Home Forums Lichamelijke complicaties Darmklachten door suikerziekte?

Darmklachten door suikerziekte?

Ik heb darmklachten. Onderzoek bracht geen resultaat. Kan het komen door jarenlang zoetstofgebruik? Ik ben al jaren diabeet en insuline afhankelijk. Welke richting kan ik nog meer op denken, waardoor darmklachten kunnen ontstaan zonder aantoonbare oorzaak?

 • Darmklachten kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben die samenhangen met diabetes:
  • Medicatie ( niet zozeer insuline, maar andere medicatie zoals Metformine of pijnmedicatie kunnen wel invloed hebben)
  • Te veel zoetstoffen per dag kunnen darmklachten veroorzaken. Vooral Sorbitol, Aspartaam, en Sacharine hebben dit effect.
  • Diabetes kan leiden tot vervelende complicaties, waaronder diabetische neuropathie. Eén van de effecten hiervan kan zijn dat maag en darmwerking verstoord raken. Deze complicatie komt veel voor, maar wordt vaak niet besproken.
  • Ontregelingen in de bloedglucosewaarde kunnen tot gevolg hebben dat de gehele stoelgang verstoord raakt.

  Al deze klachten kunnen onderzocht worden, en over het algemeen is de neuropathie de enige die niet of moeilijk behandeld kan worden

  • SimonW

  Heel vervelend als er geen specifieke oorzaak gevonden wordt. Ik heb hetzelfde bij langdurig maagklachten gehad en weet dus (ondanks de nodige onderzoeken) nog steeds niet of het iets met diabetes te maken heeft en wat ik kan doen om te voorkomen dat het weer terugkomt. Op zich geloof ik wel dat het vaker voorkomt dat je klachten kan hebben zonder specifiek aanwijsbare oorzaak. Wat betreft de darmen kan je bijvoorbeeld eens lezen over prikkelbare darm waarvan de oorzaak ook als onduidelijk omschreven wordt: https://www.thuisarts.nl/prikkelbare-darm/ik-heb-prikkelbare-darm

  • Korg

  Al eens aan de alvleesklier gedacht? Een klein gedeelte hiervan verzorgt de insulineproductie. Verreweg zijn grootste taak is het produceren van stofwisselingsproducten. De voedselvertering dus. Zelfs bij een kleine ontsteking kan dit flinke darmklachten veroorzaken. Sinds ik creon-forte slik, een enzym, tijdens de maaltijd, zijn mijn klachten enorm verbeterd.

 • Jammer, maar bij diabetes kan je behoorlijk last van darmklachten krijgen.
  De zenuwbanen in het darmstelsel worden wel de hersenen van de buik genoemd. Als ik me niet vergis zitten er zeker zoveel zenuwcellen in je verteringskanaal als in je hersenen. Die zenuwcellen zorgen ervoor dat je darmen en maag prachtig samenwerken. In afgemeten porties wordt je eten door je darmen gekneed. Niet te snel en niet te langzaam.
  Maar door diabetes kan er ook nier neuropathie ontstaan. De kneedbewegingen raken verstoord. Vaak gaat het te langzaam. Het kan zo zijn dat je in de dikke darm harde brokken krijgt, waarlangs vloeibaarder spul sijpelt, en je ondanks verstopping toch diarree hebt.
  Ook kan het zijn dat je dikke darm vooral uit de pas loopt, en je ‘ de boel’ minder goed kunt ophouden. Dat is ook een kwestie van goed samenwerkende zenuwcellen.

 • Jammer, maar bij diabetes kan je behoorlijk last van darmklachten krijgen.
  De zenuwbanen in het darmstelsel worden wel de hersenen van de buik genoemd. Als ik me niet vergis zitten er zeker zoveel zenuwcellen in je verteringskanaal als in je hersenen. Die zenuwcellen zorgen ervoor dat je darmen en maag prachtig samenwerken. In afgemeten porties wordt je eten door je darmen gekneed. Niet te snel en niet te langzaam.
  Maar door diabetes kan er ook nier neuropathie ontstaan. De kneedbewegingen raken verstoord. Vaak gaat het te langzaam. Het kan zo zijn dat je in de dikke darm harde brokken krijgt, waarlangs vloeibaarder spul sijpelt, en je ondanks verstopping toch diarree hebt.
  Ook kan het zijn dat je dikke darm vooral uit de pas loopt, en je ‘ de boel’ minder goed kunt ophouden. Dat is ook een kwestie van goed samenwerkende zenuwcellen.

 • sinds wanneer mogen kwakzalvers hier reclame maken ?

 • Jammer dat dit topic weer omhoog wordt gehaald met reclame voor eigen bedrijf. Zou verwijderd moeten worden.
  Ik ben ook zo iemand met “onbepaalde” darmklachten.
  Spuit nu een paar jaar insuline, ben er bijna 20 kilo van aangekomen en mijn spijsvertering is helemaal van slag. De internist haalt de schouders op en vindt dat het er nu eenmaal bij kan horen. De diëtist vindt dat ik voldoende vezels eet en dat er weinig meer gesleuteld kan worden aan mij eetpatroon, tenzij ik carbo-arm ga eten. Ze geeft aan dat het geen garantie is dat er dan geen darmklachten meer zijn, trouwens.

  Als ik schommelende bloedsuikers heb of opeens dagen achter elkaar te hoog zit, om dan zomaar weer te dalen, dan kan ik er zeker van zijn dat ik darmklachten heb.

  En mij is afgeraden door rondes heel onprettige onderzoeken te gaan want, tenzij er sprake is van darmkanker, er wordt zelden tot nooit wat gevonden en poliepen of tumoren zijn al uitgesloten.
  De huisarts heeft er het etiketje “prikkelbare darm” op geplakt. Dan zijn ze klaar en het valt niet aan te tonen.

  In de tussentijd voel je je ziek:
  * naar in het hoofd
  * opgeblazen
  * hoge bloedsuikers, niet verklaard door eetpatroon
  * misselijk
  * moe
  * hoofdpijn
  * algehele gevoelens van zwakte en onwel zijn
  Veel tijd op het toilet doorbrengen. Ik ga al nergens meer naar toe als er geen toilet in de buurt is. Het kan je zo overvallen, net als toen ik nog Metformine slikte. Hoe meer NovoRapid, hoe meer darmproblemen. Herkenbaar?

  Het komt erop neer dat je er maar mee moet leren leven.

  Iets wat ik erg mis vanuit de kant van behandelaars, huisartsenpraktijken of internisten, is goede voorlichting.
  Als je het internet afzoekt, dan kom je websites tegen elkaars teksten kopiëren en als eigen wijsheid publiceren.

  We hebben ervaringsdeskundigen nodig die in staat en bereid zijn om hun eigen ervaringen met het leven met diabetes te delen.
  En af van het volhardende misverstand dat je diabetes II aan jezelf hebt te wijten.

  Ik dwaal af. Excuses.
  Maar goede voorlichting is er gewoon te weinig. Zoals over darmproblemen bij diabetes.

  • Sinds ik novorapid spuit heb ik darmklachten. Dit varieert van opgeblazen gevoel, extreem winderig, verstopping, diarree en het gevoel dat ik helemaal geen controle heb over mijn darmen. S’nachts draag ik incontinentiemateriaal omdat ik niet wakker wordt als ik eigenlijk naar het toilet moet. Vind het allemaal erg vervelend. Door de neuroloog is polyneuropathie geconstateerd in mijn armen en benen. Misschien zijn de zenuwen rond mijn maag en darmen ook beschadigd. Zijn er mensen die dit herkennen en misschien tips hebben? Ik heb nl. Niet zo veel zin om weer in een medische molen te moeten.

 • Ik heb diabetes type 2. Tot voor kort spoot ik per dag 130 Lantus en zeker 3×20 Novorapid. Daarbij 3×850 Metformine
  Sinds ik vanaf februari mee doe met KeerDiabetes2om ben ik van de insuline af, gebruik ik nog 3×850 metformine. Yevens 17 kilo afgevallen.Ik was tevens gestopt met Creon Forte 300 die ik van de internist had wegens altijd dunne ontlasting. Toen ik echter stopte met de Creon Forte was mn bloedwaarde over de hele dag 12/13.
  Ik ben weer Creon Forte gaan nemen en de bloedsuiker zakte direkt weer naar normaal. Dus Creon heeft niet alleen invloed op de pancreas enzymen maar ook op.de insuline.

  • Ytsma

  Als ik darmproblemen hoor, denk ik aan vezels.
  Denk eraan dat je genoeg vezels binnen krijgt.
  30 tot 40gram is toch echt het minimum

 • Ik heb ook Diabetes type 1 en spuit al heel lang insuline. Ik had tijden lang vage darmklachten en uiteindelijk bleek ik tekort te hebben aan een bepaald enzym, net als Korg. De diagnose is pancrease insufficientie, ik krijg ook pancrease enzymen die ik bij alles wat ik eet moet nemen. Vet wordt anders niet verteerd en dat kan veel klachten geven.

  • mjong

  Laat je checken op coeliakie. Is net als diabetes een auto-immuunziekte, die relatief vaak samen voorkomt met diabetes, en zeker darmklachten kan veroorzaken.

 • Ik ben darmklachten gaan krijgen toen ik Metformine begon te slikken. Ik durfde de deur niet meer uit, op een gegeven moment. Teveel ongelukjes op wel heel ongelukkige momenten. Op bezoek bijvoorbeeld. En naarmate de doses hoger werd, werd het ongemak erger. Toen daar ook nog Januva bijkwam, raakte ik volledig aan huis gebonden.
  En het deed ook niets voor de stabilisering van mijn bloedsuikers. De darmproblemen zaten tussen mijn oren en waren niet bekend als bijwerking.

  Even vooruitspoelen….In een paar weken van 3×8 eh. Novorapid naar 3x 44. En ik maar weer opnieuw last van mijn darmen houden. Geen ongelukjes meer, maar een steeds groeiende rol buikvet en hoe hoger de doses hoe vaker ik maag-/darmproblemen had.

  Nu ben ik enigszins stabiel. En ik zit niet meer 6x per dag op het toilet. Soms wel, maar dat is nu niet meer dagelijks.

  Ik heb mijn eetgewoonten aangepast, maar ben geen volger van het carbo-dieet. Ieder het zijne of hare.

  Er zijn dingen die ik niet meer moet eten omdat ze darmproblemen geven.

  Ik heb een opgeblazen maag en veel te veel lucht in mijn lijf.

  De diagnose spastische darmen is gevallen.

  Ik laat het niet uitzoeken, er komt nooit wat uit, tenzij het tumoren zijn.

  Meer dan proberen mijn bloedsuikers zo te reguleren dat ik niet meer 130 eenheden NR hoef te spuiten, levert me uren vrijheid op. Weten wat ik niet moet eten om mijn darmen niet te overprikkelen, levert ook rust in de darmen op.

  Kortom…medicijnen (insuline) of de vaak voorkomende spastische darm bij elkaar opgeteld, maken dat jouw maag en darmen je kunnen beperken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.