Home Forums Nieuw met diabetes Borrelende maag en keel

Borrelende maag en keel

Ik ben vorige maand begonnen met metformine (500 mg) na de diagnose diabetis 2. Dat was flink schrikken. De diarree verdween na een week. Maar ik kreeg daar maagzuur voor terug. Althans dat is diagnose van de huisarts en heeft omeprazol voorgeschreven. Dat lijkt niet veel te helpen. Waar ik nu veel last van heb is winderigheid en een heftig borrelend geluid tussen maag en keel. Het lijkt wel of ik heel veel overtollig lucht en gassen in mijn lichaam heb en dat geeft ook een vaag gevoel tussen mijn schouders en wat minder onder mijn borstbeen. Maar misschien is dat spierpijn door de stress. Vooral ‘s nachts wordt ik gek van die borrel in mijn keel.

Herkent iemand deze klachten en weet waar ze vandaan komen. Is het de metformine, diabetis 2, stress of iets totaal anders?
Ik hoor het heel erg graag🙏
H

 • Ik ken de klachten wel, bij mij was het stress. Door de stress ging ik verkeerd ademhalen (chronisch hyperventileren).

  Maar als je last blijft houden zou ik voor de zekerheid teruggaan naar je huisarts.

  • Thanks!

  • daven

  Hoi ,

  Enkele klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een teveel aan maagzuur .
  Slik pantazol niet langer als 4-8 weken

  Zie link https://www.thuisarts.nl/maagklachten/ik-wil-stoppen-met-maagmedicijnen#:~:text=Meestal%20zijn%20de%20klachten%20dan%20verdwenen%20en%20is,het%20stoppen%20terugkomen%2C%20maar%20blijven%20daarna%20meestal%20weg.

  Ben benieuwd of je klachten verminderen door pantazol ;-)

  Groet daven

  • Ik hou je op de hoogte. Ik gebruik trouwens nu esomeprazol. Ik ben wel in dubio. Als ik nou idd maagklachten krijg van de metformine dan lijkt het mij onlogisch om daar medicijnen voor te gebruiken waar ik dezelfde klachten van krijg. Moet ik dan niet van de metformine af. Maar het zou ook stress gerelateerd kunnen zijn. Maar hoe bepaal je dat?

  • daven

  de meest voorkomende klachten van stress(gegoogeld)
  Symptomen van stress zijn:

  Vermoeidheid
  Hoofdpijn / migraine
  Tinnitus (oorsuizen)
  Slecht slapen
  Spierpijn / stijve spieren
  Hoge hartslag
  Duizelingen
  Hormonale schommelingen
  Overmatig transpireren
  Hyperventilatie en ademnood

  Maag/darmklachten zie ik er niet bijstaan ,denk dus eerder dat je klachten van de metformine komen .

  Als ik nou idd maagklachten krijg van de metformine dan lijkt het mij onlogisch om daar medicijnen voor te gebruiken waar ik dezelfde klachten van krijg. Moet ik dan niet van de metformine af. Goed punt ;-)

  Je kunt proberen of je zonder die esomeprazol kunt (deze zou ik toch niet langer dan een paar weken slikken ) en de tips in die link bij maagzuur volgen (voeteneind bed verhogen ,li kant slapen ,geen koolzuurhouden dranken etc etc )
  Of je kijkt het nog een paar weken aan en stopt met maagzuurremmer en kijkt hoe het dan gaat ?

  of je stopt met de metformine overlegd met ha voor ander medicijn ,of je stopt met alles let op je levensstijl en probeert supplementen ?

  Moeilijk ,moeilijk ,moeilijk maar het leven bestaat nu eenmaal uit keuzes maken ;-)

  Ps: sorry wil je geen extra stress bezorgen ;-)

 • Daven, als je iets verder zoekt zie je de mogelijke klachten van hyperventilatie en dat maag/darmklachten daar inderdaad bij kunnen horen. Dit wil niet zeggen dat dit bij Adrianus het geval is, maar daarom; huisarts, desnoods als je erge last blijft houden een verwijzing vragen voor MDL arts.

  En hier de info over hyperventileren (wat bij stress kan voorkomen, ik zeg niet dat t dat is, maar het kan):
  https://www.rijnstate.nl/media/13064/hyperventilatie.pdf

  Je adviseert veel mensen op het forum om te stoppen met medicatie (metformine) en supplementen te nemen. Ik vind het een mooie en positieve insteek, maar soms is dat niet afdoende.

  • daven

  Oke ik zie het in je link van hyperventilatie erbij staan ,maar ik zie ook staan dat na 1,5 a 2 minuten de klachten grotendeels over moeten zijn . Ik geloof dat dit bij Adrianus dit niet het geval is . Ik heb hem ook niet gehoord over zijn ademhaling en trust me ik heb mensen gezien die door een zakje moesten blazen (werk in de psychiatrie) als dat hier het geval was geweest had hij er echt wel iets over geschreven ;-) Die mensen die ik zag waren echt in paniek (ook hier heb ik niets over gehoord ,zelf niet over angst )

  Bij een aangepast levensstijl (eten/drinken /bewegen ) zou theoretisch iedere type 2 zonder medicatie kunnen (uitzonderingen heb je vast ook ,maar dit zal een minderheid zijn )Kijk naar dat programma keer diabetes om en Ik denk dat dat groepje wat hiervan nog een beetje mediatie zou gebruiken evt supplementen zou nemen die groep nog zou uitdunnen ! Als je als diabeet 2 koolhydraten arm eet ,zodanig dat je in ketose komt denk ik dat je die groep nog meer kunt uitdunnen en er alleen nog die paar uitzonderingen overblijven . Vaak zijn dit ouderen die hun wijntje of biertje niet laten staan (geef ze groot gelijk lol) Maar leef jij echt gedisciplineerd en laat je alles staan dan kan het gros zonder medicatie ,met of zonder supplementen .Ik kom van een hba1c van 86 ,leef ik gedisciplineerd (intermitting fasting en af en toe waterfast ,wat goed is voor diabetes 2 )dan heb ik een hba1c van 37 (geen diabetes meer )Wil ik zo de rest van mijn leven verder ,nee dat is mijn keuze.

 • Zo’n echte aanval duurt gemiddeld 1,5/2 minuten en klachten gaan grotendeels over (hartkloppingen, zweten, benauwde gevoel). Echter, lucht die teveel “opgeslokt” is is er niet opeens weer uit, die zit er vaak nog na die 2 minuten.
  Bovendien, als je heel veel en vaak last hebt van stress en je chronisch hyperventileert (dit merk je vaak zelf niet eens, zeker niet als je eraan gewend bent) of altijd verkeerd ademt, dan kan die opgeblazen maag gewoon blijven. Deze kan tegen dingen gaan drukken waardoor je pijn kan krijgen op de borst en zelfs op je rug/schouderbladen.

  Nogmaals, ik zeg niet dat dit bij topicstarter direct het geval is en ik adviseer toch weer de huisarts.
  Ik wil alleen aangeven dat het dus wel kan en dat het niet bij iedereen een aanval is zoals jij beschrijft (ademen in een zakje). Soms is het namelijk chronisch hyperventileren/verkeerd ademen en dan kun je deze klachten krijgen. Ik spreek uit ervaring.

  Verder stop ik over dit onderwerp want ik heb geen zin in een welles/nietes en vind dat meningen/ervaringen vragen heel goed is, doe ik zelf ook graag! Maar bij blijvende klachten toch een (huis)arts de beste optie is.

  • Dank voor het meedenken!

  • daven

  Bovendien, als je heel veel en vaak last hebt van stress en je chronisch hyperventileert (dit merk je vaak zelf niet eens, zeker niet als je eraan gewend bent) of altijd verkeerd ademt, dan kan die opgeblazen maag gewoon blijven. Deze kan tegen dingen gaan drukken waardoor je pijn kan krijgen op de borst en zelfs op je rug/schouderbladen.

  je maakt het wel steeds erger ,ik reageerde op topicstarter zijn verhaal en ik denk dat hij niet chronisch hyperventileert (jij gaat teveel uit van je eigen situatie )

  Maar goed ik ga er ook verder niet over discussiëren ,het staat erbij in je link dus het kan ;-)

  • Stress kan rare dingen met je doen. Maar ik heb idd niet echt last van mijn ademhaling. Maar stress is natuurlijk ook niet zo goed voor de maag. Ik ga weer terug naar de HA. Iedereen bedankt voor de reacties!

  • daven

  Ben benieuwd naar vervolg ;-)

  groet daven

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.