Home Forums Nieuw met diabetes copd en diabettus

copd en diabettus

hoi allemaal!
mijn man heeft zwaar copd en is bedlegerig. sinds kort ook diabetes we doen ons best geen suikers meer te eten en dit gaat wel goed. hij heeft wel medicijnen, (pil vorm 850 mg van weet de naam even niet)we letten goed op het eten maar hij blijft op 10 staan heeft iemand misschien een idee hoe we dit kunnen verlagen. hij kan niet extra bewegen. gr Cinthia!

 • Zou eens op de koolhydraten gaan letten koolhydraat arm brood etc scheelde bij mij erg veel in de waardes

 • Dag Cinthia,
  Dat is niet mis…naast COPD nu ook diabetes.
  Ik heb ook beide, maar ben niet bedlegerig.
  Voor jou ook een hele zorg erbij. Lukt dat? Heb je iemand die zich om jou bekommert?

  Suikers is niet het enige dat invloed heeft op je man’s bloedsuikers.
  Het laten staan van snoep, gebak of suiker in de koffie is niet genoeg, helaas.
  Kant-en-klaar maaltijden zoals pizza, stampotten of gefrituurd eten helpen ook allemaal niet mee.

  Je man heeft nu (waarschijnlijk) Metformine 850 mg per dag? Dat is het meest voorgeschreven middel.
  Overleg eens met je huisarts of er via de ketenzorg (alle zorg die onder de huisartsenpraktijk valt) niet ook een diëtiste is die je man en jou kan adviseren over welke eetgewoonten voor jullie samen het beste is. Want het is voor jou natuurlijk makkelijker als je gewoon mee kunt eten en niet apart eten voor je man hoeft te kopen of te koken.
  Alle zorg zoals dietiste, longverpleegkundige en diabetesverpleegkundige etc, die aan jouw huisartsenpraktijk zijn verbonden komen alleen voor je eigen risico en niet een eigen bijdrage. Hoe dat precies in elkaar zit weet de huisarts.

  Misschien heb je iets aan dit topic: https://nldiab-menauhant.savviihq.com/forum/voeding-en-dieet/

  Ik wens jullie beide heel veel sterkte.

  • hoi! beetje raar , maar wat fijn om te horen dat er nog iemand met copd is en diabetes. we hebben idd al een dietiste steeds aan huis.Het is voor mijn man erg lastig. naast die 350 mg heeft hij er nog wat bij ben even de naam vergeten , maaar sindsdien voelt hij zich nog elendiger en neerslachtig. maar we zijn nog aan het “zoeken”wat het beste is.

   Ik hoor maar weinig mensen die vragen hoe het met mij is dank je wel.ikgeef 24 zorg maar dat vertel iknogweleen keer.
   jij heb ook copd wat heb jij ?als ik vragen mag? mijn man heeft copd gold fase 4 en altijd een verlaagde saturatie. gemiddeld 90. gr Cinthia uit hoorn

 • Dag Cynthia,
  Een mantelzorger zorgt 24 uur per dag en er is bijna geen aandacht voor.
  Er zijn gemeenten die een mantelzorgcompliment geven in de vorm van geld of een korting in een webshop van de gemeente.
  Maar wat je vooral nodig hebt is erkenning van jouw zorgen, de energie die jij kwijt bent aan het zorgen voor je man. Aan het opzij zetten van je eigen gevoel, je eigen gezondheid soms, omdat je moet zorgen. Je hebt geen keus. Want wie doet het anders?

  De aandacht is voor je man vooral, omdat hij bedlegerig is.
  Van jou wordt verwacht dat je dat allemaal kunt dragen en anders moet je maar aan familie, vrienden of zelfs buren vragen of ze je man willen helpen met wassen en aankleden.

  Petje af voor wat je doet. Vraag aandacht voor jezelf, Cynthia. Want jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid bepalen in hoeverre je voor jezelf en je man kunt zorgen.

  Ik heb 16 jaar voor mijn moeder gezorgd en een vader met dementie begeleid, naast mijn werk in de zorg. Nu ben ik uitgezorgd en uitgewerkt.
  Ik heb ook COPD Gold 4. Ik heb op mijn 2e astmatische bronchitis gekregen, dus ik heb het al 55 jaar en het wordt natuurlijk niet beter.

  Overigens houdt er rekening mee dat de inhalers die je man heeft steroïden bevatten en die jagen de bloedsuikers ook op.
  Ik heb net Serevent de deur uitgegooid. Ik kreeg er veel bijwerkingen van en mijn bloedsuikers zakken nu langzaam, naarmate het uit mijn lichaam verdwijnt. Daar gaat tijd overheen.

  Cynthia..houd jezelf in de gaten. Voor je man wordt gezorgd.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.