Home Forums Bloedsuikerwaarden Dageraadfenomeen

Dageraadfenomeen

Hallo,

Sinds een paar maanden weet ik dat ik diabetes type 2 heb. De diabetes verpleegkundige wilde dat ik direct met medicijnen begon, omdat ik last had van mijn buik en ik mij soms licht in mijn hoofd voelde, maar omdat ik zelf wilde beginnen met een dieet mocht ik dat doen. Ik had een HbA1c van 48 die binnen 7 weken naar 45 is gedaald. Ben ook ruim 6 kilo afgevallen, weeg nu 63 kg. Heb ook geen last meer van mijn buik. De diabetes vpk was heel tevreden en zei ga zo door. Maar helaas krijg ik mijn nuchtere glucoses niet onder de 7. Ik lig vaak tussen de 7 en 7,5 ´s ochtends. Ik heb van alles over het dageraadfenomeen gelezen, maar ik krijg maar niet duidelijk hoe dit precies werkt. Ik snap dat ik een soort van vervette lever heb die veel glucose heeft opgeslagen en die dus ‘s nachts er wat uitgooit zodat mijn bloedsuiker ‘s ochtends hoger is dan ‘s avonds voordat ik naar bed ga. Dan is mijn bloedsuiker vaak rond 6,2.

Maar ik kan helaas nergens vinden dat als ik gezond eet (zonder suikers en laag koolhydraatvoedsel) op een gegeven moment mijn lever alle suikers eruit heeft gegooid en weer gezond is en ik dus van het dageraadfenomeen af kan komen. Weet iemand dit? Thanx!

 • @renee72

  Probeer eens een weekje na het avondeten geen koolhydraten meer te eten en kijk/meet wat dan de waarden zijn de volgende ochtend en dit dan met je behandelaar te bespreken.( advies/idee van mede diabeet en geen medicus)

  Hoe ontstaat het?

  Het dawn fenomeen (dageraadfenomeen) ontstaat als het lichaam bepaalde hormonen afgeeft (cortisol, glucagon, epinefrine) die ervoor zorgen dat de lever glucose vrijmaakt. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarde abnormaal stijgt in de vroege ochtend. Meestal is dit 8 tot 10 uur nadat iemand is gaan slapen.

  Groet 6feet10

  • Ben42

  Maar ik kan helaas nergens vinden dat als ik gezond eet (zonder suikers en laag koolhydraatvoedsel) op een gegeven moment mijn lever alle suikers eruit heeft gegooid en weer gezond is en ik dus van het dageraadfenomeen af kan komen. Weet iemand dit? Thanx!

  Het dageraadfenomeen (symogy effect), is een ‘ontwaak’ proces dat ook bij gezonde mensen optreed. Eigenlijk is het het wakker worden van het lichaam, je gaat weer bewegen en daarom wordt er al vast wat extra glucose vrijgemaakt. Bij gezonde mensen, zal alleen het bloedsuiker gehalte binnen de normale bandbreedte blijven.

  Ben

 • Het dawn fenomeen is vlgs mij niet hetzelfde als het somogyi effect. Maar ik begrijp hieruit dus wel dat ik ws niet veel aan het dawn fenomeen/dageraad fenomeen kan doen. Ik eet nl al niets meer ‘s avonds na het eten en eet overigens heel weinig koolhydraten. Bedankt voor jullie antwoorden! Renee.

 • @renee72

  Het dageraad fenomeen ontstaat doordat de lever ’s nachts zogenaamde contraregulatische hormonen aanmaakt. Deze hormonen, zoals glucagon, adrenaline en cortisol, zijn tegenwerkers van insuline: ze zorgen dat de insuline niet meer goed zijn werk kan doen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de lever de reservebrandstof glycogeen omzet in glucose. De glucose wordt afgegeven aan het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.Dit gebeurt ook bij een hypo. Omdat de bloedsuiker te laag is geeft het lichaam dan hormonen af waaronder adrenaline (dat trillende handen en zweten veroorzaakt) en cortisol (waardoor je honger krijgt).

  Ook het somogyi effect veroorzaakt hoge bloedsuikers in de ochtend, maar toch is de oorzaak heel anders. Door dit effect ontstaan hoge bloedsuikers als gevolg van hypo’s midden in de nacht. Je lichaam gaat dan extra veel hormonen aanmaken om uit de hypo te komen. Het somogyi effect kun je bijvoorbeeld herkennen aan wakker worden met hoge bloedsuikers in combinatie met hoofdpijn, moe zijn en een bezweet kussen.( bron eendiabetes.nl)

  Groet 6feet10

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.