker. Vragen die ik nog heb zijn deze: Ik drink nu veel cacao (blooker) met melk. Vroeger nooit, het smaakt zoet, en ik kan niet veel info vinden over cacao. Nu las ik dat Dutch caccao weer anders is. Iemand ervaring mee? Ik gebruik chocolade van BELVAS. Dat is zonder suiker, ben er bijna verslaafd aan. Als het op is in de winkel, raak ik bijna in paniek, dus nu sla ik voorraad in. Andere chocolade zonder suiker vind ik vies. Is Blooker goed? Is cacao goed? Weet iemand of die migraine iets te maken kan hebben met diabetes? Ik heb tot nu toe slechts 1 aanval gehad, en mijn huisarts zei dat ik dat moest noteren.Ik heb dus geen dietiste. Ik haal mijn info van google qua voeding.Ik heb een prik apparaat, maar omdat ik op 1 pil zit, denk ik niet dat ik dat hoef te gebruiken.
  Alvast bedankt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.