Home Forums Bloedsuikerwaarden Controle

Controle

Hallo allemaal,
Ik ben 16 jaar en mijn waardes zijn zeer slecht het varieert van 4 tot 33 op een dag. Ik ben iemand die best veel tussendoortjes eet en vergeet heel vaak om mezelf insuline te geven waardoor de waardes natuurlijk om hoog schieten. Heeft iemand alsjeblieft tips?

  • daven

  Hoi ,Hoi

  Het past ook wel een beetje bij je leeftijd (niet aanvallend bedoeld ) Je bent jong en dan heb je nog niet zo’n last van complicaties (en je hebt geen hypo’s en een lichaam went aan hypers) Dus Als je geen last hebt ben je sneller geneigd om er minder op te letten of te vergeten (ondanks dat ik wel complicaties heb ,gebeurd het mij ook ;-) ) Probeer dit voor ogen te houden ,nu ben je nog jong maar elke hyper of hypo is een aanslag op je lichaam waar je op latere leeftijd de gevolgen voor betaald (ik heb een hartinfarct gehad toen ik 45 was en mijn nierfunctie is verminderd ,hoge bloedruk en het kan nog veeeeeeeeeeeeeeel erger !!!! Er zijn mensen waarbij de zenuwen zijn aangetast en dagelijks heel veel pijn lijden ,of hun ledematen moeten amputeren of blind zijn .Jij bent type 1 waardoor je nog meer risico loopt als mij (type 2 ) Hou voor ogen elke snack waarvoor je niet spuit is puur vergif voor je lichaam ;-)
  Probeer iets vinden waarbij je gemotiveerd blijft ,bij mij is het bv dat ik een hba1c wil hebben onder de 50 (dit is mijn stok achter de deur) Bij jou misschien dat je later kinderen wilt (noem maar even wat )
  Als je een keer hoog zit of vergeet te spuiten ,raak niet gefrustreerd of gedemotiveerd ,blijf positief denken !(soms kun je er ook gewoon weg niets aan doen ,ook al spuit je en let je erop ) Het is gebeurd ,morgen doe ik weer beter mijn best en elke dag dat je suikers goed zijn verbeterd de kwaliteit van je leven op latere leeftijd !

  • Sang

  Hallo Fleur,

  Het is heel slim dat je om tips vraagt. Ik vermoed dat je bekend met met de complicaties die kunnen optreden wanneer je langdurig slecht ingesteld bent, dat ga ik daarom niet herhalen.

  Allereerst, maak een afspraak met je diabetesverpleegkundige, internist en diëtist. Met hun kun je je leven, eetpatroon en gezondheid tegen het licht houden. Structureel met hen contact te houden kan helpen om je focus te houden op je gezondheid.

  Ten tweede, vraag je diabetesverpleegkundige om een FreeStyle Libre aan te vragen voor jou. (Mits je die nog niet hebt) Het inzicht wat je daarmee krijgt in je bloedsuikers in ongekend vergeleken met vingerprikken.

  Verder, ik had op mijn 15e ook moeite met het onthouden van het toedienen van insuline. Ik heb toen besloten om een pomp te nemen. Hierdoor kun je uberhaupt niet vergeten om je basaal toe te dienen en je vergeet nooit om je insuline mee te nemen als je ergens heen gaat. Daarnaast is het een lichte reminder om insuline toe te dienen bij een maaltijd. (Al vergeet ik het ook nog wel eens tot na de maaltijd) Verder vind ik dat een pomp je veel flexibeler maakt met sporten en andere activiteiten, omdat je on-the-go je basaal kan aanpassen.

  Zet je gezondheid in het algemeen op prioriteit nummer 1. Je gaat je daar lichamelijk en geestelijk heel goed door voelen. Als je je diabetes goed onder controle hebt geeft het een fijn gevoel op het moment, het maakt je later in je leven gelukkiger en gezonder, en, het goed ingesteld blijven wordt makkelijker. Toen ik slecht ingesteld was was ik eigenlijk meer bezig met mijn diabetes dan nu ik goed ingesteld ben.

  Ten slotte, blijf vragen. Er zijn hier heel veel mensen die jou kunnen helpen en ervaringen kunnen delen.

  Groeten Sander

 • Vat het niet verkeerd op maar als je weet wat de oorzaak is van je sterk fluctuerende waarden, dan weet je toch ook wat je er aan kan doen?

  Tussendoortjes zijn niet erg maar eet dan iets wat weinig tot geen koolhydraten bevat. Als het wel koolhydraten bevat, probeer dan iets te nuttigen waar langwerkende koolhydraten in zitten. Deze worden veel geleidelijker door je lichaam opgenomen waardoor het makkelijker is om je bloedglucose te beheersen.

  Leg je insuline op de plek waar je ook eten bewaart, hierdoor word je herinnerd (denk ik dan) om je insuline te gebruiken.

  Zelf beperk ik mij tot 3 á 4 eetmomenten per dag met langwerkende koolhydraten. Mijn HbA1C is hierdoor al langere tijd onder de 40.

  Het is echt belangrijk dat je realiseert dat als je éénmaal complicaties hebt, deze niet omkeerbaar zijn. Zo heb ik zelf last van maculaoedeem waardoor het scherp zien lastiger is geworden. Ik word hier overigens voor behandeld door maandelijks avastin injecties in mijn ogen.

  • Zorua

  Zou een insulinepompje iets voor je zijn?

 • Herkenbaar! Ik ben 17 en kan mezelf ook niet altijd inhouden. Kom regelmatig een halfuur later met een blik op m’n pomp erachter dat ik (gelukkig nog maar) op 16 zit.
  Belangrijk vraagje is natuurlijk of je een pomp hebt of spuit. Toen ik nog moest spuiten boluste ik altijd meer bij het eten zodat ik tussendoor wat speling had om iets meer te eten. Natuurlijk niet goed, maar 10x op een dag een pen in je been zetten is niet fijn. Natuurlijk heb je je eigen redenen, maar ik raad een pomp sowieso aan!
  Als je al een pomp hebt helpt het misschien om er een alarm in te zetten om bepaalde uren. Met een pomp kun je ook makkelijker even een kleine dosis pompen en minder nadenken over het aantal koolhydraten.
  Je zou ook een alarm in je mobiel kunnen zetten om elk halfuur(Ik neem aan dat je een sensor hebt?)je bg te checken. Het makkelijkst is natuurlijk om je aan te wennen om te direct bij het eten even een bolus in te vullen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

  Ik hoop dat je je draai erin zal kunnen vinden!

  • Zorua

  Trouwens super goed van je Fleur dat je om hulp vraagt!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.