Home Forums Bloedsuikerwaarden bloedsuiker-waarden nuchter

bloedsuiker-waarden nuchter

Ik heb nuchter geprikt, twee keer; de eerste keer 8,2 en een kwartier later 8,8. In de tussentijd had ik  geen inspanning of stress.
Hoe kan dit zo verschillen binnen een kwartiertje?!

  • Welkom in de wereld van de diabeet.

    Bij de ene gaat het zus en bij de andere gaat het zo.

    Soms geen touw aan vast te knopen.

  • Leer hier op een luchtige maar ook bewuste manier mee om te gaan. Je waardes zijn toch goed in diabetesland!

    • daanie

    Dit vind ik een bijzonder onderwerp want ik word gillend gek van mijn bloedsuikers in het algemeen en nog gekker van mijn nuchtere bloedsuikers. Vorige week was ik opgenomen in het ziekenhuis in verband met een heftige astma aanval. Ik kreeg dus heel veel prednison, 90,60, 30mg en afbouwend minder. Logisch dat mijn bloedsuikers dit niet leuk vonden, ben ik bekend mee. Minder leuk dat ze niet echt wilden dalen. Er zijn waardes van 37, 33, en alles in de 20 voorbij gekomen. Ik moest Duran de pomp. Ik was al bekend met diabetes, had al gespoten en Victoza gebruikt maar dit was toch nieuw voor mij. Nu ben ik weer thuis, de prednison is verleden tijd maar de hoge bloedsuikers niet. Ik begin de dag nuchter tussen de 11 en 12 met 36eh Lantus. Verder novorapid maar mijn suikers weigeren tot normale waardes te komen. Als ik nu overdag 12 meet ben ik blij, maar dat hoort toch eigenlijk niet? Ik word er echt niet blij van, mijn gezinsleden mijden me omdat ik af en toe nogal agressief uit de hoek kan komen. Volgens mij kan ik spuiten tot ik een ons weeg maar goed wordt het niet. Dat wilde ik even kwijt…

  • gompert
    Heb ik ook, normaal gesproken zit ik meestal op een nuchtere waarde van 7,2.
    Ik heb echter gemerkt dat als ik wakker wordt van een vroege wekker mijn waarde vaak tussen de 6,5 en de 6,8 zit en als ik uitslaap en vanzelf wakker wordt de waarde veel hoger is bijvoorbeeld 8,6.
    Het schijnt zo te zijn dat je lever glucose gaat sturen naar bepaalde inwendige organen om aan het werk gezet te worden waardoor je vanzelf wakker wordt.
    Dit proces houd nog even aan nadat je de eerste keer geprikt hebt en kan dus bij een tweede prik een stuk hoger zijn.
    Men zegt dat dit proces stopt zodra je wat gaat eten en daardoor je bloedsuikerspiegel stijgt, dat ga ik de komende tijd maar eens uitproberen. Heb nu vakantie en dan gaat die regelmaat van opstaan, ontbijten enz. een beetje op z’n gat en dat geeft ook behoorlijke schommelingen.

    • Pedro

    Ik had het vanmorgen ook, om 05.30 uur was het 4.8 na het douchen en scheren, dus een klein half uurtje later was die gestegen naar 5.7 terwijl je eigenlijk zou verwachten dat ie nog wat zou zakken

  • ja, ook ik heb er last van.
    ik stond wel is op met 15 nuchter.
    word je ook niet blij als je dan merkt dat de isuline die had ingespoten niet werk.
    ook hoge waarde probeer ik nu binnen de perken te houden met een sensor maar ook dat is lastig.

    dus mensen veel sucses want iedereen heb zijn ups en downs

  • Ik kom nuchter nooit onder de 7 altijd tussen de 7 en de 8 dus meet ik nog zelden mijn nuchtere waarde.

  • hallo ik heb s,morgens meestal 4.8 5.3 6.1 s avonds 6.5 6 1 5.6 moet ik s avonds dan nog wat eten en wat mag het zijn ik ben bezig met het koolhydraden dieet????

  • Voor wat de waardes ’s avonds betreft heb ik ooit in het ziekenhuis de kreet “acht voor de nacht” geleerd. Jebkunt dan beter langzame koolhydraten eten zoals een boterham (volkorenbrood)

  • bedankt voor je tip groetjes jobje meijer

  • En vergeet niet dat wat je ook doet, ook al is er een minuut verschil, je meestal een andere waarde krijgt. Dat heet “tolerantie” van de strip en meter.

    Juul

    • Tegen

    Mij is wel eens verteld dat het te maken heeft met je biologische klok. Als je elke morgen om 7 uur opstaat begint je lichaam al om 5 uur met wakker worden. In die tijd komen al je organen al op gang ( worden wakker ). Langzaamaan stijgt je bloedsuiker en als je eenmaal een beetje op gang bent en gaat eten komt er weer rust in de tent.

    Het ligt er ook erg aan wat je hebt gegeten vóórdat je gaat slapen, heb je alcohol gedronken, ben je ziek, heb je stress ect etc.

    Er zijn veel factoren waardoor je ’s ochtends hoog of juist laag kan zitten. Het beste kun je dit met je DVK of internist overleggen. Sinds ik 1 EH insuline extra bolus in de nacht kom ik keurig tussen de 6.3 en 6.7 uit in de ochtend.
    Voor ieder zal er een oplossing zijn. Zelfs een andere insuline kan helpen.

    Succes voor éénieder die hiermee worstelt. Ik zou me niet blind staren op nummertjes. Elk kwartier meten kan je onnodig ongerust maken.

  • Er zit altijd een afwijking in de waarde die je meter laat zien. een afwijking van 10% is volkomen normaal (helaas). Dus dikke kans dat er in dat kwartiertje helemaal niks veranderd is :)

    • Emma

    Hallo, ik ben nieuw hier, en val maar met de deur in huis. Ik heb altijd keurige nuchtere waarden, soms zelfs tegen een hypo aan. Nu zei mijn
    h,a dat je dan ook geen diabetes kunt hebben. Heb nachtwaardes gehad van 20 -30 ook nu overdag waardes van 13 en hoger,, maar vaker hypo’s waardoor de HBa1c natuurlijk gemiddeld ook lager wordt. Een OGTT gedaan, de arts heeft daar hele hoge pieken gezien. In de USA doen ze die ogtt i.p.v de standaardtest bij bloedziektes o.i.d en daar zeggen ze, bovem de 11 is diabetes, ik krijg weinig medewerking van de arts, helaas, dus ik wend me tot jullie, als ervaringsdeskundigen, inmiddels, o ja mijn hypo’s voel ik niet aankomen en zit soms zelf zo laag als 1.8 – 2,4, en voel me superberoerd. Nu komt mijn h.a morgen , wat kan/moet ik hem vragen. Volgens de internist konden de hypo;s niet zoveel kwaad, inmiddels weet ik beter, door ervaring, maar ook door anderen, alvast bedankt voor het lezen, en hopelijk wat advies. groetjes Emma

  • Vreemd. Jij hebt geen medicijnen voor je diabetes en toch heb je hoge waardes en lage waardes. Diabetes wordt juist ontdekt door de hoge waardes en als je daar niets aan doet, dan lopen die waardes alleen maar op.
    Die test die je aanhaalt ken ik niet, maar er zat dus een arts bij, dus de uitslag is ook naar je HA gestuurd. Vraag naar de uitslag en wat hij daar aan gaat doen. Tja, verder weet ik ook niet wat je zou moeten vragen. Ben wel benieuwd wat je HA hierop te zeggen hebt.

      • Emma

      Dank je wel, een gtt is een glucose tolerantie test, dan krijg je suikerwater te drinken, nuchter, en dan wordt je iedere 2 uur geprikt, ik piekte daar op 20, en hier staat dat je boven de 11 diabetes hebt. Dit is allemaal zo onduidelijk, heb wel een tester nu via de BVK maar verder hang ik maar een beetje, dus inderdaad wil ik morgen duidelijkheid. Weten waar je aan toe bent, hoe vervelend ook, geeft toch een soort rust, toch?
      Ik hoor morgen wel, dan zet ik het hier neer, dank voor je reactie #moetjeweten gr Emma

  • Mijn advies, dwing een verwijzing naar de internist af, dit is niet goed en die huisarts mag wel eens een vervolgcursus volgen.
    Sterkte en ga voor jouw lijf

      • Emma

      @ colliore, dank je, ik ben nu op mijn sterkst, tot de arts bij me is, dan wordt ik al snel overruled, gek he? Maar ik ben nu overtuigd dat ik morgen ook sterk ben. O, trouwens volgens de arts had de hoge, echt enorm hoog, alat en asat er ook niets mee te maken, je gaat zo twijfelen aan jezelf, dank voor je reactie, gr Emma

    • Anoniem
    • Inactief

    Emma, wat een opmerkelijk verhaal. Als de zelf gemeten waarden kloppen, je meter is gecontroleerd en in orde bevonden en je meet 2 uur na een maaltijd, lijken me dat toch waarden die bij diabetes horen. Ook als je OGT na 2 uur nog boven de 11,1 zit, is dat een uitslag die niet normaal is. 20-30 is wel heel hoog voor een niet diabeet. Opvallend is wel dat je dan nuchter altijd goed zit. Is je HbA1c binnen de norm of te hoog? Hypo’s alleen zijn niet persé een teken van diabetes. Er bestaat ook zoiets als reactieve hypoglycaemie.

    In ieder geval zou ik voor een second opinion gaan als ik jou was. Heb je ook last van diabetessymptomen als dorst, veel drinken en plassen, afvallen etc?

    Het is niet zelden dat huisartsen diabetes over het hoofd zien. Ze zijn natuurlijk breed maar niet heel diep opgeleid waardoor ze van de meest voorkomende dingen het hoognodige weten. Specifieke kennis van verschillende ziektebeelden ontbreekt vaak, ze kunnen niet alles weten. Ga naar een specialist, mogelijk mist je huisarts hier toch teveel kennis om je goed te kunnen beoordelen.

      • Emma

      @ mir69 Ja, ik heb zwangerschapsdiabetes gehad, moeder en haar broer hadden het, en ik denk altijd maar, geen mens is hetzelfde, de “algemene” waardes ben ik een beetje flauw van. Maar hij hecht er erg veel waarde aan. Diarea, dan moet je banaan eten dan stopt het, en knoflook is gezond voor je, dat bedoel ik dan. Zo persoonlijk allemaal. Ik heb vaker last van hypo’s en dan echt laag, maar ook hypers, zie boven, mijn meter is van de DVK dus is nieuw en goed. Ik zal dat wat jij noemt eens opzoeken, dat ken ik niet, zo zie je maar, wie weet, dank voor je reactie, ik word dinsdag muchter geprikt, dus dat zal weer tegen een ochtendhypo aanzitten, ach ik ben een spiegel van jullie zullen we maar denken, lol, ik laat van me horen. p.s ik eet wel voor het slapen een donker broodje met wat zoets, om te voorkomen dat ik een vette hypo in mijn slaap krijg en het erg fout gaat, zou dat iets kunnen veranderen?

    • Emma

    @ mir 69, ik heb zo eens gekeken, en de waardes die ik heb, het zakken tussen de maaltijden van de waarden kan het heel goed zijn, maar dan krijg je weer het geval…welke arts heb je. Een arts heeft het inderdaad al eens benoemd, nooit meer aan gedacht, maar de uitspraak en de symptomen het klopt allemaal als een zwerende vinger, maar, als mijn arts er niet aan wil, hij kent het niet, dus HEB je het niet, Tijd om de vuist op tafel te slaan inderdaad, want hoewel het anders is moet het wel degelijk ook met insuline behandeld worden.
    Het zal een nieuwe huisarts worden vrees ik, er staat iets van een insulinmelanoom, nu ja, als ik mag kiezen dat liever niet. als het goed behandeld kan worden, waarom zou ik dan doorgaan met me beroerd voelen? ik ga wat leesvoer doorsturen naar de h.a, bedankt voor je hulp, groetjes Emma

    • Anoniem
    • Inactief

    Emma, zwangerschapsdiabetes en een moeder/oom met diabetes, zijn in ieder geval indicaties dat je een verhoogd risico loopt. Ik zou zeker een specialist bezoeken om uit te zoeken wat er aan de hand is. Daar heb je recht op!

    • idebont

    @daanie, ik zie dat dit al een oude blog is, maar het valt mij op dat je suikers verkeerd gingen na het gebruik van prednison een medicijn dat de lever beïnvloed. Meestal wordt suiker gerelateerd aan een slecht werkende alvleesklier en alle medicijnen zijn daarop gemaakt. Als jij in een zeldzaam geval een lever hebt die het even niet aankan. Dit gebeurt niet vaak maar is bij mij tijdens mijn beide zwangerschappen wel, werkt insuline volgen mijn persoonlijke ervaring (ik ben geen dokter) vrijwel niet. Omdat de eerste zwangerschap zwaar rampzalig was met een kind met hartafwijking als gevolg, ben ik me voor de tweede zwangerschap zeer kritisch gaan verdiepen. Mijn ervaring is bij hoge suikerwaarden waar de lever de veroorzaker kan zijn, de lever te ontlasten en te helpen. Niet gelijk ontgiften heb ik geprobeerd slechte ervaring. Wat werkt wel bij mij, kokoswater drinken, waarschijnlijk omdat het veel overeenkomsten heeft met de samenstelling van bloedplasma, eten van rauwe wortel en snacktomaatjes. Drinken van vers geperste grapefruitsap, maak je met die laatste geen zorgen over teveel suiker er zit in het sap sporen van nangerin wat goed helpt tegen suiker. Beter is de schil eten maar dat vond ik persoonlijk iets te ver gaan hahaha ;)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.