Home Forums Bloedsuikerwaarden Dageraadfenomeen

Dageraadfenomeen

Hallo,

Sinds een paar maanden weet ik dat ik diabetes type 2 heb. De diabetes verpleegkundige wilde dat ik direct met medicijnen begon, omdat ik last had van mijn buik en ik mij soms licht in mijn hoofd voelde, maar omdat ik zelf wilde beginnen met een dieet mocht ik dat doen. Ik had een HbA1c van 48 die binnen 7 weken naar 45 is gedaald. Ben ook ruim 6 kilo afgevallen, weeg nu 63 kg. Heb ook geen last meer van mijn buik. De diabetes vpk was heel tevreden en zei ga zo door. Maar helaas krijg ik mijn nuchtere glucoses niet onder de 7. Ik lig vaak tussen de 7 en 7,5 ´s ochtends. Ik heb van alles over het dageraadfenomeen gelezen, maar ik krijg maar niet duidelijk hoe dit precies werkt. Ik snap dat ik een soort van vervette lever heb die veel glucose heeft opgeslagen en die dus ’s nachts er wat uitgooit zodat mijn bloedsuiker ’s ochtends hoger is dan ’s avonds voordat ik naar bed ga. Dan is mijn bloedsuiker vaak rond 6,2.

Maar ik kan helaas nergens vinden dat als ik gezond eet (zonder suikers en laag koolhydraatvoedsel) op een gegeven moment mijn lever alle suikers eruit heeft gegooid en weer gezond is en ik dus van het dageraadfenomeen af kan komen. Weet iemand dit? Thanx!

  • @renee72

    Probeer eens een weekje na het avondeten geen koolhydraten meer te eten en kijk/meet wat dan de waarden zijn de volgende ochtend en dit dan met je behandelaar te bespreken.( advies/idee van mede diabeet en geen medicus)

    Hoe ontstaat het?

    Het dawn fenomeen (dageraadfenomeen) ontstaat als het lichaam bepaalde hormonen afgeeft (cortisol, glucagon, epinefrine) die ervoor zorgen dat de lever glucose vrijmaakt. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarde abnormaal stijgt in de vroege ochtend. Meestal is dit 8 tot 10 uur nadat iemand is gaan slapen.

    Groet 6feet10

    • Ben42

    Maar ik kan helaas nergens vinden dat als ik gezond eet (zonder suikers en laag koolhydraatvoedsel) op een gegeven moment mijn lever alle suikers eruit heeft gegooid en weer gezond is en ik dus van het dageraadfenomeen af kan komen. Weet iemand dit? Thanx!

    Het dageraadfenomeen (symogy effect), is een ‘ontwaak’ proces dat ook bij gezonde mensen optreed. Eigenlijk is het het wakker worden van het lichaam, je gaat weer bewegen en daarom wordt er al vast wat extra glucose vrijgemaakt. Bij gezonde mensen, zal alleen het bloedsuiker gehalte binnen de normale bandbreedte blijven.

    Ben

  • Het dawn fenomeen is vlgs mij niet hetzelfde als het somogyi effect. Maar ik begrijp hieruit dus wel dat ik ws niet veel aan het dawn fenomeen/dageraad fenomeen kan doen. Ik eet nl al niets meer ’s avonds na het eten en eet overigens heel weinig koolhydraten. Bedankt voor jullie antwoorden! Renee.

  • @renee72

    Het dageraad fenomeen ontstaat doordat de lever ’s nachts zogenaamde contraregulatische hormonen aanmaakt. Deze hormonen, zoals glucagon, adrenaline en cortisol, zijn tegenwerkers van insuline: ze zorgen dat de insuline niet meer goed zijn werk kan doen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de lever de reservebrandstof glycogeen omzet in glucose. De glucose wordt afgegeven aan het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.Dit gebeurt ook bij een hypo. Omdat de bloedsuiker te laag is geeft het lichaam dan hormonen af waaronder adrenaline (dat trillende handen en zweten veroorzaakt) en cortisol (waardoor je honger krijgt).

    Ook het somogyi effect veroorzaakt hoge bloedsuikers in de ochtend, maar toch is de oorzaak heel anders. Door dit effect ontstaan hoge bloedsuikers als gevolg van hypo’s midden in de nacht. Je lichaam gaat dan extra veel hormonen aanmaken om uit de hypo te komen. Het somogyi effect kun je bijvoorbeeld herkennen aan wakker worden met hoge bloedsuikers in combinatie met hoofdpijn, moe zijn en een bezweet kussen.( bron eendiabetes.nl)

    Groet 6feet10

    • Arjano

    Ik ben nieuwe lid in deze forum en hoop dat jullie mijn vraag kunnen beantworden, heb hier ook last van, ik was opzoek naar iemand die een oplossing hiervoor heeft.

    In de ochtend suiker is altijd wat hoog, 7, x/ 8, x soms zelfs 9, x, zelfs als ik ’s avonds niets heb gegeten, eind van de middag (heel soms) onder 4 maar altijd binnen de waardes.
    Is dit dan wel goed of is dit slecht, sommigen zeggen dat het fenomeen is juist wel goed omdat de lever gooit alle suikers eruit die opgeslagen was door de jaren heen.

  • Als de waarden iedere ochtend zo hoog zijn, is dat niet goed. Aan het dawn effect is op zich niets te doen, is een automatisme van het lichaam om de hersenen van brandstof te voorzien. In een mens zonder diabetes corrigeert het lichaam de te hoge waarden zelf, in het geval diabetes zal je medicatie gestart of aangepast moeten worden. Dat is iets om af te stemmen met je behandelaar.

    • Ben42

    Bij een gezond lichaam, treed ook het ochtend fenomeen op. Het lichaam wordt wakker, maakt uit de lever suiker vrij en het lichaam past daar zelf de hoeveelheid insuline op aan. Daarbij blijft de Bg bij gezonde mensen laag, maar er is wel suiker en insuline aanwezig om de dag te kunnen beginnen.

    Bij een diabeet, treed ook dit ochtend fenomeen op, maar insuline wordt of niet meer voldoende aangemaakt (type 1) of werkt niet meer voldoende, dus de bloedsuikers gaan meer omhoog dan gewenst is.

    Dit omhoog gaan van de bloedsuikers kan zeer snel gaan. Afhankelijk van het tijdstip maakt het bij mij een groot verschil of ik de meting doe direct na het wakker worden terwijl ik nog in mijn bed lig of dat ik eerst even (heel kort) de toilet bezoek. Zodra ik opsta en beweeg kunnen mijn bloedsuikers flink stijgen.

    Wat je zou kunnen doen is, heel vroeg en terwijl je nog in bed ligt meten en na het opstaan na een kwartier nog een keer meten. Misschien krijg je dan een iets beter beeld.

    Jarenlang heb ik niet geweten dat de bloedsuikers tijdens het opstaan en b.v. het aankleden zo kunnen varieren (meestal stijgen) en dat dus iets vroeger meten gemiddeld een ‘veel’ lagere bloedsuiker oplevert.

    Vriendelijke groet,
    (Zoals gebruikelijk, ik ben geen arts of medicus, mijn ervaringen zijn persoonlijk en wantrouw daarom ook altijd mijn adviezen).
    Ben

    • Zorua

    Mijn waarde is nuchter altijd tussen 6,9 en 7,5 en al heel veel geprobeerd om het te verlagen maar zelfs de levemir krijgt dat niet voor elkaar. Enige wat bleek te werken is om 5 uur novorapid spuiten maar daar ga ik de wekker niet voor zetten op werkdagen.

  • Een nuchtere waarde beneden de 8,6 is toch een prima waarde. Evenals een hb1Ac van 45, toch ook perfect. Ik snap het probleem dus niet.
    (Ik DM2)

      • Zorua

      Als ik 63 was dan was ik ook tevreden met die waarden maar ik ben 28 en wil nog een lang leven zonder complicaties. Verder voel ik mij fitter als mijn waarden lager zijn.

      • Een goed HbA1c-gehalte is lager dan 53 mmol/mol (7%). Dat wil zeggen dat de bloedsuikers gemiddeld tussen de 6 en 9 mmol/l waren. Ik sluit me aan bij Wijzeman. Een normale waarde is gewoon goed. Zolang je onder de HbA1c van 53 mmol zit, zit gewoon goed. Die 45 is zelfs voor iemand van 28 perfect en zelfs nog jonger. Kom je te laag te zitten dan krijg je te maken met een hypo. Een hypo is ook levensbedreigend. Onder de 3.5 mmol spreekt men over een Hypo.

        Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5.
        Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn.
        Doe bij deze klachten het volgende:
        Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
        Of drink een groot glas water leeg met daarin een flinke scheut limonadesiroop of een lepel suiker (goed roeren).
        Of eet 6 tabletten druivensuiker.
        Eet daarna ook nog extra koolhydraten, bijvoorbeeld een boterham.
        Is uw bloedsuiker na 20 minuten nog steeds lager dan 3,5? Bel uw huisarts of de huisartsenpost.

        thuisarts.nl

  • Ik heb een jaar of 5 diabetes 2. Heb mij toen goed verdiept in Diabetes 2 en ben anders gaan eten. Ik ben koolhydraatarm gaan eten en dat verbeterde de situatie, moest erbij wel een medicatie. Ik heb vrij lang Metformine gebruikt, tot ik eind 2020 galstenen kreeg en half 2021 mijn galblaas werd verwijderd. Toen ging mijn suiker enorm fluctueren, ik kon de medicatie niet meer verdragen en is er van alles geprobeerd. Uiteindelijk belande ik in insuline, Tresiba. Na 3 kwartjaar insuline heb ik zelf geconcludeerd dat ik insuline resistent ben. Ik ging van 10 naar 90 eenheden zonder dat er iets gebeurde met mijn suiker. Helaas is de mijn diabetes verpleegkundige niet zo doortastend en ben ik aangewezen op mijn eigen constateringen. Ik ben toen (zelfstandig) afgestapt van de insuline en ben weer Gliclazide 30mg in de ochtend en Metformine voor de lunch en avondeten gaan gebruiken. Gelukkig heb ik er geen last van, dus ik denk dat de galblaas verwijdering icm medicatie een probleem was. Waar ik nu mee zit is dat ik in de ochtend nuchter tussen 10 en 12 mol meet, voor de lunch tussen de 5 en 6 mol en voor het avond eten ook tussen 5 en 6 mol. Een maand geleden weer een controle gehad en gezien dat de langdurige suiker lager is geworden, dat is het goed nieuws. Mijn diabetes verpleegkundige adviseerde mij om de eind middag metformine voor het slapen te nemen. Een maand blijkt dat het niets helpt. Nu lees ik het een en ander over Dawn en vraag mij af of mijn probleem van de hoge nuchter suiker en mijn insuline resistentie iets met elkaar te maken heeft en of dit ook iets te maken heeft met Dawn. Hoor graag jullie reactie!!

  • Dat lijkt er wel op, als de dvk en de huisarts er niet verder mee komen dan dit, lijkt het mij tijd om eens een internist te gaan zoeken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.