Home Forums Bloedsuikerwaarden Bloedsuiker db2?

Bloedsuiker db2?

Beste lezers,

Tijdens een regulier bloedonderzoek nav licht verhoogde bloeddruk had ik een glucose nuchter van 7,0. Rest was prima. Hb1ac niet gemeten. Ben ook niet te zwaar heb geen lichamelijke klachten en heb ook geen familie met db. Voel me wel vaak gestressed.

Ik ben de glucose zelf gaan monitoren met vingerprik. De nuchtere waardes wisselen. De ene keer nuchtere waardes van 6.3; 6.4; 5.9; 5.8 maar als ik de avond ervoor flink koolhydraten heb gegeten (friet met zoete spareribs en later op avond chocolade) kan het zijn dat ik s ochtends op 7.0 uitkom. Ik heb nooit hoger dan 7.0 nuchter. Als ik na 20:00 niks meer eet zit ik vaak op 5.8 / 5.9 nuchter.
Maar als je 8 uur niks eet of drinkt en je hebt toch flink wat koolhydraten op de avond ervoor gegeten dan moet het nuchter toch <6.1 zijn? Of kan het bij iedereen (dus niet-diabeten) ook voor komen dat ze na veel te hebben gegeten s ochtends een waarde van 7.0 hebben. Ik ben overigens niet gediagnosticeerd, ben mij vooral aan het inlezen.

Overige waardes overdag rond 5,7- 6,4 maar na avondeten (macaroni) toch 8.4.
Zijn deze waardes nu te hoog of hebben ook niet-diabeten pieken na het eten tot soms wel 9.0? Ik lees veel verschillende info, wellicht dat iemand hier iets over kan zeggen?

Alvast bedankt!

 • Van het diabetesfonds:

  Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):

  Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes
  Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

  Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):

  Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk
  Boven de 11 mmol/l – diabetes
  Om te kunnen beoordelen of iemand diabetes type 2 heeft, wordt in het ziekenhuis bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedsuikerwaarden die uit deze test komen, laten zien of iemand diabetes type 2 heeft.

  De verschijnselen die je hebt lijken op het begin van diabetes, waar je alvleesklier ‘s-nachts de vrijgegegeven bloedsuikers door je lichaam niet aankan. Dat gebeurt om ‘s-nachts je hersenen van energie te voorzien.

  Je kan je verder verdiepen in de snelle en langzame koolhydraten en de snelle zo veel mogelijk gaan vermijden. Hiermee spaar je je alvleesklier. Op de website van het fonds vind je daar veel goede informatie over. Let ook op wat je drinkt, sinaasappelsap is een behoorlijke instinker.

  • StarKim

  Hoe is het gegaan wouter74?
  Jouwn verhaal lijkt sterk op de mijne namelijk.

  • Beste starkim,

   Heb mijzelf een tijd lang (maanden) gemonitord met glucosemeter middels vingerprik. Het blijft rond de pre-diabetes waarden in de ochtend. Gedurende de dag is het eigenlijk wel prima.
   Let nu wat beter op snelle suikers. Geen frisdrank alleen zero, minder aardappelen en eet nu zilvervliesrijst ipv witte rijst. Ben ook 5 kg afgevallen maar desondanks blijft de nuchtere waarde wat hoog…..6.4
   Ben nu opgehouden met vingerprikken, het lijkt stabiel en heb geen verdere lichamelijke klachten. Behalve dat ik me wat gestressed voel, en dat kan nu juist de oorzaak zijn!…. 😬

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.