Home Forums Voeding Chinees eten

 • Mel83

Chinees eten

Hallo allemaal,

Gisteren sinds 3 maanden wat chinees gegeten maar ik had me toch op eens een piek. Van 7,8 naar 15,3 waarvoor ik ook nog 7 eh insuline had gespoten. Het aparte is dat ik niet eens zo heel veel heb gegeten maar blijkbaar reageer ik er gewoon niet goed op. Had 2 lepels nasi gehad en wat babi pangang, 2 mini loempia’s en wat kroepoek. Voorlopig voor mij dus maar geen meer chinees. Eethet gelukkig ook niet wekelijks maar zo af en toe vind ik het wel lekker.

  • jako

  Een volgende keer nog wat meer spuiten ;-) Misschien aan het begin van je maaltijd en na een uur nog een deel, i.v.m. de langzame koolhydraten. En flink wat insuline spuiten, babi pangang is behoorlijk zoet. En af en toe gewoon lekker doen! Waarom zou je dat jezelf ontzeggen.
  Bij een etentje buiten de deur is het altijd lastig om je bloedsuikers onder controle te houden. Dat is dan even jammer, maar ik ga wel uit eten en geniet ervan.

  • Anoniem
  • Inactief

  Er zitten echt mega veel koolhydraten in Chinees. Ik piek ook altijd enorm. Ik heb een pomp en bolus altijd 1,5 x de hoeveelheid koolhydraten die ik schat, omdat het toch tegen valt😁. En dat verdeel ik over de helft voor aanvang en de andere helft over 2 uur verspreid. En mijn basaal gaat de hele avond op 200%. En dan nog moet ik voor de nacht nog corrigeren.
  Boel gedoe en gebaal! Maar babi pangang is het dat waard soms 😅

  • Mel83

  Gelukkig dat ik het niet iedere week op het menu heb staan. Ik had zelf al een beetje het gevoel dat ik aan het pieken was dus had voorde zekerheid 2 uur na de maaltijd een tussen meeting gedaan.
  Het is bij mij toch nog flink uit testen waar ik omhoog van ga en waarvan niet, maar de chinees is tot nu toe de topper ;-)

 • Wie heeft het in zijn hoofd gehaald om mijn reactie op dit onderwerp te verwijderen uit deze thread?
  Heel opmerkelijk en heel vervelend dat er iemand is die het in zijn/haar hoofd haalt om een persoon zijn werk te niet te doen.
  Terwijl daar geen inhoudelijke reden voor is dat gedaan te hebben.

 • Hoi suikeroom, niemand heeft je reactie verwijderd. Ik vermoed dat je twee topics door elkaar haalt, er is er ook een over nasi. Bovenstaande reactie zal ik binnenkort wel verwijderen, omdat het weinig met Chinees eten te maken heeft. Vr Gr moderator

  • Ooww, dat klopt ik stel me als gecorrigeerd maar u snapt dat ik bij Nasi denk aan Chinees, kan ook Indiesch zijn maar okee ik ben terecht gecorrigeerd bedankt voor het op deze fout door mij gemaakt te wijzen.
   Enne ja verwijder idd mijn blunder , dank u.
   Hoewel mijn nasi artikeltje wel raakvlak heeft maar ja.
   Als u vandaag een dreun hoort dan heb ik mezelf op mijn kop gebonkt.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik ga ook altijd de mist in met Chinees eten, is niet in te schatten. Om te beginnen spuit ik vooraf al meer dan ik nodig denk te hebben, na 2 uur checken en corrigeren. Voor het naar bed gaan meestal nog een correctie en ’s nachts vaak nog een keer. Maar ik doe het af en toe lekker toch. Naast diabetes hebben we ook nog een leven dat genoten mag worden. Dan gaan de suikers af en toe de mist in, jammer dan. Als het maar gesmaakt heeft.

  • Angela

  Ik, type 2, en al een jaar koolhydraatarm/beperkt reageer ook op een uitstapje naar de chinees! Hoofdpijn, transpireren: veel te veel koolhydraten in een keer! Hoe mijn bloedsuiker is weet ik niet, meet zelden meer. Maar de effecten zeggen genoeg: te veel carbs!!

  • nvdb92

  Chinees eten bevat veel koolhydraten en is vaak wat vettig waardoor je lichaam langer bezig is om het te verteren. Ook is babi pangang zoet met veel suikers.

  Maar vooral, eens in de zoveel tijd mag het best. Leef je uit, goed voor je geest en die wat hogere waarde corrigeer je wel :).

 • Jammer, dat jullie niet weten dat je er OOK niet diabeten zijn die met vervelende gevolgen bij een Chinees vandaan komen.
  Niet alles hoeft door de diabetes te komen dat je met nare gevolgen bij een Chinees vandaan komt.

  Ik denk dat je ook weten moet dat er een heel bekend fenomeen bestaat dat het heet
  Het Chinese restaurant syndrome.

  Zoek op internet maar verder maar hier een voorzet.

  https://www.gezondheidsnet.nl/allergie/het-chinees-restaurant-syndroom

  Zonder dat ik afbreuk doen wil van diabetische verschijnsels zou ik het raadzaam vinden hier bij stil te staan.

  Ik raad Angela dus ook aan haar verschijnsels naast deze te leggen.

  Ik weet wel dat indien mijn hartritme sneller gaat ik meer energie verbruik en dat ik dus sneller in een hypo kom dan een hyper na het eten van Chinees.
  Eerst gaat het snel omhoog en dan sneller omlaag.
  Behalve dan als ik het zelf maak maar, ik ben dan ook een goede kok, ik lust alles wat ik maak.

  Wil u zelf een smaakversterker maken?
  Droog yoghurt of karnemelk in door een dag op kamertemperatuur te zetten afgedekt maar wel dat het wat luchten kan.
  Daarna.
  Methode A kook het op lage temperatuur in tot een brij a ‘la koffie melk.
  B op een bakblik in de oven zetten van max 100 graden en maak het tot een plak en vermaal dat tot een poeder.
  In de koelkast goed te bewaren maar niet in 1 keer te veel want het kan maar tot ong 8 weken goed blijven.

  Let op dit is mogelijkheid een tip.

  • Frankvo

  Ik zeg het maar zo.

  Oefenen baard kunst.

  Dus blijven oefenen.

 • Ik heb op nieuwjaarsdag Chinees gegeten en ik ben daarna ook echt een hele dag ontregeld geweest. Heb meer dan 24 uur tussen de 10 en de 15 gezeten, terwijl ik normaal echt bij hoge uitzondering 1 keer een waarde boven de 10 heb. Ik wist ook echt niet dat daar zoveel koolhydraten inzitten. En nu durf ik het ook gewoon niet meer te eten. Ik at het sowieso maar een paar keer per jaar, maar ik sla het nu gewoon over. Net zoals döner kebab, dat krijg ik ook maar niet voor elkaar om goed te reguleren qua insuline.

 • Vooral de rijst is ook een drama. Enorm veel koolhydraten.
  Ik hou van sushi en dacht altijd dat je niet gezonder kon eten dan witte rijst en rauwe vis!
  Tot ik koolhydraten ging tellen! Schrok me wezenloos! 100 gram witte rijst 29 gr koolhydraten en sushi als hoofdmaaltijd heeft zeker 200gr rijst als het niet meer is!

  • Ankele

  Als ik chinees eet probeer ik de koolhydraat inname zo laag mogelijk te houden. Dus geen gefrituurd eten in een jasje, 1 eetlepeltje bami of nasi, de inhoud van een loempia en flink wat tjap tjoi. Zeker geen kroepoek, of een klein stukje en ik drink er thee bij wat eigenlijk heel chinees is. Ook dan zijn mijn suikers verhoogd maar onder controle. Na ca. 1 uur contoleer ik en spuit wat nodig is. Als ik op 15 zou staan dan spuit ik 10 a 12 eenheden Novo Rapid. Maar dat geldt voor mij en kan voor jou anders zijn. Daar kom je vanzelf achter! Ga vooral nog eens naar de chinees en eet dan zo weinig mogelijk koolhydraten, dan ben ik heel benieuwd naar je bevindingen en lees ze graag!

 • Wil vanavond een kiploempia eten, maar ik twijfel nog.
  Ik heb sinds kort diabetes 2, zodoende twijfel ik nog.

  Groetjes

  • Mr. M

  Gewoon eten en geen zorgen maken.
  Slik je nu pillen, zoals bv Metformine?
  O ja, prik je ook bloed om te suiker-spiegel te meten?

  • Kobus

  In de chinese keuken wordt suiker als smaakmaker in de sauzen gebruikt.

 • Ik slik Metformine, 2×1000.
  Ik prik ook voor mijn suikerspiegel, was vanmorgen 6,1

 • Kiploempia valt nog wel mee, je kan op de verpakking zien hoeveel koolhydraten er in zitten. Als je hem tenminste zelf bereid. En met de 6.1 lijkt het me heel goed gegaan om af en toe een loempia te eten.

  • Mr. M

  Prima toch. Fijne jaarwisseling.

 • Allemaal een fijne jaarwisseling

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.