Home Forums Autorijden en CBR Groot rijbewijs en type 2?

Groot rijbewijs en type 2?

Ik zie een hoop topics met mensen met type 1 die tegen allerlij problemen aan lopen, maar hoe zit het met type 2?

Ik ben 37,niet insuline afhankelijk, geen hypo’s.

Ik heb mijn C rijbewijs al maar ga nu via een bedrijf voor CE.

Ik moet samen met het reïntegratie bedrijf nog een werkgever vinden.

Heb bij het reïntegratie bedrijf niet vermeld dat ik type heb vanwege eventuele discriminatie.

Nu moet ik dus straks een eigen verklaring invullen en langs de bedrijfsarts en ik neem aan dat hun inzage hebben in mijn medische gegevens.

Ik ben bang dat ik de droom niet kan verwezenlijken door mijn diabetes.

 • @stier80; eerlijkheid duurt het langst. De bedrijfsarts mag niet zonder toestemming van jou medische informatie gaan inwinnen bij de arts.

  Ik zou open kaart spelen met de bedrijfsarts (geheimhoudingsplicht) en je plan op tafel leggen en kijken hoe hij reageert. En wat je angsten zijn betrekkende diabetes en het invullen van je droom.

  Succes met het verwezenlijken van je droom!

 • Maar de bedrijfsarts moet informatie toch doorsturen naar de werkgever?

  Ik heb MBT diabetes geen angst, slik tabletjes en gaat prima, maar ben wel bang als de werkgever dit hoort en over het algemeen hebben de meeste al een vooroordeel MBT diabetes dat ik dan door hun niet aangenomen ga worden.

 • @stier80 Volgens deze website mag dat niet: https://www.personeelsnet.nl/bericht/wat-mag-u-weten-van-zieke-medewerkers-heel-erg-weinig/

  Het enige dat de werkgever van de bedrijfsarts mag horen, zijn gegevens die noodzakelijk zijn voor de re-integratie of begeleiding van de zieke werknemer.

  Het gaat dan slechts om de volgende gegevens:

  *De werkzaamheden waartoe de werknemer nog wel (of niet meer) in staat is
  *De verwachte duur van het verzuim
  *De mate waarin de werknemer arbeidsongeschikt is
  *De eventuele aanpassingen of voorzieningen die de werkgever voor de re-integratie moet treffen.

  Dit geldt voor het CBR:

  5.2.2. Diabetes mellitus, behandeld met middelen die doorgaans geen hypoglycemieën kunnen veroorzaken

  a. groep 1: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die doorgaans geen hypoglycemieën kunnen veroorzaken, kunnen op basis van de aantekening van de keurend arts worden goedgekeurd voor een termijn van maximaal vijf jaar. Bij een ernstige functiestoornis, na een positieve rijtest, voor maximaal drie jaar.

  Ten minste iedere tien jaar is een rapport van een oogarts noodzakelijk.

  b. groep 2: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die doorgaans geen hypoglycemieën kunnen veroorzaken kunnen op basis van de aantekening van de keurend arts worden goedgekeurd voor een termijn van maximaal vijf jaar. Bij een ernstige functiestoornis, na een positieve rijtest, voor maximaal drie jaar.

  Ten minste iedere tien jaar is een rapport van een oogarts noodzakelijk.

  Uw rijbewijs is dus maximaal 5 jaar geldig.

 • Belachelijk!

  Wil best eerlijk zijn als ze eerlijke regels zouden handhaven! Zo lang ik alleen een tabletje moet slikken vertel ik ze niets dan maar. Als ik ooit insuline nodig heb (hopelijk nooit) dan wordt het een ander verhaal.

  • mike

  afhankelijk van welk pilletje je slikt kun je ook last hebben van de onderstaande regels
  metformine levert geen probleem op, maar andere pillen (pillen die de alvleesklier stimuleren, bv amaryl) kunnen je problemen opleveren omdat je dan niet meer voldoet aan de eisen van het CBR (je houdt doorgaans geen bloedsuikerwaardes bij omdat strips niet vergoed worden als je pillen gebruikt, terwijl het CBR wel 2x daags controle eist)

  5.2.3. Diabetes mellitus met middelen die hypoglycemieën kunnen veroorzaken
  a: groep 1: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die hypoglycemieën kunnen veroorzaken en die de hypoglycemieën goed voelen aankomen, in staat zijn hiermee adequaat om te gaan en geregeld worden gecontroleerd door een diabetesdeskundige, kunnen op basis van de aantekening van de keurend arts worden goedgekeurd voor een termijn van maximaal vijf jaar.
  Bij een ernstige functiestoornis, na een positieve rijtest, voor maximaal drie jaar.

  Ten minste iedere tien jaar is een rapport van een oogarts noodzakelijk.

  b: groep 2: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die hypoglycemieën kunnen veroorzaken kunnen geschikt worden verklaard voor rijbewijzen van groep 2, indien zij:
  1° in het afgelopen jaar geen ernstige hypoglycemie hebben gehad;
  2° op de hoogte zijn van de risico’s van een hypoglycemie;
  3° hypoglycemieën goed voelen aankomen en in staat zijn daarmee adequaat om te gaan;
  4° minstens tweemaal per dag en op relevante momenten tijdens het besturen aan zelfcontrole doen door middel van een bloedglucosetest, en
  5° geen ernstige diabetische complicatie hebben.
  Bij iedere aanvraag is een onderzoek door een internist vereist en ten minste iedere vijf jaar is een rapport van een oogarts vereist. De maximale geschiktheidstermijn is drie jaar.

 • Ik slik alleen metformine en rode rijstgist en ben hard aan het werk om van beiden af te komen, zolang het niet verergerd voel ik mij niet geroepen om het cbr in te lichten over mijn situatie.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.