Home Forums Voeding Chocomel 0% suiker

Chocomel 0% suiker

Mag iemand met diabetes chocomel zonder suiker drinken? De hoeveelheid koolhydraten is even veel als gewone melk. Ik weet wel dat light frisdranken wel mogen.

  • Ben42

  Het korte antwoord: Ja met mate.

  Zoals met alle voeding het gaat om de proporties. Maar ook voor gezonde mensen is het zo dat nuttigen van eten en drinken met mate verstandiger is.

  Ik vermoed dat het gaat om Chocomel 0% suiker toegevoegd.
  Koolhydraten per 100 gram is 4.8
  Waarvan suikers 4.6

  Het product is dus niet zonder suiker, maar er zijn geen suikers toegevoegd.
  Bij Light frisdrank (de meeste) zijn er nagenoeg geen suikers aanwezig, daar kun je dus wat betreft je diabetes en koolhydraten heel veel glazen van drinken. Wat suikers betreft is dat geen probleem.
  Met deze Chocomel, kun je best een glas drinken (200 ml, dit is 9.6 gram koolhydraten, waarvan 9.2 gram suikers). In het algemeen zou ik het dan bij een glas houden en niet meerdere glazen.

  Je kunt het zien alsof je per dag een budget hebt voor calorieën en voor koolhydraten. Neem je meer calorieën dan je lichaam per dag nodig heeft of verbruikt, dan zullen de meeste mensen daarvan dik worden. Minder dan je verbruikt, dan neemt je lichaamsgewicht af.
  Met diabetes komt daar bovenop dat je niet te veel koolhydraten ‘mag’ eten, daarbij bovendien liever ‘langzame’ koolhydraten dan snelle koolhydraten. Dextro (dextrose) is het voedingsmiddel met 100 procent koolhydraten waarvan 100 procent suiker en deze zijn zeer snel (glycemische index van 100). Kristalsuiker is langzamer maar nog steeds snel. Melksuikers in zuivelproducten zijn weer iets langzamer.
  Worteltjes die ook koolhydraten bevatten, zeker als je deze ongekookt eet zijn weer heel langzaam.

  Je kunt ‘normaal’ eten waarbij je lichaams gewicht niet toeneemt en je 1/3 tot de 1/2 van je calorieën uit koolhydraten haalt. De rest van de energie haal je dan uit vetten en eiwitten.
  Je kunt vetarm eten, dan eet je wat meer koolhydraten en eiwitten en wat minder vetten.
  Je kunt koolhydraat arm eten, dan eet je wat meer vetten en eiwitten en minder koolhydraten.

  De nadelen van vetten zijn algemeen bekend. (En dan liever onverzadigde vetten eten dan verzadigde).
  De nadelen van suikers (koolhydraten) zijn algemeen bekend. (Liever langzame koolhydraten dan snelle).
  En ook een dieet gebaseerd op heel veel eiwitten, daarvoor is ons lichaam niet ontworpen.

  Voor diabeten.
  Eet zoveel dat je op een ‘normaal’ lichaamsgewicht blijft.
  Bij koolhydraatarm eten zul je toch nog een deel van de energie uit koolhydraten ‘moeten’ halen.
  En koolhydraten het liefst in langzame koolhydraten.
  Maar de meeste diabeten eten ook wel wat ‘snelle’ suikers, maar dan altijd met mate.
  (Zo kan ik veel beter een Moorkop eten dan een stuk vlaai en ik weet het beiden zijn niet echt gezond, maar voor mij valt het eten van een Moorkop wel mee en het eten van een stuk vlaai niet. Als er op het werk op vlaai getrakteerd wordt sla ik meestal over en soms neem ik dan een heel klein stukje).

  Bij een hypo (meestal is het zo dat dan de hoeveelheid medicatie (b.v. insuline)) op dat moment net iets te hoog is gebruik je juist snelle suikers (b.v. dextro) om de hyp zo snel mogelijk te ondervangen. Daarom hebben veel diabeten dan ook altijd dextro bij de hand.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Wij halen onze energie uit 3 soorten voeding :
  Koolhydraten,
  Vetten,
  Eiwitten

  Voeding bevat ook nog andere componenten, maar die leveren geen bijdrage aan onze energie huisvoeding. Vezels zijn b.v. belangrijk in het spijsverteringskanaal. Een in voeding moeten ook alle ‘bouwstenen’ zitten zoals vitamines en mineralen. Tussen de drie energie bronnen is een balans nodig, alle drie zijn nodig in gezonde voeding.

  (Alcohol levert ook energie, maar eigenlijk geen voeding).

 • Dankjewel voor je reactie.
  Maar in chocomel zit melk in dat zijn langzame koolhydraten,dan is chocomel best gezond?en het levert net zoveel koolhydraten.

  • PetraH

  Je kan ook met ongezoete amandelmelk chocolademelk maken,kijk maar s op Pinterest,sowieso is Pinterest voor mij een fijne plek om goede recepten te vinden.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.