Home Forums Bloedsuikerwaarden Bloedsuikerwaarden en darmflora

 • jsnoep

Bloedsuikerwaarden en darmflora

Mijn naam is Jan Snoep en ben 86 jaar en heb al meer dan 63 jaar diabetes patiënt ik gebruik al 5 maanden de FsL reader en sensoren daar heb ik al eerder berichten gestuurd. Op Radio Noord-Holland kwam op 1 Dec. Jl. met een bericht over monitoring van gezonden mensen in Israel met een doorlopende bloedsuikermeting. Daaruit bleek dat zelfs bij hen de bloedsuiker kon verschillen per persoon en dat hier de darmflora een grote rol in speelt. Bijvoorbeeld bij de één die en tomaat at (vrijwel geen suiker), stegen de bloedsuikerwaarden veel meer dan bij de ander. Zo waren er meerdere voorbeelden.

Ik luisterde hier verbaast naar, want bij diabetes patiënten komt dit heel vaak voor. Nu vraag ik me af: kan dit ook een gevolg zijn van de werking van de darmflora? Is hier in Nederland onderzoek naar gedaan of is men daar mee bezig? Is het mogelijk dat wat dat betreft er meer bekend is en ik daar meer over kom te weten?

Met vriendelijke groeten Jan Snoep.

 • Daar ben ik ook heel nieuwsgierig naar jan
  Goed dat je dat hier neerzet
  En wat fijn om te lezen dat jij er inderdaad een respectabele leeftijd mee bereikt hebt
  Ik heb het 47 jaar maar jouw leeftijd geeft moed

 • Geachte heer Snoep,

  In tomaat zit wel een aantal grammen koolhydraten waar de ene persoon waarschijnlijk meer reageert dan de andere persoon. Maar dit zullen op zich kleine verschillen zijn. Dit onderzoek heeft plaats gevonden bij gezonde mensen en niet bij mensen met DB. waardoor er misschien grotere verschillen te zien zijn omdat het ene lichaam sneller reageert dan het andere lichaam
  Vooral mensen met diabetes die b.v. de FsL gebruiken zullen dit meer merken dan mensen die gewoon controleren.
  Ieder persoon is zo weer uniek. mensen met diabetes kunnen ook last hebben van een vertraagde maagontlediging waardoor er vaak een soort dumping in de darmen ontstaat waardoor er onverklaarbare hoge maar ook lage bloedsuikers kunnen ontstaan. Daarom is het voor mensen die hier last van hebben ook goed om vezelrijk te eten/drinken en voorzichtiger zijn met het aantal koolhydraten.

  met vriendelijke groet;

  Thijs van Vilsteren
  medewerker klantenservice en diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.