Home Forums Autorijden en CBR CBR Gezondheidsverklaring bij comorbiditeit

  • Qanuk00

CBR Gezondheidsverklaring bij comorbiditeit

Ik begrijp nu maar al te goed waarom mensen zich niet meer zomaar aanmelden bij het CBR voor een gezondheidsverklaring, maar of Nederland daar nou verkeersveiliger van wordt? Wat heeft zo’n verklaring dan nog voor waarde voor Verkeersveilig Nederland?

Voor mijn MS wil ik me graag verzekeren voor de toekomst, en ik heb daarom een aanvraag voor Gezondheidsverklaring ingevuld. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en wil me eerlijkheidshalve indekken. Maar… een aanvraag moet je naar waarheid invullen anders ben je strafbaar…, dus ik kreeg klakkeloos 3 verwijzingen terug van het CBR, zonder overleg, zonder persoonlijke benadering. Nu moet ik 3 (waarvan 2 verwaarloosbaar (DM type2 en ASS)) onafhankelijke keuringen ondergaan, en mogelijk ook een rijtest. Waarvan de helft van de keuringen uit dezelfde handelingen bestaat, en een deel van de informatie prima door mijn eigen behandelaren aangeleverd kan worden.

Als ik de kosten bereken kom ik dus op 40 euro voor die gezondheidsverklaring, 3x een keuring (200 euro per specialist en 100 euro? huisarts) en mogelijk ook nog een rijtest erachteraan.

Kom ik toch ongeveer op 500-600 euro uit voor een verklaring van 3 of 5 jaar
Heb het CBR een vraag gesteld of dit toch niet allemaal in 1 consult geregeld kan worden, want ik maak al hoge onvergoede zorgkosten, naast de maandelijkse hoge zorgpremie. Daar hebben ze geen oor naar, want de keuringsartsen bepalen het tarief. Sorry, maar t CBR stuurt mij toch echt zelf die verwijsbrieven voor keuringen die ik MOET ondergaan? Het gaat dus niet eens om willen of kunnen, maar moeten.

En dan krijg je een standaardbericht terug – dat dit zo wettelijk bepaald is – terwijl mijn behandelaren het allemaal eens zijn, in mijn geval kan dat prima met 1 keuring, en dan voor de diagnose die mijn rijden momenteel kan beïnvloeden, MS, waarmee alles samenhangt. Inmiddels PatiëntenFederatie Nederland ingeschakeld, maar ik hoop ook dat de diabetes vereniging Nederland hier wat mee gaat doen, net als de NVA, om mensen die al hoge kosten maken niet nog eens te benadelen.

Ik wil mijn rijbewijs niet gaan verlengen met deze kosten, maar lever daarbij wederom weer veel in op mijn bewegingsvrijheid.

  • medische indicaties zijn nooit verwaarloosbaar, en MS en DM ook niet.
    Het is heel vervelend dat het allemaal zo burocratisch is, maar dat is eigenlijk alles al.

    Het is overigens geen indekken wat je doet, maar verantwoordelijkheid nemen. Je verzekering kan knap moeilijk doen als je je namelijk niet hebt laten keuren met aandoeningen die a la minute voor een probleem kunnen zorgen.
    Je DM kan heel stabiel zijn, en toch voor een hypo onderweg zorgen, en je MS kan binnen een dag in een schub zitten. Dan moet je dus even echt niet achter het stuur zitten.

    Er zijn al jaren klachten over het functioneren van het CBR, maar alle regeltjes zijn toch echt gemaakt door de personen in de 2e kamer die er nu zelf zo hard om roepen dat het anders moet. De burger die aangewezen is op deze werkwijze zit altijd tussen wal en schip.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.