Home Forums Autorijden en CBR CBR Gezondheidsverklaring bij comorbiditeit

  • Qanuk00

CBR Gezondheidsverklaring bij comorbiditeit

Ik begrijp nu maar al te goed waarom mensen zich niet meer zomaar aanmelden bij het CBR voor een gezondheidsverklaring, maar of Nederland daar nou verkeersveiliger van wordt? Wat heeft zo’n verklaring dan nog voor waarde voor Verkeersveilig Nederland?

Voor mijn MS wil ik me graag verzekeren voor de toekomst, en ik heb daarom een aanvraag voor Gezondheidsverklaring ingevuld. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en wil me eerlijkheidshalve indekken. Maar… een aanvraag moet je naar waarheid invullen anders ben je strafbaar…, dus ik kreeg klakkeloos 3 verwijzingen terug van het CBR, zonder overleg, zonder persoonlijke benadering. Nu moet ik 3 (waarvan 2 verwaarloosbaar (DM type2 en ASS)) onafhankelijke keuringen ondergaan, en mogelijk ook een rijtest. Waarvan de helft van de keuringen uit dezelfde handelingen bestaat, en een deel van de informatie prima door mijn eigen behandelaren aangeleverd kan worden.

Als ik de kosten bereken kom ik dus op 40 euro voor die gezondheidsverklaring, 3x een keuring (200 euro per specialist en 100 euro? huisarts) en mogelijk ook nog een rijtest erachteraan.

Kom ik toch ongeveer op 500-600 euro uit voor een verklaring van 3 of 5 jaar
Heb het CBR een vraag gesteld of dit toch niet allemaal in 1 consult geregeld kan worden, want ik maak al hoge onvergoede zorgkosten, naast de maandelijkse hoge zorgpremie. Daar hebben ze geen oor naar, want de keuringsartsen bepalen het tarief. Sorry, maar t CBR stuurt mij toch echt zelf die verwijsbrieven voor keuringen die ik MOET ondergaan? Het gaat dus niet eens om willen of kunnen, maar moeten.

En dan krijg je een standaardbericht terug – dat dit zo wettelijk bepaald is – terwijl mijn behandelaren het allemaal eens zijn, in mijn geval kan dat prima met 1 keuring, en dan voor de diagnose die mijn rijden momenteel kan beïnvloeden, MS, waarmee alles samenhangt. Inmiddels PatiëntenFederatie Nederland ingeschakeld, maar ik hoop ook dat de diabetes vereniging Nederland hier wat mee gaat doen, net als de NVA, om mensen die al hoge kosten maken niet nog eens te benadelen.

Ik wil mijn rijbewijs niet gaan verlengen met deze kosten, maar lever daarbij wederom weer veel in op mijn bewegingsvrijheid.

  • medische indicaties zijn nooit verwaarloosbaar, en MS en DM ook niet.
    Het is heel vervelend dat het allemaal zo burocratisch is, maar dat is eigenlijk alles al.

    Het is overigens geen indekken wat je doet, maar verantwoordelijkheid nemen. Je verzekering kan knap moeilijk doen als je je namelijk niet hebt laten keuren met aandoeningen die a la minute voor een probleem kunnen zorgen.
    Je DM kan heel stabiel zijn, en toch voor een hypo onderweg zorgen, en je MS kan binnen een dag in een schub zitten. Dan moet je dus even echt niet achter het stuur zitten.

    Er zijn al jaren klachten over het functioneren van het CBR, maar alle regeltjes zijn toch echt gemaakt door de personen in de 2e kamer die er nu zelf zo hard om roepen dat het anders moet. De burger die aangewezen is op deze werkwijze zit altijd tussen wal en schip.

    • inahbp

    Beste Beertje36,
    De feiten die jij aanvoert zijn feitelijk onjuist.
    Punt 1: medische indicaties zijn volgens de Nederlandse wet wel verwaarloosbaar als het gaat om medische rijgeschiktheid. Als deze namelijk werkelijk tot onveiligheid op de Nederlandse wegen zouden leiden, dan zou het in Nederland wettelijk verplicht zijn bepaalde medische aandoeningen bij het CBR te melden.
    Punt 2: je stelt dat je verzekeraar knap moeilijk kan doen als je je niet hebt laten keuren. Ook dit is onjuiste informatie, die iedereen elkaar napraat zonder eens te gaan checken bij de verzekeraars hoe dit nu zit. Gelukkig heb ik dat wel gedaan (bij de Verbond van Verzekeraars 070-333 85 00) en kan ik je vertellen: de verzekering kijkt in het RDW register of je een geldig rijbewijs hebt. Je kunt in Nederland alleen een autorijbewijs hebben als je medisch rijgeschikt bent verklaard. Voor de meeste bestuurders is dit wettelijk gezien tot het 75ste levensjaar, dan volgt een medische keuring voor iedereen vanwege leeftihd. Als je pech hebt en een chronische aandoening hebt voordat je je autorijbewijs haalt en deze aandoeing staat in de Regeling Eisen Geschiktheid op dat moment beschreven, dan betekent dit dat je een medische termijnbeperking krijgt. Bij diabetes betekent dit dat je elke vijf jaar medische gegevens door een arts (of diabetesverpleegkundige) moet laten doorgeven aan het CBR om voor maximaal vijf jaar geschikt te worden bevonden. De “keuring” wordt dan door een arts van het CBR gedaan. Maar die kijkt gewoon in de op dat moment geldende regelgeving (en niet-openbare interne protocollen van het CBR, die ze zelf hebben bedacht) en legt die naast de medische informatie die is afgeperst van de persoon met diabetes. Stel dat het CBR besluit dat de persoon met diabetes dan de maximale termijn van 5 jaar medische rijgeschiktheid krijgt van het CBR, dan is die persoon rijgeschikt voor 5 jaar, het maakt niet uit welke aandoeining iemand in die 5 jaar erbij krijgt.
    Punt 3: je zegt: “ Je DM kan heel stabiel zijn, en toch voor een hypo onderweg zorgen, en je MS kan binnen een dag in een schub zitten. Dan moet je dus even echt niet achter het stuur zitten.” Deze opmerking geeft juist aan waarom al die keuringen zo’n onzin zijn! Het zijn momentopnames!

    Er zijn heel veel Europese landen waar rijgeschiktheid op een andere manier wordt uitgevoerd dan dat we dat in Nederland doen. Het kan allemaal een stuk minder bureaucratisch (Belgie), gelijk voor iedereen door meldingsplicht (UK) of bijvoorbeeld one-stop-shop (Zweden).

    Maar nee, in Nederland neemt geen enkele speler in het veld de verantwoordelijkheid voor de wetgeving rondom rijgeschiktheid. CBR wijst naar ministerie van Verkeer, ministerie wijst naar Gezondheidsraad, Gezondheidsraad wijst naar ministerie. En ondertussen slaapt Nederland door.

    Degene die wat kennis hebben over de werkwijze van het CBR en kennis hebben van de institutionele discriminatie die in de Nederlandse wetgeving rondom medische rijgeschiktheid zit, schudden hun hoofd en zijn blij dat zij niet de pineut zijn. Degenen die de pineut zijn, die hebben pech en worden niet gehoord omdat er genoeg mensen zijn zoals jij, Beertje36, die geen medische kennis bezitten, niet op de hoogte zijn van de Regeling Eisen Geschiktheid en daarnaast niet kunnen of willen geloven dat je in Nederland zomaar een jaar je rijbewijs kwijt kunt zijn, door een aandoeing die 1 op de 5 mensen in Nederland treft. Ben benieuwd of jij kan raden om welke medische indicatie dat gaat!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.