Home Forums Lichamelijke complicaties chemo-therapie icm diabetes

  • snarf

chemo-therapie icm diabetes

Hallo,

ik ben een 64-jarige man die reeds meer dan 40 jaar bekend is insuline-afhankelijke diabetes; tot op heden zonder al te veel complicaties.
Onlangs heb ik de diagnose gekregen van ZChemoiekte van Kahler oftewel beenmergkanker waarvoor behandeling inmiddels is gestart.
Februari 2020 volgt een zware chemo-therapie (stamceltransplantatie). Ik ben op zoek naar lotgenoten en hun ervaringen die bekend zijn met chemo-therapie in combinatie met diabetes.
Bedankt voor uw tijd en aandacht en hopelijk kunt u verder helpen.
Met vriendelijke groet.

  • @moderator

    Deze vraag is bij oproepen geplaatst( door vraagsteller) maar hoort thuis onder de start rubrieken voor groter bereik.

    6feet10

  • Ik heb begin oktober de diagnose Type 2 gekregen, en half november kwam daar ook nog eens borstkanker bij. Initieel voelde ik het een beetje als ik mag me tot de ‘gelukkigen’ voelen omdat initieel er sprake zou zijn van een operatie met daarna bestraling. Helaas is het anders gelopen en is er een oncoloog bij gekomen omdat ze toch liever eerst een chemokuur willen geven om de kanker stil te leggen of te verkleinen, maar ook om uit te sluiten dat ik niet toch ergens anders in mijn lichaam ook al actieve kankercellen heb die daarmee dan ook aangevallen worden. De echo en MRI gaven in ieder geval geen uitzaaiingen in de klieren aan, en het gezwel is redelijk compact. Na mijn eerste bezoek bij de oncoloog afgelopen week kreeg ik dus te horen welke behandeling ze wilden gaan starten, en welke chemo middelen ze daarvoor in wilden gaan zetten. De oncoloog gaf me wel aan dat diabetes patiënten meer kans hebben op zenuwschade bij de chemo middelen waarbij de bijwerking neuropathie, of tintelingen in handen en voeten op kunnen treden. En hier kreeg ik het dus doodsbenauwd van. Als zenuwuiteinden in handen en/of voeten beschadigt zijn dan herstelt zich dat misschien nog iets, maar kapot is naar mijn mening kapot en niet ‘even’ te repareren. Wat mij meer verbaasde is dat hier geen cijfers over worden bijgehouden. Van de hoeveel diabetes patiënten die bepaalde middelen bij de chemo toegediend hebben gekregen hebben uiteindelijk blijvende zenuwschade aan handen en/of voeten opgelopen? Bij de chemo middelen die worden ingezet bij kanker wordt wel weergegeven hoeveel mensen per 100 behandelde mensen last hebben van de bepaalde bijwerkingen, maar daar houdt het dan bij op. En zeker omdat diabetes patiënten juist voor de neuropathie bijwerking gevoelig zijn er totaal geen cijfers bekend zijn. Ook nog eens omdat er ook mensen zijn die na een chemo behandeling diabetes krijgen. Chemo heeft nu eenmaal invloed op je bloedwaarden, wat voor ons diabetici cruciaal is om op peil te kunnen hebben. Wordt het niet eens tijd dat hier wel cijfers over bekend worden zodat je als patiënt een echt weloverwogen keuze kunt maken, mocht die keuze er zijn. Van het landelijk bureau borstkanker kreeg ik wel te horen dat Taxol (oftewel de groep taxanen) de middelen Paclitaxel en en Docetaxel vaak voor zenuwschade zorgen bij diabetes patiënten. Voor gezonden mensen is dit risico bij Paclitaxel iets hoger dan bij Docetaxel. Als je dan als diabetes patiënt met Paclitaxel behandelt wordt is het risico dus nog hoger, en stijgt het risico bij Docetaxel ook. Hoe kan het dat de diabetesvereniging zich hier niet wat meer voor inzet om dit eindelijk eens in cijfers vastgelegd te krijgen. Buiten wat een arts verteld moet iemand ook in staat zijn zelf verder onderzoek te kunnen doen, om zo ook met heel gerichte vragen bij een arts het hemd van het lijf te kunnen vragen mbt de risico’s en percentages hierin.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.