Home Forums Lichamelijke complicaties krijgt iedereen met diabetes complicaties?

krijgt iedereen met diabetes complicaties?

Ik moet dit toch even kwijt. Mijn zoon heeft dus sinds oktober 2016 diabetes. Nu lees je veel over eventuele complicaties, en lijkt het wel dat iedereen op den duur, ondanks goeie bloedsuikers, complicaties krijgt. Nu mijn vraag zijn er ook mensen die al lang diabetes hebben maar nog helemaal geen complicaties hebben? Ik ben benieuwd naar de reacties.

 • ik denk dat het heel erg stil zal blijven…

  • rikf

  Ik heb geen idee, maar las vorige week een interview op JDRF met Henk Jan Aanstoot van Diabeter. Daarin zei hij:

  Mijn ultieme doel is Type 1 Diabetes de wereld uit helpen, maar voordat het zover is kunnen we nog veel winst behalen in de behandeling. Doen we dit goed, dan kan al in de nabije toekomst een complicatievrije generatie ontstaan, die hun ziekte als een stuk minder belastend ervaart. Ook dat is mijn doel.

  • jako

  Ik heb bijna 40 jaar diabetes type 1 en nog geen complicaties. En er zijn vast wel meer zonder complicaties…. En de eerste jaren waren er geen middelen om je eigen bloedsuiker te testen, alles ging op gevoel. Ik denk dat ik de eerste 5-8 jaar alleen maar te hoog heb gezeten. Spuiten deed ik in het begin maar één keer op een dag met mix insuline.

  En, een goede instelling betekent niet dat je geen complicaties krijgt, het verkleint de kans behoorlijk. En een slechte instelling betekent niet dat je complicaties krijgt, maar dat vergroot de kans wel aanzienlijk. Een goede instelling is belangrijk, maar voor mij gaat dat niet ten koste van wat ik kwaliteit van leven vind.

  Wel slik ik al een aantal jaren medicijnen tegen te hoge bloeddruk en tegen te hoog cholesterol, maar dat vind ik geen complicaties.

 • Bedankt voor jullie reactie

 • Sommige mensen zitten veel hoog en krijgen géén complicaties.
  Andere mensen zitten altijd goed en krijgen véél complicaties.

  Het is zo verschillend per persoon.

 • Beste Ceciel,

  Houdt er rekening mee dat de mensen die nu ouder zijn en al jarenlang met type 1 leven, geboren zijn in een tijd waarin er niets eens fatsoenlijke glucosemeters waren.
  Tegenwoordig is iedereen zo veel beter ingesteld en zijn er pompen en sensoren beschikbaar wanneer nodig.

  Niemand kan je goed antwoord geven op je vraag, omdat het nog niet bekend is hoeveel complicaties voor zullen komen bij de huidige generatie jonge patiënten.

  Net als jij en je zoon hoop ik op een complicatievrije toekomst, bij voorkeur ook diabetesvrij. Tot die tijd goed op de waardes blijven letten!

  Verlies vooral geen hoop. Complicaties zijn niet vanzelfsprekend, dus wees ook niet te bang.

  Liefs!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.